Tuduhaké menu pokok

Kurdhistan Irak, utawa sing resmi dijuluki Wewengkon Kurdhistan ing Irak (Basa Kurdhi: هه‌رێمی کوردستان‎, salin aksara Herêmî Kurdistan) déning konstitusi Irak,[6][7] ya iku sawijining wewengkon swatantra kang dunungé ana ing Irak pérangan kidul.[8] Wewengkon iki arang dijuluki Kurdhistan Kidul (Basa Kurdhi: باشووری کوردستان‎, salin aksara Başûrê Kurdistanê), sanajan wong Kurdhi biyasané nganggep wewengkon kasebut minangka salah sawijining pérangan saka patang wewengkon kang kalebu ing Kurdhistan Magung, sing uga dumadi saka sawenèh pérangané Turki kidul-wétan (Kurdhistan Lor), Suriah sisih lor (Rojava utawa Kurdhistan Kulon), lan Iran lor-kulon (Kurdhistan Wétan).[9]

Wewengkon Kurdhistan ing Irak
Herêma Kurdistanê  (Basa Kurdhi)
هه‌رێمی کوردستان  (Basa Kurdhi)
إقليم كردستان  (Arab)
Gendéra Lambang nagara
Antem: Ey Reqîb
"Oh Enemy"
  Tapal watesé wewengkon Kurdhistan (isih dadi wawalan)      Wewengkon Kurdhistan      Laladan liya kang isih dadi wawalan      Laladan liya kang diakoni lan dikontrol      Laladan liya kang diakoni      Wewengkon Irak
 
Tapal watesé wewengkon Kurdhistan (isih dadi wawalan)
  •      Wewengkon Kurdhistan
  •      Laladan liya kang isih dadi wawalan
  •      Laladan liya kang diakoni lan dikontrol
  •      Laladan liya kang diakoni
  •      Wewengkon Irak
Status Wewengkon swatantra
Kutha krajanErbil (Hewlêr)
Kutha paling gedhé kutha krajan
Basa resmi Basa Kurdhi (Sorani)
Basa Arab[1]
Agama Islam (Sunni lan Singah), Kristen, Yazdânisme, Zoroastrianisme[2]
Dhémonim Wong Kurdhi
Kurdhistani
Papréntahan Dhémokrasi parlemènter
 •  Présidhèn Kosong
 •  Prime Minister Nechirvan Barzani
Bebadan pranatan Parliament
Adeg
 •  Prajanjèn ditandhatangani 11 Maret 1970 
 •  De facto otonomi Oktober 1991 
 •  Papréntahan wewengkon adeg 4 Juli 1992 
 •  Transitional constitution 30 Januari 2005 
 •  Independence vote held in favor 25 Sèptèmber 2017 
Laladan
 •  Gunggung 46,861 km2
18 sq mi
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2017 5,754,770 [3][a]
GDP  (nominal) Rantaman 2016
 •  Gunggung $23.6 billion[4]
 •  Per kapita $7,700 [4]
HDI (2014)0.750[5]
dhuwur
Valuta Dinar Irak (IQD)
Zona wektu GMT (UTC+3)
 •  Mangsa Panas (DST) not observed (UTC+3)
Nyetir ing tengen
Kodhé bèl +964
TLD Internèt .krd
a. ^ Only the population of the official territory consisting of the Iraqi governorates of Duhok, Erbil, Sulaymaniya and Halabja

Wewengkon iki sacara resmi kapréntah déning Kurdistan Regional Government (KRG), lan kutha krajané ana ing Erbil. Kurdhistan duwé sistem pamaréntahan dhémokrasi parlemènter kanthi Parlèmen wewengkoné dhéwé kang nduwé 111 kursi pamaréntahan.[10] Masoud Barzani, kang kapilih dadi présidhèn ing 2005, kapilih manèh ing taun 2009. Banjur ing sasi Agustsu 2013, parlemèn nambahi mangsa pamaréntahané dadi rong taun, lan pungkasané ing 19 Agustus 2015 sawisé partai pulitik sing nyengkuyung dhèwèké gagal sarujuk bab nambahi mangsa pamaréntahané manèh.

RujukanBesut

  1. Kurdistan Regional Government: The Kurdish language, 27 June 2010, Retrieved 21 July 2017
  2. "Religions in the Iraqi Kurdistan Region of Iraq". Kurdistan regional government. 2015. 
  3. "KRSO". 
  4. a b http://www.iraq-jccme.jp/pdf/arc/04_krg_Investment_factsheet_en.pdf
  5. "Iraq Human Development Report 2014" (PDF). Iraq. 2014. k. 29. 
  6. "Archived copy" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2016-11-28. Dijupuk 2016-11-15. 
  7. "Kurdistan Regional Government". Kurdistan Regional Government. Dijupuk 14 June 2016. 
  8. Viviano, Frank (January 2006). "The Kurds in Control". National Geographic Magazine (Washington, D.C.). Dijupuk 2008-06-05. Since the aftermath of the 1991 Gulf War, nearly eight million Kurds have enjoyed complete autonomy in the region of Iraqi Kurdistan... 
  9. Kurdish Awakening: Nation Building in a Fragmented Homeland, (2014), by Ofra Bengio, University of Texas Press
  10. "The Kurdistan Parliament". Kurdistan Regional Government. 30 November 2006. Dijupuk 14 June 2016.