Sepur Argo Parahyangan

Sepur Argo Parahyangan yaiku layanan sepur penumpang kelas eksekutif lan ekonomi premium/plus sing dioperasiake PT. Kereta Api Indonesia (Persero) dinggo nglayani lintas Kiaracondong/Bandung-Gambir lan sewalike. Sepur niki nawakake pilihan perjalanan antara esok ngasi wengi dinggo keloro arah perjalanan sarta nempuh jarak sekitar 169 km antara rata rata 3 jam.

Sepur Argo Parahyangan
Informasi umum
Jenis sepurSepur antarkutha
StatusBeroperasi
LokalDaerah Operasi II Bandung
PandahuluParahyangan (1971-2010)
Argo Gedhe (1995-2010)
PamilikPT. Kereta Api Indonesia
Panumpang sabendina2.900 panumpang (rata-rata)
Perjalanan
Relasi parjalananKiaracondong utawa Bandung-Gambir, pp.
Jumlah pamberhentianDeleng ing ngisor
Jarak parjalanansekitar 170 km ngasi 180 km
Waktu parjalanansekitar 3 jam 15 menit ngasi 4 jam 15 menit
2 jam 50 menit (Argo Parahyangan Excellence)
Frekuensi perjalanan harianPapat kali ning sak parjalanan mangkat mulih ning dina biasa lan ngasi 10 kali ning sak perjalanan mangkat mulih ning akhir pekan lan dina prei nasional
Nomor sepur35-42 (reguler)
43F-54F (fakultatif)
Jenis relRel abot
Pelayanan
KelasLuxury
Priority
Eksekutif
Ekonomi Premium
Susunan tampat duduk
  • 50 kursi disusun 2-2 (èksekutif)
    kursi saged direbahaké lan diputer
  • 26 kursi disusun 1-2 (luxury)
    kursi saged diputer lan direbahaké tekan 180°
  • 28 kursi disusun 2-2 (priority)
    kursi saged direbahake lan diputer
  • 80 kursi disusun 2-2
    Akehe 40 kursi madep ngarep lan 40 kursi madep mburi (ekonomi premium)
    kursi saged direbahake
Fasilitas sepur dhaharWonten
Jenis kaca jendhelaKaca panorama dupléks, lapisan laminasi isolator panas
Fasilitas hiburanWonten
Liya - liyaLampu maca, toilet, alat pamadam geni ringan, rem dharurat, AC, pangredam swara
Teknis sarana dan prasarana
LokomotifCC 206
Lebar sepur1.067 mm
Kacepatan operasional60 teka 100 km/jam
Pamilik prasaranaDitjen KA, Kemenhub
Nomor KA35-42 (reguler)
43F-54F (fakultatif)
Peta rute
Cithakan:BD-CKP-GMR

Asal usul jenengBesut

Jeneng "Parahyangan" (Parahyangngan), lan Preanger ejaan bahasa Belanda, merujuk ning suatu daerah pegunungan tempat kebudayaan Suku Sunda lair lan berkembang ning wilayah Jawa bagian Kulon. Kata Parahyangan asale seka kata rahyang sing entok awalan pa- lan akhiran -an sing artine "tempat bersemayam para rahyang—roh nenek moyang atau dewa".[1]

Parahyangan uga bisa asale seka Carita Parahyangan, salah sawijineng naskah bahasa Sunda kuno sing mbahas sejarah raja-raja Jawa lan Sunda. Nalika merek Argo yaiku turunan seka Sepur Argo Gede sing relasi padha nunjukake klas layanan eksekutif sing diarepke isah menehi kepuasan pelanggan. Penggabungan rong unsur kasebut diharapake isah menumbuhake kebanggaan kangge penumpange.

Data teknisBesut

Rute Kiaracondong/BandungGambir mangkat-mulih.
Lokomotif CC 206
Tata rangkening sepur 1
Sepur angka 1 2 3 4 5 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 4 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 18) Sepur panumpang kelas ekonomi (K3 0 18)
Tata rangkening sepur 2
Sepur angka 1 2 3 4 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 4 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 01) Sepur panumpang kelas ekonomi (K3 0 16)
Tata rangkening sepur 3
Sepur angka 1 2 3 4 5 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 18/19) Sepur panumpang kelas ekonomi (K3 0 18/19)
Tata rangkening sepur 4
Sepur angka 1 2 3 4 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 4 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 18/19) Sepur panumpang kelas ekonomi (K3 0 18/19)
Tata rangkening sepur 5
Sepur angka 1 2 3 4 5 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 4 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 18/19) Sepur panumpang kelas ekonomi (K3 0 18/19)
Tata rangkening sepur 6
Sepur angka 1 2 3 4 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 4 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 16) Sepur panumpang kelas eksekutif (K1 0 16)
Catetan :
  • Tata rangkening sepur bisa mowah sewayah-wayah
  • Ana rangkening sepur 1 ditambahake sepur kelas Priority
  • Rangkening sepur 6 ditambahake sepur kelas Luxury

Jadwal lakuBesut

Ing sor iki jadwal lakuning Sepur Argo Parahyangan per 10 Februari 2021 (Gapeka 2021).

Argo Parahyangan
(Kiaracondong/Bandung – Gambir)
Setatsiyun Sepur 35* Sepur 37 Sepur 39 Sepur 41 Sepur 43F Sepur 45F Sepur 47F Sepur 49F Sepur 51F Sepur 53F*
Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat
Kiaracondong - 04.50 - 11.45
Bandung - 04.25 05.00 05.15 - 11.10 - 15.00 - 06.00 - 08.50 - 09.35 11.55 12.10 - 18.25 - 19.20
Cimahi 04.35 04.37 05.25 05.27 11.20 11.22 15.10 15.12 06.10 06.12 09.00 09.02 09.45 09.47 12.20 12.22 18.35 18.37 Ls Ls
Purwakarta Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls 07.34 07.38 Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls
Bekasi Ls Ls 07.42 07.44 13.38 13.40 17.30 17.32 08.45 08.54 11.19 11.21 12.02 12.04 Ls Ls 20.52 20.54 Ls Ls
Jatinegara Ls Ls 08.01 08.03 13.56 13.58 17.48 17.50 09.05 09.07 11.37 11.40 12.21 12.23 14.51 14.53 21.11 21.13 Ls Ls
Gambir 07.14 - 08.19 - 14.14 - 18.04 - 09.23 - 11.55 - 12.39 - 15.08 - 21.29 - 22.05 -
Argo Parahyangan
(Gambir – Bandung/Kiaracondong)
Setatsiyun Sepur 36 Sepur 38 Sepur 40* Sepur 42 Sepur 44F Sepur 46F Sepur 48F Sepur 50F Sepur 52F Sepur 54F*
Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Tiba Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat Tiba Mangkat Teka Mangkat Teka Mangkat
Gambir - 05.40 - 06.05 - 15.30 - 18.40 - 04.55 - 08.50 - 10.10 - 12.30 - 13.15 - 21.50
Bekasi 06.10 06.13 07.22 07.24 Ls Ls 19.12 19.14 Ls Ls 09.23 09.25 10.42 10.44 13.02 13.04 13.47 13.49 Ls Ls
Cimahi 08.28 08.30 09.54 09.56 18.08 18.10 21.31 21.33 07.36 07.38 11.57 11.59 13.15 13.17 15.19 15.21 16.17 16.19 Ls Ls
Bandung 08.40 08.55 10.06 - 18.19 - 21.43 21.53 07.38 - 12.09 - 13.27 - 15.32 - 16.29 - 00.35 -
Kiaracondong 09.05 22.03 -
Katerangan:
  • Tanda "F" iku jadwal lakuning sepur fakultatif sing beroperasi pas dina-dina tertentu
  • Tanda (*) iku jadwal lakuning sepur Argo Parahyangan Excellence
  • Tanda "Ls" nunjukake sepur mlaku langsung ing setatsiyun kasebut

TarifBesut

Tarif sepur iki ing teksiran watara Rp350.000,00 kanggo kelas luxury, Rp290.000,00 kanggo kelas priority, Rp150.000,00-Rp175.000,00 kanggo kelas eksekutif, lan Rp110.000,00-Rp125.000,00 kanggo kelas ekonomi premium. Tarif iki ditrapke kanggo kabeh setatsiyun sing diendeki.

ReferensiBesut

  1. Kunto, H. (2000). Seabad Grand Hotel Preanger 1897 - 1997. Bandung: Grand Hotel Preanger.