Los Angeles (IPA: /lɒˈsændʒəlɨs/wonten ing asa Inggris lan IPA: [loˈsaŋxeles] ing basa Spanyol) punika satunggiling kitha nomer kalih paling ageng ing praja California miturut cacahipun sing ndunungi.[1] Asring dipuncekak dados L.A. kémawon, kitha wau minangka kitha global donya kategori A[2] utawi alpha world city [3] Cacah pendudukipun 3.792.621 jiwa miturut Sensus Amérika serikat nalika taun 2010, kutha punika manggèn wonten ing saperanganipun California, kutha punika minangka kutha ingkang padet utawi rame urutan nomer kalih wonten ing Amérikah Sarékat, sabibaripun kutha New York. Wiyaripun kutha punika dumugi 46.867 mil2 utawi 121.385.0 kilo mèter, manggèn wonten ing sisih leripun California. Tlatah Los Angeles–Long Beach–Santa Ana metropolitan punika gadhah kinten-kinten 13 yuta sing ndunungi.[4] Los Angeles ugi minangka kutha krajanipun Los Angeles County. Los Angeles dipunyasa ing taun 1781 déning gubernur Spanyol Felipe de Neve minangka El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula (Désa kanggé para wanita, Putri Malaékat saking Porciúncula). Kitha punika dados péranganing Mexico ing taun 1821 sasampunipun mardhika saking Spanyol, lan salajengipun dados péranganing Amérikah Sarékat ing taun 1848 ing pungkasan Perang Mexico-Amérika. Minangka satunggiling kitha global Alpha (alpha city), Los Angeles dados punjer budaya, punjer teknologi, lan punjer dagang ing donya. kutha punika ugi kalebet kutha ingkang kathah manéka warni ethnis utawi kasil budhayanipun wonten ing Amérikah Sarékat. Penduduk ingkang manggèn wonten ing Los ANgeles kasebat "Angelenos".[5]

City of Los Angeles
Skyline of City of Los Angeles
Gendéra City of Los Angeles
Gendéra
Official seal of City of Los Angeles
Lambang
Peparab: The City of Angels, L.A.
Location within Los Angeles County in the state of California
Location within Los Angeles County in the state of California
StateCalifornia
CountyLos Angeles County
Settled1781
IncorporatedApril 4 1850
Pamaréntahan
 • JinisMayor-Council
 • MayorAntonio Villaraigosa
 • City AttorneyRocky Delgadillo
 • Governing bodyCity Council
Laladan
 • City498,3 sq mi (1.290,6 km2)
 • Land469,1 sq mi (1.214,9 km2)
 • Water29,2 sq mi (75,7 km2)  5.8%
 • Urban1.667,9 sq mi (4.319,9 km2)
Élepasi0– 5,079 ft (0– 1,548 m)
Cacah warga (2006)
 • City3.849.378
 • Pepadhet8.205/sq mi (3.168/km2)
 • Métro12,950,129
 • DemonymAngeleno
Zona wektuPST (UTC-8)
 • Usum panas (DST)PDT (UTC-7)
Situs wèbwww.ci.la.ca.us/
Los Angeles
Hollywood Sign PB050006.jpg
Hollywood

Sajarah Los AngelesBesut

Los Angeles kamadhegaken tanggal 4 september 1781 déning gubernur Spanyol Felipe de Neve. Kuhta punika dados saperanganipun Meksiko wonten ing taun 1821. taun 1848, wonten ing pungkasaning perang Meksiko-Amérikah Sarékat, Los ANgeles lan sadaya kawasan California dipunpundhut lan dipundadosaken peranganipun Traktat Guadalupe Hidalgo, satemah kutha punika dados saperanganipun Amérikah Sarékat.

Aran Los AngelesBesut

 
Hollywood

Los Angeles inggih punika pusatipun donya bisnis, perdagangan internasional, hiburan, budaya, médhia, mode, ngèlmu kawruh, ulah raga, teknologi, kaliyan pendidikan terdepan. Kutha punika misuwur kanthi kutha ingkang paling sugih urutan kaping tiga wonten ing donya. Kutha punika ugi kaaran"Kutha krajan Hiburan Dunia" amargi bsinis Hollywood, ingkang mandhégani pandamelanipun produksi televisi, video game, kaliyan musik rekaman kelas donya. Amargi punika andadosaken kathah aktris utawi selebriti ingkang milih menetap gesang wonten ing kutha punika. Kajawi punika, Los ANgeles ugi naté madhegaken acara Olimpiade Mangsa Panas taun 1932 kaliyan 1984.[6]

Ugi pirsaniBesut

RéferènsiBesut

  1. http://www.census.gov/popest/cities/tables/SUB-EST2005-01.csv United States Census Bureau
  2. http://www.lboro.ac.uk/gawc/citylist.html
  3. http://www.census.gov/popest/cities/tables/SUB-EST2006-01.csv U.S Census Bureau Estimates for Incorporated Places over 100,000
  4. U.S. Census Bureau Estimates for Metropolitan Statistical Areas
  5. [1](dipunundhuh tanggal 26 Oktober 2012)
  6. [2](dipunundhuh tanggal 26 Oktober 2012)

Wacan TerusanBesut

Pranala njawiBesut