Kabupatèn Gunung Mas

kabupatèn ing provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia

Kabupatèn Gunung Mas iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, pamekaran saka Kabupatèn Kapuas miturut UU Nomor 5 taun 2002. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kuala Kurun, kabupatèn iki nduwè sesanti Habangkalan Penyang Karuhei Tatau, kang artiné: Cita-cita yasa bareng-bareng landasané iman kang dhuwur.

{{{jeneng}}}
Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Moto: Habangkalan Penyang Karuhei Tatau


Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas
Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas di Kalimantan Tengah
Koordinat: 0°18’ — 1º40'30" LK lan 113º1' — 114°1' BW
Propinsi Kalimantan Tengah
Tanggal peresmian 10 April 2002
Pamaréntahan
 - DAU Rp.-
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0538
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.gunungmaskab.go.id

GéografiBesut

Kabupatèn Gunung Mas dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon 10.804 km2, ing sajeroning koordinat 0°18’ — 1º40'30" Lintang Kidul lan 113º1' — 114°1' Bujur Wétan.

WewengkonBesut

Wates wewengkon Kabupatèn Gunung Mas ya iku:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Murung Raya lan Provinsi Kalimantan Kulon
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau lan Kutha Palangka Raya
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kapuas

KacamatanBesut

Kabupatèn iki nduwè 11 kacamatan, ya iku:

  • Kacamatan kang paling amba ya iku Kacamatan Manuhing, jembaré 1.113 km2.
  • Kacamatan kang paling sempit ya iku Kacamatan Mihing Raya, jembaré 343 km2.

PadunungBesut

Okèhé kang ndunungi miturut proyeksi kanggo taun 2008 ya iku 99.788 jiwa, kang ndunungi lanang okèhé 52.660 jiwa lan kang wedhok okèhé 47.128 jiwa.[1]

  • Kacamatan kang paling okèh kang ndunungi ya iku Kacamatan Kurun, okèhé 23.337 jiwa.
  • Kacamatan kang paling sithik kang ndunungi ya iku Kacamatan Miri Manasa, okèhé 3.840 jiwa.
  • Kacamatan kang paling padhet kang ndunungi ya iku Kacamatan Kurun, padheté 27,7 jiwa/km2.
  • Kacamatan kang paling arang kang ndunungi ya iku Kacamatan Miri Manasa, padheté 2,5 jiwa/km2.

RefrensiBesut

  1. Gunung Mas Sajeroning Angka 2008, Tabel 4.1.1

Pranala njabaBesut