Républik Céko

Républik Céko utawa ditepungi mawa jeneng cekaké Céko (basa Ceko: Česká republika Ngenani wuni iki rungokké ) iku nagara ing bawana Éropa kang kadhapur sawisé bubar nagara Cekoslowakia. Nagara iki wewatesan karo Jerman ing sisih kulon lan lor, karo Polen ing sisih lor, karo Slowak ing sisih kidul-wétan lan karo Ostenrik ing sisih kidul.

Républik Céko
Česká republika
Patakaning Céko
Pataka
Aditamènging Céko
Aditamèng
Cihnabrawit: Pravda vítězí
(Céko: "Kabeneran bakal jaya")
Gunagita: Kde domov můj
Dunungpenering Céko
Kuthagara
lan brehakutha
Praha
JawatbasaCéko
PapréntahanRépublik
Kamardikan
• Banyu (%)
2%
Population
• Pikira-kira 2015
10.553.443 (79)
• Cacahjiwa 2001
10.230.060
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$187,4 miliar (41)
• Saben wong
US$18.370 (40)
ArtacihnaKoruna (CZK)
Laladan wektuUTC+1
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+2
Durawadasandi420 1
Nagarasandigreha.cz
1. Kongsi kode +42 karo Slowak nganti 1997.

Ing nagara iki dumunung Sudetenland, kang biyèn dipanggoni déning bebrayan Jerman, nanging sawisé Perang Donya II, sapérangan didéportasi sanajan isih akèh wong Ceko kang nganggo jeneng Jerman. Wektu iku watara 3,5 yuta jiwa bangsa Jerman diusir.

Ing tanah Sudeten akèh ditemoni indhustri, mligi indhustri kerajinan kristal lan bir.

Pamérangan adminstratifBesut

Ceko dipérang dadi telulas laladan administratif (kraje, tunggal - kraj) lan siji laladan kutha krajan (hlavní město), kang ditandhani nganggo *.

Laladan Kutha krajan
Praha*  
Laladan Bohemia Tengah (Středočeský kraj) kantor-kantoré dumunung ing Praha
Laladan Bohemia Selatan (Jihočeský kraj) České Budějovice
Laladan Plzeň (Plzeňský kraj) Plzeň
Laladan Karlovy Vary (Karlovarský kraj) Karlovy Vary
Laladan Usti nad Labem (Ústecký kraj) Ústí nad Labem
Laladan Liberec (Liberecký kraj) Liberec
Laladan Hradec Kralove (Královéhradecký kraj) Hradec Králové
Laladan Pardubice (Pardubický kraj) Pardubice
Laladan Olomouc (Olomoucký kraj) Olomouc
Laladan Moravia-Silésia (Moravskoslezský kraj) Ostrava
Laladan Moravia Kidul (Jihomoravský kraj) Brno
Laladan Zlin (Zlínský kraj) Zlín
Laladan Vysocina (Vysočina) Jihlava

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut

Cithakan:Uni Éropa Cithakan:Éropa