Ikan teri minangka iwak cilik sing golek iwak banyu asin umume ing kulawarga Engraulidae sing digunakake minangka panganan manungsa lan umpan iwak. Ana 144 spesies ing 17 genera sing ditemokake ing Atlantik, India, lan Samodra Pasifik . Iwak teri biasane diklasifikasikake minangka iwak berminyak .[1] Yaiku iwak cilik lan ijo kanthi refleksi biru amarga garis longitudinal perak sing mbukak saka pangkal sirip caudal . Udakara antara 2 centimetres (0.79 in) nganti 40 centimetres (16 in) dawane diwasa, lan bentuk awak variatif, kanthi iwak langsing luwih akeh ing populasi sisih lor. Kajaba iku, para nelayan nggunakake iwak teri minangka umpan iwak kanggo iwak sing luwih gedhe, kayata tuna lan iwak laut .

Seller of anchovies in Piedmont, Italy, 1971

Cara tradisional kanggo ngolah lan ngreksa teri yaiku kanggo usus lan uyah ing brine, bisa diwasa, banjur bungkus minyak utawa uyah. Iki nyebabake rasa karakteristik sing kuwat digandhengake karo teri, lan daginge dadi abu-abu tuwa. Ikan bilis sing diasinake ing cuka, kayata karo boquerones Spanyol en vinagre, luwih alus, lan daging kasebut tetep ana warna putih. Kanggo nggunakake domestik, iwak teri fillets sing kadhangkala dikempalken ing lenga utawa uyah ing tins cilik utawa lodhong, kadhangkala mbalek sak capers . Pasta bilis uga kasedhiya, uga inti saka teri . Masch Anchovy uga didol ing Inggris kanthi label Gentman's Relish .[2]

Iki digunakake kanthi jumlah sithik kanggo ngicipi akeh piring. Amarga rasane rasa teri sing kuat, bahan kasebut uga dadi bahan kanggo saos, kalebu saus Worcestershire, remoulade lan saos iwak, lan ing sawetara versi butter Café de Paris . Anchovies minangka topping pizza populer ing sawetara panggonan.[3] Ing jaman Romawi, teri minangka basis kanggo garum saus iwak sing difermentasi . Garum duwe umur cekap dawa kanggo perdagangan jarak adoh, lan diproduksi kanthi jumlah industri. Ikan bilis uga dipangan mentah minangka afrodisiak .[4]

Preparasi lan pemasaranBesut

Rasa sing kuwat digandhengake karo iwak teri amarga proses ngobati. Ikan teri seger, sing dikenal ing Italia minangka alici, duwe rasa sing luwih entheng.[5] Alici langka (teri - ing dialek lokal: "Sardoni barcolani") saka Teluk Trieste ing sacedhake Barcola, sing mung kejiret ing Sirocco, utamane digoleki amarga daging putih lan rasa istimewa lan entuk rega para nelayan.[6]

Ing Swèdhen lan Finlan, jeneng iwak teri gegandhengan banget karo bumbu tradisional. Mula, produk "ikan teri" biasane digawe saka sprat,[7] nalika iwak kayata herring bisa didol minangka "dibumbui teri", nyebabake kebingungan nalika nerjemahake resep.

MigunakakeBesut

Ing negara-negara sing nganggo basa Inggris, alici kadang-kadang diarani "teri putih", lan asring disedhiyakake ing marinade cuka sing ringkih, sawijining metode pelestarian sing ana gandhengane karo kutha pesisir Collioure ing sisih kidul-kulon Prancis. Isi putih (kayadene hering sing diasinake ) didol nganggo uyah deres, utawa bawang putih utawa minyak tomat lan bungkus marinade cuka sing luwih populer.

Ing Asia Kidul, anchovies dikenal minangka teri ikan in Indonesia, bilis ikan utawa setipinna Taty ing Malaysia (ikan kang Malay tembung kanggo iwak); lan dilis, gurayan, monamon, guno utawa bolinaw ing Filipina. Padha biasane didol pepe, nanging uga kondhang digunakake ing condiments fermented kaya Philippine bagoong lan Malaysia Budu . Ikan bilis biasane digunakake kanthi cara sing padha karo udang garing ing masakan Malaysia . Ing Indonesia, Malaysia, Filipina lan iwak teri Singapura umume digunakake kanggo nggawe stok iwak utawa digoreng. Ikan teri uga bahan sing populer kanggo sambal tradisional Jawa.

Ing Vietnam, ikan teri minangka bahan utama saos iwak - nước mắm - saus nasional Vietnam sing ora resmi.[8] Ing masakan Thailand, teri garing diarani pla katak haeng . Iki digunakake ing macem-macem sajian lan khusus digoreng minangka cemilan. Kajaba kanggo saos iwak Vietnam, saos iwak Thailand ( nam pla ) uga asring digawe saka teri. Ing dhaerah liyane ing Asia, kayata Korea lan Jepang, iwak teri sing garing srengenge digunakake kanggo ngasilake sup sing padha karo taty setipinna . Simpenan teri kasebut biasane digunakake minangka pangkalan sup mi utawa sup Korea tradisional. Ana akeh variasi liyane babagan cara nggunakake iwak teri, apamaneh ing Korea.

Ikan teri seger lan garing minangka bagean saka masakan ing Kerala lan negara-negara India kidul liyane, sing diarani netholi / chooda (lan nethili ing Tamil Nadu) lan nyedhiyakake sumber protein murah [9] ing panganan. Ikan teri seger dipangan goreng utawa kaya kari pedhes.

Ing Turki, iwak teri dikenal minangka hamsi lan dipangan antara wulan November lan Maret (jenenge asale saka hamsin, sawijining istilah Arab kanggo musim salju). Umume dikonsumsi goreng, panggang, kukus, minangka bakso, lan minangka Döner, lan pilav .[10]

ReferensiBesut

  1. "What's an oily fish?". Food Standards Agency. 2004-06-24.
  2. Two Fat Ladies cooking show
  3. Belfast, Frederick Richard Chichester Earl of (1856). Naples: Political, Social, and Religious. T. C. Newby.
  4. "Tacitus: Germania". thelatinlibrary.com.
  5. "White Anchovy Fillets (Boquerones)". marxfoods.com.
  6. Georges Desrues "Eine Lange Nacht am Meer", In: Triest - Servus Magazin (2020), p 73.
  7. "Food: First catch your anchovies". The Independent.
  8. Kuronuma, Katsuzo (1961). A Check List of Fishes of Vietnam. U.S. Operations Mission to Vietnam.
  9. "Dangers of eating anchovies". Pharmaceutical Journal. Dibukak ing 2018-07-05.
  10. "Archived copy". Diarsip saka sing asli ing 2012-05-01. Dibukak ing 2012-04-15.CS1 dandani: archived copy as title (link)