Negeri Melaka (Jawi: ملاك) utawi ugi dipunkenal minangka Melaka Papan Anggeganaya Bersejarah, 1989, minangka salah satunggal nagari (provinsi) ing Malaysia. Nalika taun 2008 Melaka lan George Town, dipunlebetaken UNESCO minangka kutha Warisan Donya (World Heritage). Negeri Melaka dipunnyatakaken minangka 'Melaka Maju' nalika 20.10.2010 ing tauh 20:10 mapan ing Stadion Hang Jebat ingkang dipunsampurnakaken déning Mahamantri Malaysia langsung saking Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur. Melaka ugi dipunnyatakaken minangka Negeri Bandar (Kutha) Teknologi Hijau.

Melaka
State
Gendéra Melaka
Gendéra
Coat of arms of Melaka
Coat of arms
Sesanti: Bersatu Teguh
Antem: Melaka Maju Jaya
Map showing the location of the state of Malacca within Malaysia
Cithakan:Legend inline Malacca in Cithakan:Legend inline Malaysia
CapitalKutha Melaka
Pamaréntahan
 • Yang di-Pertua NegeriMohd Khalil Yaakob
 • Chief MinisterAdly Zahari (PH)
Laladan[1]
 • Gunggung1.664 km2 (642 sq mi)
Cacah warga (2010)[2]
 • Gunggung788.706
 • Pepadhet470/km2 (1,200/sq mi)
HDI
 • 20100.742 (high) (4th)
Postal code75xxx to 78xxx
Calling code06
Plat montorM
Malacca Sultanate15th century
Portuguese control24 August 1511
Dutch control14 January 1641
British control17 March 1824
Japanese occupation15 January 1942
Federal accession1948
Situs wèbhttp://www.melaka.gov.my

Éwadéné minangka nagari ingkang kapisanan madegaken kesultanan Melayu, Melaka sapunika boten gadhah sultan, kosok wangsulipun nagari punika dipunpimpin déning satunggaling Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri.

PulitikBesut

Kawasan Parlemen lan Dewan Perundang-undangan Negeri (DUN)Besut

P134 Masjid TanahBesut

  1. N01 Kuala Linggi
  2. N02 Tanjung Bidara
  3. N03 Ayer Limau
  4. N04 Lendu
  5. N05 Taboh Nanging

P135 Alor GajahBesut

  1. N06 Rembia
  2. N07 Gadek
  3. N08 Machap
  4. N09 Durèn Tunggal
  5. N10 Asahan

P136 Tangga BatuBesut

  1. N11 Sungai Udang
  2. N12 Pasisir Kundor
  3. N13 Paya Rumput
  4. N14 Kelebang

P137 Bukit KatilBesut

  1. N15 Bachang
  2. N16 Ayer Keroh
  3. N17 Bukit Baru
  4. N18 Ayer Molek

P138 Kota MelakaBesut

  1. N19 Kesidang
  2. N20 Kota Laksamana
  3. N21 Duyong
  4. N22 Bandar Hilir
  5. N23 Telok Mas

P139 JasinBesut

  1. N24 Bemban
  2. N25 Rim
  3. N26 Serkam
  4. N27 Merlimau
  5. N28 Sungai Rambai

LaladanBesut

Melaka kasungsun saking 3 gabungan laladan utama, inggih punika:

Kutha-kutha utama ing nagari Melaka inggih punika Bandar Melaka, Alor Gajah, Masjid Tanah, Jasin, Merlimau, Tampin lan Air Keroh.

BudayaBesut

Ing antawisipun budaya Melaka ingkang unik inggih punika dondang sayang.

Kutha-kutha kembar MelakaBesut

  • Lisabon, Portugal (16 Januari 1984),
  • Kuala Lumpur, Malaysia (15 April 1989),
  • Hoorn, Walanda (8 November 1989),
  • Valparaíso, Chili (24 Juni 1991)
  • Nanjing, Cina (2001).

    Griya SakitBesut

    Kajawi misuwur minangka kutha sajarah, wiwit taun 1990-an, Kutha Melaka, ugi kawéntar minangka papan "medical tourism", turis-turis saking Indonésia, Vietnam, Cina lan nagara-nagara asia sanèsipun rawuh saperlu pikantuk perawatan medis [4][5].

    Sapérangan Griya Sakit ingkang papan dunungipun wonten ing Melaka antawisipun:

    Cathetan sukuBesut

    Pranala njabaBesut

    Pamaréntahan SetempatBesut

    Sajarah MelakaBesut

    PulitikBesut