Tlaga Maninjau ya iku tlaga kang ana ing kacamatan Tanjung Raya, Kabupatèn Agam, provinsi Sumatra Kulon, Indonésia.[1] Tlaga iki adohé sakiwatengené 140 kilomèter sisih lor Kutha Padang, kutha krajan Sumatra kulon, 36 kilomèter saka Bukittinggi, 27 kilomèter saka Lubuk Basung, kutha krajan Kabupatèn Agam.[1]

Maninjau
Maninjau.jpg
PernahKabupatèn Agam, Sumatra Kulon,
Indonésia Indonésia
Koordhinat0°19′S 100°12′E / 0.317°S 100.200°E / -0.317; 100.200
JinisTlaga vulkanik
Arus metu kang pokokBatang Sri Antokan
Negara Indonésia
Ujur16 km
Alang kang gedhé dhéwé7 km
Amba99.5 km²
Rata-rata jero105 m
Kang jero dhéwé165 m
Isi10.4 km³
Dawané pasisir152.68 km
Dhuwuré saka lemah459 m
PuloSumatra
1 Dawané durung bisa kaukur kanthi akurat.
Tlaga Maninjau

Maninjau iku kalebu Tlaga vulkanik kang dhuwure 461,50 mèter.[1] Ambane Tlaga Maninjau sakiwa-tengené 99,5 km² lan jerone 495 mèter.[1] Cekungane iku amarga gunung Sitinjau kang njeblug, saéngga dadi cekungan miturut legenda masarakat.[1] Kuwi bisa dideleng saka wujudé kang kaya témbok. Miturut legenda ing Ranah Minang, anané Tlaga Maninjau ana gegayutane karo carita Bujang Sembilan.[1]

Tlaga Maninjau duwé sumber banyu kanggo kali kang jenege Batang Sri Antokan.[2] Aana ing salah siji pérangan Tlaga kang kalebu hulu saka Batang Sri Antokan ana PLTA Maninjau.[2] Pucuk paling dhuwur ing ing sakiteré Tlaga Maninjau dikenal kanthi jeneng Puncak Lawang.[2] Tlatah wisata Tlaga Maninjau saka arah Bukittinggi bisa nglewati dalan kang menggok-menggok utawa misuwur kanthi jeneng dalan Kelok 44 dawane kurang luwih 10 km wiwit saka Ambun Pagi nganti tumuju tekan Maninjau.[2] Tlaga iki kacathet uga kalebu Tlaga kang paling amba nomer 11 ing Indonésia.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f Tlaga Maninjau (Dipuntingali tanggal 7 Juli 2011)
  2. a b c d e Dari sebuah désa (Dipuntingali tanggal 7 Juli 2011)