Sepur Argo Lawu

sepur èksekutif ing Indonésia

Sepur Argo Lawu inggih punika layanan sepur kelas eksekutif lan luxury sing dipunlakokaken déning PT. Kereta Api Indonesia (Persero) Daerah Operasi VI Yogyakarta ing Tanah Jawi kanthi jurusan Jakarta-Sala tindak lan kondur.

Sepur Argo Lawu
KA Argo Lawu.jpg
Sepur Argo Lawu nglintas ing Cikampèk
Informasi umum
Jenis sepurSepur antarkutha
StatusBeroperasi
LokalDaerah Operasi VI Yogyakarta
PandahuluSolo Jaya
PamilikPT. Kereta Api Indonesia
Panumpang sabendina800 panumpang (rata-rata)
Perjalanan
Relasi parjalananSala Balapan-Gambir, pp.
Jumlah pamberhentianDeleng ing ngisor
Jarak parjalanan571 km
Waktu parjalanan±8 jam 30 menit
Frekuensi perjalanan harianSiji parjalanan mangkat mulih sabendina
Nomor sepur7-8 (Règulér)
57F-58F (Fakultatif)
Jenis relRel abot
Pelayanan
KelasÈksekutif lan Luxury
Susunan tampat duduk
  • 50 kursi disusun 2-2 (èksekutif)
    kursi saged direbahaké lan diputer
  • 26 kursi disusun 1-2 (luxury)
    kursi saged diputer lan direbahaké tekan 180°
Fasilitas sepur dhaharWonten
Jenis kaca jendhelaKaca panorama dupléks, lapisan laminasi isolator panas
Fasilitas hiburanWonten
Liya - liyaLampu maca, toilet, alat pamadam geni ringan, rem dharurat, AC, pangredam swara
Teknis sarana dan prasarana
LokomotifCC206
Lebar sepur1.067 mm
Kacepatan operasional60 teka 100 km/jam
Pamilik prasaranaDitjen KA, Kemenhub
Nomor KA7-8
Peta rute
Cithakan:SLO-YK-JAKK

Reronce lan kapasitasBesut

Sepur punika mbekta reronce sagunggung 8 kreta klas eksekutip lan gadhah 400 kursi kanggé pangginanipun. Manawi mlampah saking Sala dumugi Jakarta (571 km) dipuntempuh kanthi kirang luwih 8 jam lan mandheg ing Klathèn, Yogyakarta, Purwakerta, Cirebon, lan Jatinegara (tumuju Jakarta).

Sujarahing sepurBesut

Ing ujicoba ping setunggalan tanggal 13 Juli 1995 dipungathukaken jeneng JS-750 kang ateges anglayani perjalanan Jakarta-Sala kanthi wekdal 7 lan setengah jam lan mengeti HUT Kemerdekaan RI Kaping 50. Ing tanggal 21 September 1996 dipunjenengi KA Sala Jaya ingkang candhakipun dipun-gantos kanthi jeneng KA Argo Lawu, minangka strategi merek Argo.

Tembung Argo saliyanipun ateges gunung ugi minangka merek layanan sepur eksekutip kang nggadhah ancas kanggé nuwuhaken bombonging pelangganipun. Déné Lawu asalipun saking jeneng sawijining gunung (Gunung Lawu) ingkang wonten ing lor-wétan Kutha Surakarta (wewengkon administratif Kabupatèn Karanganyar lan Magetan) kang candhakipun 3.245 km.

Perjalanan sepur saking Stasiun Sala Balapan tumuju ing Gambir ing wanci awan, penumpang saged ndeleng kaendahing pagunungan ing Bumi Banyumas, Kali Serayu, lan Kali Progo. Namung manawi saking Jakarta dumugi Sala, sepur punika mlampah ing wanci dalu.

Reroncen Argo Lawu kapérang saking 7-8 kreta kelas eksekutip argo, 1 kreta makan bathik (M1), 1 kreta bagasi (B), lan kreta Pembangkit Listrik (P). Wiwit Oktober 2008, Argo Lawu ngginakaken reroncen sepur énggal damelanipun Indhustri Kereta Api Madiun (PT Inka).

Data teknisBesut

  • Argo Lawu Reguler
Rute Sala BalapanGambir mangkat-mulih.
Tata rangkening sepur
Sepur angka 1 1 2 3 4 Sepur dhahar (M1) 5 6 7 8 9 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas Luxury (K1) Sepur panumpang kelas eksekutif (K1) Sepur panumpang kelas eksekutif (K1)
Catetan: Tata rangkening sepur bisa mowah sewayah-wayah.
  • Argo Lawu Fakultatif
Rute GambirSala Balapan mangkat-mulih.
Tata rangkening sepur
Sepur angka 1 2 3 4 Sepur dhahar (M1) 5 6 7 8 9 Sepur pambangkit (P)
Katerangan Sepur panumpang kelas eksekutif (K1) Sepur panumpang kelas eksekutif (K1)
Catetan: Tata rangkening sepur bisa mowah sewayah-wayah.

Jadwal lakuBesut

Ing sor iki jadwal lakuning sepur Argo Lawu per 10 Februari 2021 (Gapeka 2021).

Sepur 7 Argo Lawu
(Sala Balapan–Gambir)
Sepur 8 Argo Lawu
(Gambir–Sala Balapan)
Setatsiyun Teka Mangkat Setatsiyun Teka Mangkat
Solo Balapan - 08.30 Gambir - 20.00
Klaten 08.54 08.56 Cirebon 22.48 22.53
Yogyakarta 09.17 09.22 Purwokerto 01.00 01.05
Purwokerto 11.28 11.35 Yogyakarta 03.08 03.13
Cirebon 13.33 13.38 Klaten 03.34 03.36
Jatinegara 16.10 16.12 Solo Balapan 04.00 -
Gambir 16.28 -
Sepur 57A Argo Lawu
(Sala Balapan–Gambir)
Sepur 58A Argo Lawu
(Gambir–Sala Balapan)
Setatsiyun Teka Mangkat Setatsiyun Teka Mangkat
Solo Balapan - 09.55 Gambir - 22.50
Klaten 10.19 10.21 Cirebon 01.46 01.52
Yogyakarta 10.43 10.47 Purwokerto 03.46 03.56
Kutoarjo 11.38 11.43 Kroya 04.21 04.24
Kroya 12.43 12.49 Kutoarjo 05.23 05.28
Purwokerto 13.16 13.26 Yogyakarta 06.18 06.23
Cirebon 15.24 15.31 Klaten 06.46 06.48
Jatinegara 18.15 18.17 Solo Balapan 07.13 -
Gambir 18.33 -

TarifBesut

Tarif sepur iki ing teksiran watara Rp215.000,00–Rp900.000,00 gumantung layanan kelas, jarak sing ditempuh panumpang, subkelas/posisi lungguhan ing sakjeroning sepur, sarta dina-dina mirunggan kaya dene dina pungkasaning minggu lan prei nasional.

Pranala njawiBesut