Lebaran

Lebaran utawa Idul Fitri minangka jeneng populer kanggo Idul Fitri ing Indonesia [1] lan minangka salah sawijining preinan nasional utama ing negara kasebut. Preinan Lebaran resmi suwene rong dina ing tanggalan Indonesia, sanajan pamrentah biasane ngumumake sawetara dina sadurunge lan sawise Lebaran minangka preinan bank. Akeh wong utawa kulawarga, utamane Muslim sing leren saka papan makarya sajrone dina kasebut.

Kulawarga kumpul nganakake pesta lebaran ; ketupat, sayur lodeh, opor ayam, rendang, sambal goreng ati lan emping biasane disajikake ing jejere kacang lan permen.

EtimologiBesut

"Idul Fitri" iku Indonesia ejaan saka basa Arab "Idul Fitri". Nalika "lebaran" minangka jeneng lokal kanggo acara perayaan iki, etimologi durung jelas. Disaranake asale saka tembung Jawa lebar sing artine "rampung", [1] banjur tembung "lebar" diserap menyang basa Indonesia kanthi tambahan akhiran "-an", mula dadi kosa kata umum kanggo pahargyan nalika ritual pasa "rampung", utawa asale saka tembung Sundha lebar sing tegese "turah mbrawah" utawa "akeh" kanggo nggambarake akeh panganan lan panganan sing diwenehake kanggo tamu sing dikunjungi; kulawarga, sedulur, tangga teparo lan kanca sajrone acara perayaan iki. Teori liyane sing menehi saran, "lebaran" asale saka Betawi, lebar sing artine "jembar lan jembar", mula perayaan kasebut tegese nguatake utawa njembarake rasa ati sawise ritual pasa Ramadhan. Masarakat Madura uga duwe tembung sing padha diarani lober kanggo nggambarake rampunge Ramadhan kanthi cepet. Bisa uga tembung 'lebaran' asale saka tembung luber> luber-an> lebaran, sing tegese kebanjiran utawa akeh.

Tembung lebaran biasane digunakake khusus kanggo nggambarake liburan Islam Idul Fitri, nanging ing istilah sing luwih longgar asring digunakake kanggo nggambarake festival lan perayaan sing padha. Contone, ing basa Indonesia istilah lebaran haji (lit: hajj's lebaran) digunakake kanthi ora resmi kanggo nggambarake Idul Adha, uga lebaran cina (lit: lebaran Tionghoa) kanggo Taun Anyar Cina . Nanging Natal, sanajan duwe podo karo panganan, ora diarani lebaran, nanging mung Natal utawa natalan .

OlahanBesut

 
Bazaar Ramadhan adol macem-macem produk kanggo ngrayakake Ramadhan lan Lebaran.
 
Pasar Lebaran ing Semarang nawakake panganan lan sandhangan kanggo preinan lebaran .
 
Ewonan kulawarga pengendara sepeda motor mblokir dalan nalika mulih mudik.
 
Kirab Takbiran ing Yogyakarta, sewengi sadurunge Lebaran .
 
Ewonan Muslim Indonesia berkumpul nalika sholat Idul Fitri ing mesjid Istiqlal, Jakarta, mesjid paling gedhe ing Asia Tenggara, sing ana ing Jakarta Pusat, Indonesia.
 
Ketupat minangka sajian perayaan tradisional sing populer kanggo jajanan Idul Fitri ing Brunei, Indonesia, Malaysia, Singapura lan Thailand Kidul.
 
Kue kering, cookie lebaran populer.

Kulawarga biasane duwe panganan istimewa Lebaran sing disajikake nalika sarapan, nedha awan utawa nedha awan; piring khusus bakal disajikake kayata ketupat, opor ayam, rendang, sambal goreng ati, sayur lodeh lan lemang (jinis kue ketan sing dimasak ing pring). Macem-macem jinis cemilan; kacang panggang, kue, cookie, dodol, lan kurma impen, rasa enak uga disajikake sajrone dina iki, uga karo minuman sirup buah. Musik pengabdian sing aktif utawa alternatif banget emosional sing dicampur karo ayat Al-Quran sing ana gandhengane karo Ramadhan lan Idul Adha - sing dikenal kanthi jeneng Kaisidah utawa luwih bener, Qasida - bisa dirungokake ing saindenging negara. Iki biasane ditindakake dening musisi terkenal, sawetara uga lintang internasional, lan televisi ing saindenging negara.

CathetanBesut

  1. a b Ghazali, Abdul Moqsith. "The Mystification of "Mudik Lebaran"". www.islamlib.com. Jaringan Islam Liberal. Dibukak ing 31 July 2013. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "JIL" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda