Kutha Samarinda

kutha ing provinsi Kalimantan Wétan, Indonésia

Cithakan:Kutha krajan provinsi Kutha Samarinda iku kutha ing Provinsi Kalimantan Wétan, Indonésia, uga dadi kutha krajan provinsi. Kutha iki nduwè sesanti Tepian singkatan saka teduh, rapi, aman lan nyaman.

GéografiBesut

Kutha Samarinda dumunung ana ing sisih wétan Provinsi Kalimantan Wétan. Kutha iki duwé jembar wewengkon 718 km2,[1] ing sajeroning koordinat 0°19'02"-0°42'34" LK lan 117°3'-117°18'14" BW.[2]

WewengkonBesut

Wates wewengkon Kutha Samarinda ya iku:

ing sisih lor karo: Kacamatan Muara Warak, Kutai KartaNagara
ing sisih kidul karo: Kacamatan Loa Janan, Kutai KartaNagara
ing sisih kulon karo: Kacamatan Tenggarong Seberang lan Muara Warak ing Kabupatèn Kutai KartaNagara.
ing sisih wétan karo: Kacamatan Muara Warak, Anggana, lan Sanga-Sanga ing Kabupatèn Kutai KartaNagara.

KacamatanBesut

Kutha iki nduwè 6 kacamatan, ya iku:

  1. Palaran
  2. Samarinda Ilir
  3. Samarinda Lor
  4. Samarinda Seberang
  5. Samarinda Ulu
  6. Sungai Kunjang

Ning dina 28 Dhésèmber 2010, kacamatan ditambah 4 ya iku:

  1. Samarinda Kota
  2. Loa Janan Ilir
  3. Sambutan
  4. Sungai Pinang
  • Kacamatan kang paling amba ya iku Kacamatan Samarinda Lor, jembaré 277,8 km2. Jembaré kacamatan iki dielong jembaré kacamatan kang hanyar Kacamatan Sungai Pinang.
  • Kacamatan kang paling sempit ya iku Kacamatan Samarinda Seberang, jembaré 40,5 km2. Jembaré kacamatan iki dielong jembaré kacamatan kang hanyar Kacamatan Loa Janan Ilir.

PadunungBesut

Okèhé kang ndunungi miturut proyeksi BPS Kutha Samarinda kanggo taun 2006 ya iku 588.135 jiwa, kang ndunungi lanang okèhé 304.497 jiwa lang kang wédok okèhé 283.638 jiwa.[3]

  • Kacamatan kang paling akèh kang ndunungi ya iku Kacamatan Samarinda Lor, cacahé 142.890 jiwa.
  • Kacamatan kang paling sithik kang ndunungi ya iku Kacamatan Palaran, cacahé 50.866 jiwa.
  • Kacamatan kang paling padhet kang ndunungi ya iku Kacamatan Samarinda Seberang, kapadhetané 2.173 jiwa/km2.
  • Kacamatan kang paling arang kang ndunungi ya iku Kacamatan Palaran, kapadhetané 279 jiwa/km2.

RefrensiBesut

  1. Samarinda sajeroning angka 2007, tabel 1.2
  2. Samarinda sajeroning angka 2007, tabel 1.1
  3. Samarinda sajeroning angka 2007, tabel 4.1.2

Pranala njabaBesut