Setatsiyun Gambir

(Kaelih saka Stasiun Gambir)

Koordhinat: 6°10′36″S 106°49′50″E / 6.176716°S 106.830508°E / -6.176716; 106.830508

Setatsiyun Gambir (kodhe:GMR) iku stasiun sepur gedhé dhéwé ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta, Indonésia lan dumunung ing Gambir, Gambir, Jakarta Pusat. Setatsiyun iki diyasa ing dasawarsa 1930-an lan di rénovasi gedhèn-gedhènan ing taun 1990-an. Setatsiyun Gambir nglayani transportasi sepur kanthi tujuan-tujuan utama ing Pulo Jawa. Ing setatsiyun iki, sumadya uga bis DAMRI tumuju Papan Anggegana Soekarno Hatta. Setatsiyun iki dumunung ing Laladan Operasi 1 Jakarta.

Stasiun Gambir di taun 1939
Stasiun Gambir dideleng saka Monumen Nasional
Peron Stasiun Gambir, pérangan njaba


Stasiun Jakarta Gambir
PapanNamaStasiun GMR.png
  • Singkatan: GMR
  • Nomor: 3130
Letak
PropinsiDKI Jakarta
Kutha AdministrasiJakarta Pusat
KecamatanGambir
KelurahanGambir
AlamatDl. Medan Merdeka no.1
Kodhe pos10110
Sujarah
Bukak10 Fèbruari 1870
Badan kang ngoprasikaken sadurungipunNederlandsch-Indische Spoorweg Maatschappij
Liyan-liyan
OpratorDaerah Operasi 1 Jakarta
Kelas setasiunGedhé tipe A[1]
PunggelanGMR
Nomer setasiun3130
Dhuwuring stasiun+93 m
Kilometerkm 5+540 lintas Jakarta Kota-Manggarai-Bogor
LayananArgo Bromo Anggrek, Argo Lawu (règulèr & fakultatif), Argo Dwipangga (règulèr & fakultatif), Argo Sindara, Argo Muria, Argo Parahyangan, Gajayana (reguler & tambahan), Brawijaya, Bima, Sembrani, Taksaka, Purwajaya, Argo Cheribon, Argo Parahyangan, Pangandaran
LoketSistem tiket online, nglayani pamesanan langsung lan pangubahan/pawurungan kamangkatan ing loket. Wonten fasilitas ala bandara arupa check-in mandiri kanggé pancétakan boarding pass khusus kamangkatan sepur jarak adoh/menengah.
Fasilitas
Kathahing jalur4 (jalur 2 lan 3: sepur lurus)
Kathahing peron2 (loro peron pulo antara jalur 1 lan 2 utawa jalur 3 lan 4 sing pada-pada dhuwur)
Jinis pasinyalanÈlèktrik jinis Siemens DrS60[2]
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
mny. Juanda
mny. Gondangdia

Setatsiyun Gambir (GMR) iku setatsiyun sepur kelas gedhé jinis A sing ana ing Gambir, Gambir, Kutha Jakarta Pusat. Setatsiyun sing dumunung ing dhuwur +4 meter iki kalebu ing Daerah Operasi 1 Jakarta.

Awale, setatsiyun niki jenenge Station Weltevreden trus diganti jenenge dadi Station Batavia Koningsplein bar direnovasi ndek dasawarsa 1930-an. Pas dasawarsa 1950-an jeneng setatsiyun niki diubah maneh, saiki dadi Setatsiyun Gambir trus direnovasi gedhen-gedhenan dadi setatsiyun jalur layang pas taun 1990-an.

Setatsiyun niki nglayani transportasi sepur kelas eksekutif lan sebagian cilik kelas campuran (Argo Parahyangan, Argo Cheribon, dan Pangandaran) saking lan menyang kutha-kutha penting lan utama ning Pulo Jawa.

Layanan SepurBesut

Kelas eksekutifBesut

Kelas campuranBesut

Setatsiyun iki ora diandegi KRL Jabotabek kelas ékonomi ysig uga nglayani rute Jakarta. Pamandegan sing paling cedhak ya iku Gondangdia sing dunungé cedhak Dalan Jaksa, papan wisata wong manca ing Jakarta; sing swasanané mèmper karo swasana dalan ing Bali. Setatsiyun iki luwih ramé lan kurang karawat tinimbang setatsiyun Gambir, mligi yèn mangsa Lebaran, lan akèh wong mudik liwat setatsiyun iki.

Setatsiyun iki dumadi saka telung tingkat. Aula utama, lokèt, sawatara rèstoran lan toko, sarta mesin ATM ana ing tingkat siji. Tingkat loro wujud ruwang tunggu kanthi sawatara rèstoran rikat saji lan kafetaria, déné peron ana ing tingkat katelu.

Jadwal sepurBesut

Ing sor iki jadwal sepur panumpang sing mandheg ning Setatsiyun Gambir per 1 April 2021 (Gapeka 2021).

  • Sepur antarkutha reguler
No. Sepur Sepur Menyang Kelas Teka Mangkat
31F Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 00.02 -
173F Pangandaran Eksekutif & Ekonomi Premium 00.18
32F Argo Cheribon Cirebon (CN) Eksekutif & Ekonomi Plus - 00.45
71 Gajayana Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 03.29 -
9 Argo Dwipangga 03.55
83 Taksaka 04.22
77 Sembrani 04.27
75 Bima Eksekutif 04.52
44F Argo Parahyangan Bandung (BD) - 04.55
73 Brawijaya Jakarta Gambir (GMR) 05.06 -
3 Argo Bromo Anggrek Eksekutif & Luxury 05.19
36 Argo Parahyangan Bandung Kiaracondong (KAC) Eksekutif & Ekonomi Premium - 05.40
38 Bandung (BD) Eksekutif & Luxury 06.50
14 Argo Muria Semarang Tawang (SMT) Eksekutif 07.05
35 Argo Parahyangan Excellence Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Premium 07.14 -
174F Pangandaran Banjar (BJR) - 07.35
17F Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 07.58 -
2 Argo Bromo Anggrek Surabaya Pasarturi (SBI) Eksekutif & Luxury - 08.00
37 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Premium 08.19 -
18F Argo Cheribon Cirebon (CN) Eksekutif & Ekonomi Plus - 08.20
10 Argo Dwipangga Sala Balapan (SLO) Eksekutif & Luxury 08.30
46F Argo Parahyangan Bandung (BD) Eksekutif & Ekonomi Premium 08.50
82 Taksaka Yogyakarta (YK) Eksekutif & Luxury 09.10
15 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 09.14 -
43F Argo Parahyangan Eksekutif 09.23
20F Argo Cheribon Tegal (TG) Eksekutif & Ekonomi Plus - 09.40
48F Argo Parahyangan Bandung (BD) Eksekutif 10.10
19F Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 10.39 -
22F Tegal (TG) - 11.10
21F Jakarta Gambir (GMR) 11.34 -
11 Argo Sindara Eksekutif 11.40
45F Argo Parahyangan Eksekutif & Ekonomi Premium 11.55
24F Argo Cheribon Cirebon (CN) Eksekutif & Ekonomi Plus - 12.10
50F Argo Parahyangan Bandung (BD) Eksekutif 12.30
47F Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Premium 12.39 -
52F Bandung (BD) - 13.15
39 Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 14.14 -
49F Eksekutif & Ekonomi Premium 15.08
40 Argo Parahyangan Excellence Bandung (BD) - 15.30
74 Brawijaya Malang (ML) via Semarang Tawang (SMT) Eksekutif 15.40
81 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 15.59 -
12 Argo Sindara Semarang Tawang (SMT) Eksekutif - 16.25
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 16.28 -
23F Argo Cheribon Eksekutif & Ekonomi Plus 16.55
76 Bima Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif - 17.00
16 Argo Cheribon Cirebon (CN) Eksekutif & Ekonomi Plus 17.20
1 Argo Bromo Anggrek Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 17.44 -
41 Argo Parahyangan Eksekutif & Ekonomi Premium 18.04
72 Gajayana Malang (ML) Eksekutif & Luxury - 18.10
42 Argo Parahyangan Bandung Kiaracondong (KAC) Eksekutif & Ekonomi Premium 18.40
78 Sembrani Surabaya Pasarturi (SBI) Eksekutif & Luxury 19.00
25 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 19.15 -
26 Tegal (TG) - 19.40
8 Argo Lawu Sala Balapan (SLO) Eksekutif & Luxury 20.00
27F Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Plus 20.08 -
4 Argo Bromo Anggrek Surabaya Pasarturi (SBI) Eksekutif & Luxury - 20.30
28F Argo Cheribon Cirebon (CN) Eksekutif & Ekonomi Plus 20.40
84 Taksaka Yogyakarta (YK) Eksekutif & Luxury 21.00
88/85 Purwajaya Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif 21.03 -
51F Argo Parahyangan 21.29
29F Argo Cheribon Eksekutif & Ekonomi Plus 21.38
13 Argo Muria Eksekutif 21.44
54F Argo Parahyangan Excellence Bandung (BD) Eksekutif & Ekonomi Premium - 21.50
86/87 Purwajaya Kroya (KYA) bersambung Cilacap (CP) Eksekutif 22.00
53F Argo Parahyangan Excellence Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Ekonomi Premium 22.05 -
30F Argo Cheribon Cirebon (CN) Eksekutif & Ekonomi Plus - 22.15

Katerangan: *) = Ngawa sepur kelas eksekutif priority sing isine 30 lungguhan

  • Sepur antarkutha tambahan (beroperasi pas jaman ba'dan lan natal-taun anyar; kadang-kadang pas dina prei nasional utawa pungkasaning minggu tertentu)
No. Sepur Sepur Menyang Kelas Teka Mangkat
59F Argo Dwipangga Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif 06.28 -
7005B Gajayana Tambahan 07.47
60F Argo Dwipangga Fakultatif Sala Balapan (SLO) - 09.50
7012A Taksaka Tambahan Yogyakarta (YK) 10.30
57F Argo Lawu Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 18.33 -
7025A Taksaka Tambahan 19.30
58F Argo Lawu Fakultatif Sala Balapan (SLO) - 22.50
7006A Gajayana Tambahan Malang (ML) 23.30


Setatsiyun sadurungé:
Stasiun Juanda
Jalur Sepur Jakarta Kota-Manggarai Setatsiyun sabanjuré:
Stasiun Gondangdia

Uga delengenBesut

Cithakan:Topik Jakarta

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46).