Tuduhaké menu pokok

Mikhail Sergeyevich GorbachyovNgenani wuni iki mirengaken  (basa Rusia: Михаи́л Серге́евич Горбачёв}}, Mihail Sergeevič Gorbačëv, IPA: [mʲɪxʌˈil sʲɪrˈgʲejɪvʲɪʨ gərbʌˈʨof], dipunlafalaken minangka: mi-kha-ILL ser-GE-ye-vich gor-bah-CHOFF) kanthi undangan Gorbachev; lair ing Stavropol, 2 Maret 1931; umur 88 taun) punika pulitikus Rusia. Panjenenganipun punika mantan pimpinan Uni Sovyèt, periode 1985 dumugi bibaripun taun 1991. Tanggal 11 Maret 1985, panjenenganipun dados Sekretaris Jendral Parté Kuminis Uni Sovyèt nalika nggantosaken Konstantin Chernenko*. Panjenenganpun nglampahaken éwahan ageng-agengan ing salebetipun sistem perekonomian lan pulitik. Akibatipun, Uni Sovyèt bibar. Panjenenganipun pikantuk Bebungah Nobel Bedhamèn nalika taun 1990. Panjenenganipun mundur minangka Présidhèn Uni Sovyèt tanggal 25 Dhésèmber 1991 nyusul kudeta déning golongan garis keras ing Moskow wulan Agustus 1991. Ing wekdal punika dumados patentangan dhumateng rencana ngéwahi wangun nagari. Upadosipun réformasi ingkang dipunsebat Perestroika kanggé mungkasi Perang Dingin kanthi boten sengaja ugi mungkasi Uni Sovyèt lan posisinipun ingkang dominan ing donya.

Mikhail Sergeyevich Gorbachev
Михаил Сергеевич Горбачёв
Михаил Горбачёв.jpg
Présidhèn Uni Sovyèt
Linggih
15 Maret 1990 – 25 Dhésèmber 1991
Kang sadurungéPanjenenganipun piyambak (as Chairman of Supreme Soviet)
Kang sawiséBoten wonten
Rerincèn dhiri
Lair (1931-03-02) 2 Maret 1931 (umur 88)
Stavropol, salajengipun Rusia SFSR, sapunika Federasi Rusia
PatiNew York
BangsaRusia
Parté pulitikParté Kuminis Uni Sovyèt (1950-1991) Parté Sosial Dhémokrat Rusia (2001-2004)
SisihanRaisa Gorbachyova

Pranala njawiBesut

Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis


Kang sadurungé
Konstantin Chernenko
Sekretaris Jendral Parté Kuminis Uni Sovyèt
1985-1991
Kang sawisé
Vladimir Ivashko
Kang sadurungé
Andrei Gromyko
Présidhèn Uni Sovyèt (1990 - 1991)
1988-1991
Kang sawisé
Ivan Korotchenya
Kang sadurungé
Corazon Aquino
Tokoh taunan vèrsi Time
1987
Kang sawisé
Endangered Bumi
Kang sadurungé
Endangered Bumi
Tokoh taunan vèrsi Time
1989
Kang sawisé
George H. W. Bush




Pamimpin Uni Sovyèt lan Fèdherasi Rusia

Uni Sovyèt: Lenin - Trotski - Josef Stalin - Nikita Khrushchev - Leonid Brezhnev - Yuri Andropov - Konstantin Chernenko - Gorbachev
Fèdherasi Rusia: Yeltsin - Putin - Medvedev