Medan Marelan, Medan

[[Kategori:kacamatan ing {{{provinsi}}}]] [[Kategori:kacamatan ing Medan {{{nama dati2}}}]] [[Kategori:{{{nama}}}, {{{nama dati2}}}| ]]

Medan Marelan, Medan
Nagara Indonésia

Medan Marelan iku kecamatan ing kutha Medan Propinsi Sumatra Lor. Kecamatan Medan Marelan diwatesi dening Kabupatèn Deli Serdang ing sisih kulon, Medan Labuhan ing sisih wétan, Medan Helvetia ing sisih kidul, lan Medan Belawan ing sisih lor.

Ing taun 2011, kecamatan iki nduwe pendhudhuk 140,414 jiwa. Wilayah kasebut ana 44,47 km² lan kapadhetan pedunung yaiku 3157.50 wong / km².

SejarahBesut

Wilayah Marelan biyen dadi wilayah Kesultanan Deli sing dadi kebon karo hak konsesi saka Sultan. Nalika semana ora mung Walanda, akeh investor saka macem-macem negara teka menyang Deli kanggo mbukak perkebunan. Ana Amerika, Britain, Jerman, Switserlan, Prancis, Polen, Ceko lan Belgi. Komoditas sing biasane ditandur yaiku tembako, nanging mengko berkembang dadi komoditas liyane kayata karet, kopi, mrica, pala, klapa sawit, lan tèh. Sawetara kebon dijenengi jeneng lokal lan sawetara uga manca. Akeh jeneng kebon sing isih digunakake saiki. Salah sawijine yaiku kebon pertanian Maryland. Dirk A. Buiskool ing artikel "Kutha perkebunan ing pesisir wétan Sumatra 1870-1942" nyatakake Maryland minangka salah sawijining kebon ing Medan kanthi jeneng Inggris. Maryland dhewe minangka jeneng salah sawijining Amerika Serikat sing biyen dadi koloni Inggris. Jeneng saka properti Maryland utawa Maryland Estate iku pungkasane dadi jeneng ing wilayah Marelan.

Panggunaan jeneng Marelan minangka jeneng salah sawijining Distrik ing kutha Medan wiwit taun 1992, nalika Walikota Medan dianakaké H. Bachtiar Jafar. Ing wektu kasebut Kecamatan Medan Marelan dibentuk dadi kabupaten anyar. Dhasar legal yaiku Peraturan Pemerintah (PP) No. 35 taun 1992, ditetepake tanggal 13 Juli 1992. Isi kasebut nyatakake pembentukan 18 kecamatan ing Propinsi Sumatra Lor. Kanggo kutha Medan, sub-kabupaten sing dibentuk yaiku Kecamatan Medan Marelan lan Medan Perjuangan.

Adhedasar PP-35 taun 1992, kabupaten Medan Marelan dibentuk saka bagean ing Kecamatan Meduhan Labuhan lan bagean ing Kecamatan Medan Deli.

Wilayah Medan Marelan sing asale saka Medan Labuhan kalebu wilayah Desa Labuhan Deli, Desa Rengas Pulau lan Desa Air terjun. Déné wilayah Kecamatan Medan Deli kalebu Tanah Enam Ratus Kelurahan.

Kutha Medan