Kutha Palangka Raya

kutha ing provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia

Cithakan:Kutha krajan provinsi Kutha Palangka Raya iku kutha ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, uga dadi kutha krajan provinsi. Kutha iki nduwè sesanti Isen Mulang (saka Basa Dayak Sangiang), kang artiné: Pantang Mundur.

GéografiBesut

Kutha Palangka Raya dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kutha iki duwé jembar wewengkon 2.678,51 km2, ing sajeroning koordinat 1°30'-2°24' LK lan 113°30'-114°04' BW.

WewengkonBesut

Wates wewengkon Kutha Palangka Raya ya iku:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Gunung Mas
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Gunung Mas

KacamatanBesut

Kutha iki nduwè 5 kacamatan, ya iku:

  1. Bukit Batu
  2. Jekan Raya
  3. Pahandut
  4. Rakumpit
  5. Sebangau
  • Kacamatan kang paling amba ya iku Rakumpit, jembaré 1.053,14 km2.
  • Kacamatan kang paling sempit ya iku Pahandut, jembaré 117,25 km2.

PadunungBesut

Okèhé kang ndunungi kang kecathet kanggo taun 2007 ya iku 188.123 jiwa, kang ndunungi lanang okèhé 93.547 jiwa lang kang wedhok okèhé 94.57 jiwa.

  • Kacamatan kang paling akèh kang ndunungi ya iku Jekan Raya, cacahé 96.324 jiwa.
  • Kacamatan kang paling sithik kang ndunungi ya iku Rakumpit, cacahé 2.948 jiwa.
  • Kacamatan kang paling padhet kang ndunungi ya iku Pahandut, kapadhetané 559,25 jiwa/km2.
  • Kacamatan kang paling arang kang ndunungi ya iku Rakumpit, kapadhetané 2,80 jiwa/km2.

ReferensiBesut

Pranala njabaBesut