Bosni lan Hérzégowina

(Kaelih saka Bosnia-Herzegovina)

Républik Bosni lan Hérzégowina iku nagara ing Balkan ing jagad Éropah. Pêdununge cacahé kira-kira ana 4,5 yuta lan jembar wewengkon 51.129 km². Kutha krajané yaiku Sarayevo. Jeneng asli nagara iki yaiku Bosna i Hercegovina, sajeroning aksara Latin lan Босна и Херцеговина sajeroning aksara Kirilik kang têgêse Bosni lan Hérzégowina; nanging racaké, dicekak dadi Bosnia, BiH utawa БиХ.

Bosni lan Hérzégowina
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Pitakaning Bosni-Hérzégowina
Flag
Coat of arms of Bosni-Hérzégowina
Coat of arms
Motto: 
Anthem: Intermeco
Location of Bosni-Hérzégowina
Capital
and largest city
Sarayewo
Official languagesBosnia, Sèrbi, Kroasia
GovernmentDhémokrasi parlementer
Kamardikan
• Water (%)
bisa dilirwakake
Population
• 2006 estimate
3.832.301 (121)
• 1991 census
4.354.911
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
AS$21,4 milyar (106)
• Per capita
AS$5.504 (101)
CurrencyConvertible Mark (BAM)
Time zoneUTC+1
• Summer (DST)
UTC+2
Calling code387
Internet TLD.ba
1. Ketuwa Kaprésidhénan kang dumadi saka telung anggota.

Nagara iki didunungi déning telung kêlompok gotrah utama, yaiku: Bosnian, Sêrbian lan Kroasiyan. Warga Bosnia kanthi umum diarani Bosnian. Pamaréntahan nagara iki dilakokake kanthi mêncar lan nagara Bosni satênane dumadi saka persekuthuan rong wewengkon utama, yaiku, Sakuthu Bosni lan Hérzégowina lan Républik Sêrbiyan.

Diwatesi déning Kroasia ing sisih lor, kulon lan kidul, Sêrbiya ing sisih wétan, lan Giri Cêmêng ing sisih kidul, Bosni lan Hérzégowina minangka siji nagara kang dikubengi déning dharatan kajaba pasisir pasisir Segara Adriyatik kang dawane 20 km ing kutha Neyum. Tlatah pedhalaman nagara iki kebak pagunungan uga kali kang akèh-akéhe ora bisa dilayari.

Pamerangan administratifBesut

Bosni-Hérzégowina diperang dadi Sakuthu Bosni lan Hérzégowina lan Républik Srpska. Sakuthu Bosni-Hérzégowina diperang dadi 10 kanton:

SajarahBesut

Sajarah wiwitanBesut

Bosni-Hérzégowina minangka siji wewengkon tapél wates antarané kabudayan Kulon lan Wétan. Ing abad tengahan, wewengkon mau dadi ajang pasulayan lan parebutan antara Romawi Kulon kang Katulik lan Romawi Wétan kang Ortodok. Ing tengah pasulayan mau, uga mélu siji golongan Kristen lepat kang diarani Bogomil. Sekte iki mligi duwé pambekti masarakat ningrat Bosni.

GladriBesut

Deleng ugaBesut

RéferènsiBesut

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Pranala njabaBesut