Tuduhaké menu pokok

Kabupatèn Banjar

kabupatèn ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia

Kabupatèn Banjar iku Kabupatèn ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kutha Martapura. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon ±4.688 km² lan sing ndunungi cacahé 464.148 jiwa (2006).

{{{jeneng}}}
Lambangkabbanjar.jpg

Lambang Kabupatèn Banjar
Moto: Barakat


300px
Peta lokasi Kabupatèn Banjar di Kalimantan Kidul
Koordinat: -
Propinsi Kalimantan Kidul
Tanggal peresmian -
Pamaréntahan
 - DAU Rp.-
Luas 4.688 km²
Gunggung cacah jiwa
 - Total 464.148 jiwa
 - Kepadatan -
Démografi
 - Kode area telepon -
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web -
Gambar:Kerajinan Kabupatèn Banjar.jpg
Kerajinan rakyat saka kabupatèn Banjar

Sesanti laladan "Barakat" tegesé 'berkah' (basa Banjar).

AdministrasiBesut

Kabupatèn Banjar kapérang dadi 18 kacamatan, ya iku:

Kutha MartapuraBesut

Kutha Martapura sing dadi kutha krajan Kabupatèn Banjar ya iku kutha sing kawasané ana ing Kacamatan Martapura, sabagéan Kacamatan Martapura Kulon, sabagéan Kacamatan Martapura Wétan lan sabagéan Kacamatan Astambul. Kutha iki uga duwé jenang Kutha Santri utawa Kutha Serambi Mekah ing Kalimantan, amarga okèh santri lan pesatren ing kutha iki. Jeneng liyané ya iku Kutha Intan amarga duwé panggonan kanggo gosok intan uga okèh toko sing dodolan intan lan akik. Intan lan akik iku kasil saka laladan sak ubengé Kutha Martapura.

PerekonomianBesut

Sapérangan gedhé masarakat duwé mata pencaharian tetanèn saka kebon Karèt sing rata-rata dadi kebon rakyat. Kajaba iku ngebon Jeruk dadi panguripané sapérangan masarakat lan dadi produk unggulan saka Kacamatan Astambul. Anané parusahan lokal, nasional, lan manca babagan Tambang Batubara mèlu mènèhi andil marang perekonomian ing Kabupatèn Banjar. Tambang Batubara ing kabupatèn iki diola déning parusahan seperti PT. Pamapersada Nusantara, PT. Kalimantan Prima Persada, PT. Pinang Coal Indonésia, lan liyané sing diawasi déning Perusahaan Laladan (PD. Baramarta).

Suku bangsaBesut

  1. Suku Banjar: 361.692 jiwa
  2. Wong Jawa: 29.805 jiwa
  3. Suku Bugis: 828 jiwa
  4. Suku Madura: 13.047 jiwa
  5. Suku Bukit: 1.737 jiwa
  6. Suku Mandar: 17 jiwa
  7. Suku Bakumpai: 34 jiwa
  8. Suku Sunda: 1.187 jiwa
  9. Lainnya: 3.554 jiwa

(Sumber: BPS sensus 2000)

Lagu LaladanBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut