Nasti (obah nasti) yaiku obahé pérangan tuwuhan sing diprabawani déning rangsangan, nanging arahé ora gumantung saka tekané rangsangan iku.[1] Tembung Nasti asalé saka basa Yunani, yaiku nastos sing tegesé dipeksa nyedhak.[1] Mula, arah obah saka pérangan awak tuwuhan sing obah nasti ditemtokaké déning tuwuhan iku dhéwé.[1] Rangsangan sing asalé saka jaba (eksternal) iku bisa wujud cahya, suhu, dhemèkan/sénggolan, bahan kimia, sarta kaanan sing peteng.[2] Rangsangan iku njalari malihé tekanan turgor, yaiku tekanan banyu ing témbok sèl amarga malihé kadhar banyu ing jero sèl saéngga sèl dadi mlembung.[3]

tekanan turgor disebabaké kadhar banyu ing jero sèl tuwuhan kakéhan

Jinis Obah Nasti

besut

Miturut jinis sumber rangsangané, obah nasti dibedakaké dadi enem, yaiku Fotonasti, Niktinasti, Tigmonasti, Termonasti, Haptonasti, Kemonasti, lan Nasti Kompleks.[4]

 
Kembang Mirabilis jalapa mingkup nalika soré

Fotonasti

besut

Fotonasti yaiku obah nasti amarga éntuk rangsangan cahya srengéngé.[4] Tuladhané yaiku Kembang Pukul Empat (Mirabilis jalapa) sing mekrok ing wayah soré lan mingkup ing wayah ésuk.[4]

Niktinasti

besut

Niktinasti yaiku nasti amarga éntuk rangsangan kaanan sing peteng.[4] Aran Niktinasti asalé saka basa Yunani yaiku nux sing tegesé bengi.[4] Padatan , godhong-godhong tuwuhan polong-polongan (Leguminosaceae) mingkup nalika bengi.[4] Godhong-godhong mau mbuka manèh nalika wis ésuk.[4] Kajaba iku, niktinasti uga dijalari amarga malihé tekanan turgor ing jero sendi godhong.[4] Tuladhané yaiku godhong kembang turi sing padha mingkup nalika bengi.[4]

Tigmonasti

besut
 
Godhong Putri Malu mingkup nalika didemèk

Tigmonasti yaiku obah nasti sing dijalari ana rangsangan mekanis wujud demèkan utawa tekanan.[4] Aran tigmonasti asalé saka basa Yunani, yaiku thigma sing tegesé demèkan.[4] Obah tigmonasti uga diarani obah seismonasti.[4] Tuladhané yaiku mingkupé godhong putri malu (Mimosa pudica) nalika didemèk.[4]

Termonasti

besut

Termonasti yaiku obahé sapérangan awak tuwuhan amarga éntuk rangsangan suhu.[5] Tuladhané yaiku Kembang Tulip lan Kembang Crocus sing mekrok amarga suhu sing munggah (atis) lan mingkup manèh nalika suhuné mudhun.[5]

Haptonasti

besut
 
Kantong Semar

Haptonasti yaiku obah nasti sing kadadèn tuwuhan insektivora amarga ana demèkan saka gegremet.[4] Tuladhané yaiku mingkupé godhong kantong semar lan Venus nalika didemèk gegremet cilik.[4] Yèn ana gegremet méncok ing lumah godhong, godhongé mingkup kanthi cepat. Saéngga sranggané ora bisa metu saka tuwuhan iku.[4]

Kemonasti

besut

Kemonasti yaiku obah nasti amarga ana rangsangan wujud zat kimia.[2] Tuladhané yaiku stomata sing mbuka ing wayah awan amarga ana karbondioksida.[2]

Nasti kompleks

besut

Nasti kompleks yaiku obah nasti amarga ana sawatara faktor utawa punjul siji faktor.[4] Rangsangan sing katrima bisa wujud cahya srengéngé, suhu, banyu, lan zat kimia.[4] Tuladhané yaiku mbukak lan nutupé sèl-sèl stomata amarga ana rangsangan cahya srengéngé, banyu, suhu, lan zat kimia.[4]

Cathetan suku

besut
  1. a b c Gerak Nasti Archived 2012-12-14 at the Wayback Machine.(diundhuh 17 Oktober 2012)
  2. a b c Gerak pada Tumubuhan(diundhuh 18 Oktober 2012)
  3. Yatim W. 2007. Kamus Biologi. Jakarta:Obor.Hlm 160.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Jinis Gerak Nasti Tumbuhan Archived 2013-02-23 at the Wayback Machine.(diundhuh 18 Oktober 2012)
  5. a b Termonasti(diundhuh 18 Oktober 2012)