Garangan utawa Lenggarangan (Herpestes javanicus) sijining spésies kéwan kang tinemu ing Asia Kidul lan Asia Kidul Wétan, lan sabanjuré uga sumebar ing pérangan donya liyané.

DheskripsiBesut

Garangan nduwèni ukuran sedhengan (509-671mm), kupinge cendhak, nduwèni sikil papat lan cakar. Pambedane lanang-wadon kanthi ndeleng ukurane, kang wadon endhase luwih amba lan luwih gedhe.

Papan uripeBesut

Kéwan iki sumebar ing saindenging dhaereah Asia, saka Irak nganti Cina lan mligi ing Jawa, banjur digawa manungsa lan disebarake ana ing pulo-pulo ing Pasifik, Karibia, Saint Lucia lan Jamaika. Uripe ing laladan kang dhuwure ngantu 2.200m saka segara.

PanganBesut

Kewa nini mangan gegremet, lan uga mangan yuyu, kodhok, kemangga, kalajengking, ula, manuk lan endhog manuk.

ReprodhuksiBesut

Kéwan iki bisa manak 2-5 anak, kanthi umur kandhutan udakara 49 dina

Cathetan sikilBesut

  1. Wozencraft, C., Duckworth, J.W., Choudury, A., Muddapa, D., Yonzon, P., Kanchanasaka, B., Jennings A. & Veron, G. (2008). "Herpestes javanicus". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 22 March 2009.  Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.