Setasiyun Yogyakarta

setatsiyun sepur ing Indonésia

Setatsiyun Tugu (Jawa: ꦯꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦡꦸꦒꦸ) utawi Setatsiyun Yogyakarta (Jawa: ꦯꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦪꦺꦴꦒ꧀ꦪꦏꦂꦠ) inggih salah satunggaling setatsiyun wonten ing Yogyakarta.[4] Setatsiyun Tugu punika dumados papan mandheging sepur awit taun 1887 dumugi sapunika.[4] Setatsiyun punika kagolong setatsiyun ingkang papanipun langkung strategis.[4] Amargi setatsiyun punika papanipun wonten ing jantung kutha Yogyakarta lan cerak kaliyan objek wisata ing yogyakarta.[4] Setatsiyun punika awalipun inggih setatsiyun alit nanging sapunika sampun dumados salah satunggaling setatsiyun ageng wonten ing Indonésia.[4] Setatsiyun Tugu punika gadhah 6 jalur sepur, ingkang nglayani saking hampir sadaya kutha gedhé wonten ing Jawa.[4] Lewih saking 20 sepur ékonomi, bisnis lan èksekutif dumugi lan késah saben dintené.[4]

Stasiun Yogyakarta

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun YK.png
  • Singkatan: YK
  • Nomor: 3020
Stasiun Tugu 2020.jpg
Tampak ngarep Setatsiyun Tugu, 2020
Letak
Dhaérah IstiméwaYogyakarta
KuthaYogyakarta
KemantrenGedhongtengen
KelurahanSasramenduran
Alamat
  • Dl. Marga Utama 1 (lawang wétan
  • Dl. Pasar Kembang (lawang kidul)
Kodhe pos55271
Koordinat7°47′21″S 110°21′48″E / 7.789248499999999°S 110.36347099999999°E / -7.789248499999999; 110.36347099999999Koordhinat: 7°47′21″S 110°21′48″E / 7.789248499999999°S 110.36347099999999°E / -7.789248499999999; 110.36347099999999
Sujarah
Bukak20 Juli 1887 [1]
Jeneng saderengeStasiun Station Djocja Toegoe, Djocjakarta, Djokjakarta, Jogjakarta
Liyan-liyan
OpratorDaerah Operasi VI Yogyakarta
Kelas setasiunGedhé tipe A[2]
PunggelanYK
Nomer setasiun3020
Dhuwuring stasiun+113 m
Kilometer167+051 lintas Semarang TawangBrumbungGundihSala BalapanYogyakarta
542+494 lintas BogorBandungBanjarKuthaarjaYogyakarta
1+040 lintas YogyakartaMagelang KuthaAmbarawa
0+067 lintas YogyakartaPalbapang
LayananArgo Wilis, Argo Lawu (règulèr & fakultatif), Argo Dwipangga (règulèr & fakultatif), Bima, Gajayana (règulèr & fakultatif), Turangga, Taksaka (règulèr & fakultatif), Mutiara Kidul, Malabar, Ranggajati, Wijayakusuma, Bangunkarta, Fajar/Senja Utama Sala, Mataram, Bogowonto, Gajahwong, Fajar Utama YK, Senja Utama YK, Lodaya, Kertanegara, Sancaka Lor, Malioboro Ekspres, Sancaka, Joglosemarkerto, Jayakarta, Prambanan Ekspres (Prameks), lan Sepur Bandara YIA
LoketSistem tiket online, nglayani pamesanan langsung lan pangubahan/pawurungan kamangkatan ing loket. Wonten fasilitas ala bandara arupa check-in mandiri kanggé pancétakan boarding pass khusus kamangkatan sepur jarak adoh/menengah.
Fasilitas
Kathahing jalur9
  • Èmplasemèn lor: 6 (jalur 5: sepur lurus)
  • Èmplasemèn kidul: 3 (jalur 3: sepur lurus)
Kathahing peron7
  • Èmplasemèn lor: 3 (siji peron sisi sing radha dhuwur lan loro peron pulo sing dhuwur
  • Èmplasemèn kidul: 4 (loro peron sisi lan loro peron pulo sing padha-padha dhuwur)
Jinis pasinyalanElektrik jinis Siemens NX MIS-801[3]
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
Lokasi ing gambar peta
Setasiyun Yogyakarta kapernah ing Kutha Yogyakarta
Setasiyun Yogyakarta
Setasiyun Yogyakarta (Kutha Yogyakarta)

SajarahBesut

Setatsiyun tugu punika kagolong kasil saking pembangunan sistem transportasi sepur kaliyan pamaréntah Hindia Walanda kanggé transportasi penumpang lan kasil bumi saking perkebunan ing Jawa, Sumatera, Sulawesi lan kalimantan.[5] Tanggal 17 Juni 1864, Gubernur Jendral Mr. L.A.J.W baron Sloet van Beele ngletakake watu purwa pembangunan rel sepur ingkang pertama ing jawa.[5] Jalur punika dipunkelola kaliyan Nederlandsch-Indische spoorweg Maatschappij (Perusahaan perkeretaapian Hindia Walanda) lan dipunoperasikaken tanggal 10 Agustus 1867.[5] Wonten ing perkembanganipun jalur punika dipunlajengaken dawanipun 166 kilomèter tumuju kutha Yogjakarta lan Setatsiyun Lempuyangan Yogyakarta.[5] Setatsiyun Tugu wiwit nglayani kebetahan transportasi awit 2 Mèi 1887, udakara 15 taun sasampunipun Setatsiyun Lempuyangan.[4] Rikala samanten, setatsiyun punika namung dipun-ginakaken kanggé papan transiting sepur ingkang ngangkud kasiling bumi saking laladan wonten ing Jawa, Sumatera, kalimantan lan Sulawesi. Nanging awit tanggal 1 Fèbruari 1905, setatsiyun punika dipun-ginakaken kanggé transit sepur penumpang. Jalur luar kutha ingkang purwa diyasa taun 1899, ngubungake Yogyakarta lan Surakarta.[4] Setatsiyun tugu punika kagolong setatsiyun ingkang taksih mertahanake fungsinipun kanggé papan kanggo ngrawat sepur, bènten kaliyan setatsiyun sanès ingkang limrahipun namung kanggé papan transit.[4]

ArsitekturBesut

Amargi dipunyasa wonten ing jaman kolonial Walanda, mila arsitèktur yasan setatsiyun punika sanget kenthel kaliyan nuansa Éropah.[4] Kita saged ngenali gaya-gaya Éropah saking lawang-lawang gedhé warni soklat lan langit-langit dhuwur ingkang warninipun cemeng. Wangunan setatsiyun taksih dipunjagi keaslianipun.[4] Wangunan setatsiyun punika katon megah kanthi lawang gedhé lan kalih payon ingkang mayungi jalur sepur.[4]

Layanan sepurBesut

PanumpangBesut

Kelas èksekutifBesut

Kelas CampuranBesut

Lokal/komuter ékonomiBesut

Prambanan Ekspres (Prameks), saking lan menyang Kutoarjo

Sepur bandaraBesut

KA Bandara YIA, saking lan menyang Wojo-Kebumen

Jadwal SepurBesut

Ing sor iki yaiku jadwal sepur panumpang sing mandheg ing Setatsiyun Yogyakarta per 1 April 2021 (revisi Gapeka 2021).

  • Sepur reguler antarkutha
No. Sepur Sepur Dhateng Kelas Teka Mangkat
131 Mutiara Selatan Bandung (BD) Eksekutif & Ekonomi Premium 00.08 00.14
76 Bima Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif 00.24 00.29
120 Malabar Malang (ML) Eksekutif, Bisnis, & Ekonomi 00.29 00.34
80 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif 00.55 01.00
72 Gajayana Malang (ML) Eksekutif & Luxury 01.30 01.35
171F Malioboro Ekspres Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Plus 02.28 -
158 Lodaya Solo Balapan (SLO) Eksekutif & Ekonomi Premium 02.32 02.37
8 Argo Lawu Eksekutif & Luxury 03.08 03.14
142 Senja Utama YK Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Premium 03.30 -
132 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) 03.51 03.56
84 Taksaka Yogyakarta (YK) Eksekutif & Luxury 04.20 -
136 Mataram Solo Balapan (SLO) Eksekutif & Ekonomi Premium 05.07 05.13
182/179 Mutiara Timur Yogyakarta (YK) 05.35 -
138F Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Eksekutif & Ekonomi Plus 06.10 06.14
178F Sancaka Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif & Ekonomi Premium - 06.45
143F Fajar Utama YK Jakarta Pasar Senen (PSE) 07.00
195/196/197F Joglosemarkerto* Tegal (TG) bersambung Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Plus 07.03 07.10
159F Lodaya Bandung (BD) Eksekutif & Ekonomi Premium 08.10 08.15
172F Malioboro Ekspres Malang (ML) Eksekutif & Ekonomi Plus - 08.20
81 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 08.50
121 Bangunkarta Jakarta Pasar Senen (PSE) Eksekutif & Ekonomi Plus 09.01 09.07
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 09.17 09.22
135 Mataram Jakarta Pasar Senen (PSE) Eksekutif & Ekonomi Premium 09.43 09.47
137F Bogowonto Eksekutif & Ekonomi Plus 09.54 09.58
5 Argo Wilis Bandung (BD) Eksekutif 11.01 11.06
112/113 Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Jember (JR) Eksekutif & Bisnis 11.10 11.15
175 Sancaka Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Premium 13.00 -
134 Fajar Utama Solo Solo Balapan (SLO) 13.34 13.38
114/111 Ranggajati Cirebon (CN) Eksekutif & Bisnis 14.01 14.10
160F Lodaya Solo Balapan (SLO) Eksekutif & Ekonomi Premium 14.14 14.19
6 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif 14.39 14.44
169 Kertanegara Purwokerto (PWT) Eksekutif & Ekonomi Plus/Premium 14.42 14.48
144F Fajar Utama YK Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Premium 15.12 -
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) Eksekutif & Luxury 15.44 15.49
140 Gajahwong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Eksekutif & Ekonomi Plus 15.58 16.01
189/190/191 Joglosemarkerto* Solo Balapan (SLO) bersambung Semarang Tawang (SMT) 16.35 16.40
163F/166F/167F Sancaka Utara Yogyakarta (YK) Eksekutif & Bisnis 16.39 -
82 Taksaka Eksekutif & Luxury 16.44
176 Sancaka Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif & Ekonomi Premium - 17.10
139 Gajahwong Jakarta Pasar Senen (PSE) Eksekutif & Ekonomi Plus 17.44 17.48
168F/165F/164F Sancaka Utara Solo Balapan (SLO) bersambung Gambringan (GBN)-Surabaya Pasarturi (SBI) Eksekutif & Bisnis - 17.55
116/117 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Banyuwangi Ketapang (KTG) Eksekutif & Ekonomi Premium 18.15 18.20
195/196/197F Joglosemarkerto* Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Plus 18.30 -
141 Senja Utama YK Jakarta Pasar Senen (PSE) Eksekutif & Ekonomi Premium - 18.45
133 Senja Utama Solo 18.58 19.04
198F Joglosemarkerto* Solo Balapan (SLO) Eksekutif & Ekonomi Plus - 19.05
122 Bangunkarta Jombang (JG) 19.41 19.47
157 Lodaya Bandung (BD) Eksekutif & Ekonomi Premium 19.50 19.54
180/181 Mutiara Timur Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Banyuwangi Ketapang (KTG) - 20.05
71 Gajayana Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury 20.10 20.15
9 Argo Dwipangga 20.42 20.47
170 Kertanegara Malang (ML) Eksekutif & Ekonomi Plus/Premium 20.45 20.50
83 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif & Luxury - 21.05
75 Bima Eksekutif 21.16 21.21
177F Sancaka Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Premium 22.05 -
79 Turangga Bandung (BD) Eksekutif 22.46 22.51
118/115 Wijayakusuma Cilacap (CP) Eksekutif & Ekonomi Premium 23.08 23.13
119 Malabar Bandung (BD) Eksekutif, Bisnis, & Ekonomi 23.23 23.28

Katerangan: jeneng sepur sing ana tanda lintang (*) kang klebu sepur aglomerasi.

  • Sepur antarkutha tambahan (beroperasi pas jaman ba'dan lan natal-taun anyar; kadang kala dina prei nasional utawa akhir pekan tertentu)
No. Sepur Sepur Dhateng Kelas Teka Mangkat
58F Argo Lawu Fakultatif Solo Balapan (SLO) Eksekutif 06.19 06.24
7006A Gajayana Tambahan Malang (ML) 07.35 07.45
57F Argo Lawu Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 10.43 10.47
7025A Taksaka Tambahan - 12.00
60F Argo Dwipangga Fakultatif Solo Balapan (SLO) 17.25 17.33
7012A Taksaka Tambahan Yogyakarta (YK) 18.25 -
59F Argo Dwipangga Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 23.00 23.04
7005B Gajayana Tambahan 23.50 23.56
No. Sepur Teka Mangkat No. Sepur Teka Mangkat
Menyang Kebumen Menyang Yogyakarta
501 - 08.25 502 11.51 -
503 14.55 504 18.37
Menyang Wojo Menyang Yogyakarta
505F - 03.40 506F 05.20 -
507F 05.00 508F 06.40
509F 06.00 510F 07.50
511F 07.25 512F 08.55
513F 09.30 514F 11.25
515F 11.45 516F 13.20
517F 12.45 518F 14.28
519F 13.31 520F 15.40
521F 16.00 522F 17.50
523F 18.00 524F 20.21
525F 18.54 526F 21.30
  • Sepur lokal
Prambanan Ekspres (Prameks)
No. Sepur Teka Mangkat No. Sepur Teka Mangkat
Menyang Yogyakarta Menyang Kutoarjo
7112 06.42 - 603 - 06.30
608 09.42 7111 10.05
7114 12.52 7113 13.48
7116 17.06 7115 17.35

Cathetan sukuBesut

  1. Staatsspoorwegen (1921–1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken.CS1 dandani: format tanggal (link)
  2. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  3. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46).
  4. a b c d e f g h i j k l m [1](dipunundhuh tanggal 2 Oktober 2012)
  5. a b c d [2](dipunundhuh tanggal 2 Oktober 2012)
Setatsiyun sadurungé:
Setatsiyun Patukan
Kuthaarja-Purwasari-Sala Balapan Setatsiyun sabanjuré:
Setatsiyun Lempuyangan