Setatsiyun Surabaya Gubeng

setatsiyun sepur ing Indonésia

Setatsiyun Surabaya Gubeng (SGU) utawa luwih dikenal kanthi Setatsiyun Gubeng (Jawa: ꦯꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦯꦸꦫꦧꦪꦒꦸꦧꦼꦁ) menika setatsiyun sepur kelas gedhé tipe A ing Pacar Keling, Tambaksari, Surabaya. Sanajan dijenengi "Gubeng", ing cara administrasi setatsiyun menika mboten ing Kecamatan Gubeng, nanging wonten ing sisih lor wilayah Gubeng dhewe. Setatsiyun ingkan dhuwuripun +5 meter menika setatsiyun paling gedhé ing sangisoré PT. Kereta Api Indonesia (Persero) Daerah Operasi VIII Surabaya.

Stasiun Surabaya Gubeng

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun SGU.png
  • Singkatan: SGU
  • Nomor: 40
Montage SGU 2020.jpg
Tampak ngarep Setatsiyun Surabaya Gubeng anyar (ndhuwur) lan lawas (ngisor) taun 2020
Letak
PropinsiJawa Wétan
KuthaSurabaya
KecamatanTambaksari
KelurahanPacar Keling
Alamat
  • Dalan Setatsiyun Gubeng (wangunan lawas)
  • Dalan Gubeng Masjid (wangunan anyar)
Kodhe pos60131
Koordinat7°15′56″S 112°45′08″E / 7.265452°S 112.7521033°E / -7.265452; 112.7521033Koordhinat: 7°15′56″S 112°45′08″E / 7.265452°S 112.7521033°E / -7.265452; 112.7521033
Sujarah
Bukak1878
Jeneng saderengeStasiun Station Goebeng Soerabaja
Badan kang ngoprasikaken sadurungipunStaatsspoorwegen Oosterlijnen
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi VIII Surabaya
Kelas setasiunGedhé tipe A[1]
PunggelanSGU
Nomer setasiun40
Dhuwuring stasiun+5 m
Kilometer
LayananArgo Wilis, Bima, Turangga, Bangunkarta, Mutiara Kidul, Gaya Baru Malam Selatan, Jayabaya, Ranggajati, Wijayakusuma, Sancaka, Mutiara Wetan, Logawa, Jayakarta, Pasundan, Sri Tanjung, Probowangi, Komuter Surabaya-Bangil m.m., Dhoho, Penataran, Tumapel, Ékonomi Lokal/KRD Bojonegoro, lan Ékonomi Lokal/KRD Kertosono
LoketSistem tiket online, nglayani pamesanan langsung lan pangubahan/pawurungan kamangkatan ing loket. Wonten fasilitas ala bandara arupa check-in mandiri kanggé pancétakan boarding pass khusus kamangkatan sepur jarak adoh/menengah.
Fasilitas
Kathahing jalur6:
  • jalur 1: sepur lurus arah hilir (saking Surabaya Kota/Semut)
  • jalur 2: sepur lurus arah hulu (menyang Surabaya Kota/Semut)
  • jalur 5: sepur raya saking lan menyang SidotopoBèntèng
Kathahing peron7 (loro peron sisi sing dhuwur, telu peron pulo sing cukup dhuwur, lan loro peron pulo sing radha dhuwur)
Jinis pasinyalanÈlèktrik tipe Siemens NX MIS801[2]
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
mny. Sb. Kota
mny. Sidotopo
mny. Balai Yasa
Dl. Prof.
Dr. Moestopo
Dl. Banda
mny. Ngagel

Setatsiyun iki minangka setatsiyun sepur paling gedhé ing Surabaya lan Jawa Timur sarta setatsiyun kamangkatan lan setatsiyun karawuhan utama ing Kutha Surabaya, khususé sing ngliwati jalur kidul lan wétan Pulo Jawa. Kanggo sepur sing ngliwati jalur lor, kaya ta sepur sing arep menyang Jakarta liwat Semarang, umume kamangkatan lan karawuhané dilayani ing Setatsiyun Pasar Turi.

SujarahBesut

 
Wangunan lawas Setatsiyun Surabaya Gubeng ing taun 2009

Setatsiyun iki minangka salah sawijining setatsiyun sepur sing diduweni Staatsspoorwegen ingkang diresmikaké ing tanggal 16 Mei 1878 minangka bagéan saka proyek pangembangan sepur Surabaya–Pasuruan.[3] Setatsiyun Gubeng Surabaya mulané dibangun ing sisih kulon ril sepur. Wiwitané setatsiyun nggunakaké sistem pasinyalan mekanik, banjur ing dekade 1970-1980-an sistem pasinyalan diganti dadi elektrik. Ing tanggal 7 Juni 1996, wangunan setatsiyun anyar sing luasé 13.671 meter persagi rampung ing sisih wétan rute kanthi arsitektur sing luwih modern lan luwih luas; konstruksi kasebut ditaksir biayané Rp1,5 milyar.[4]

Wangunan lawas setatsiyun uga wis direnovasi kaping pirang-pirang, kalebu renovasi peron overkapping ing taun 1905 lan lobi wangunan utama ing taun 1928. Karakteristik arsitek wangunan setatsiyun khas SS, yaiku gaya Indische, sing ditandhani kanthi tembok dhuwur sing kuat sing ning gunungan gendhèng diwenehi ornamen sulur-suluran saka wesi sing ditempa, uga jendhela gedhe kaliyan jalusi wesi.[5] Wangunan setatsiyun sing lawas kasebut pungkasane ditetepake dadi cagar budaya dening Pamrentah Kutha Surabaya .[6]

Pasca kamardikanBesut

Ing masa perang kamardikan, wilayah ing sekitar Setatsiyun dadi markas kanggo puluhan anggota Angkatan Mudha Karèta Api (AMKA) bersenjata. Kakuwatané kira-kira sawetawis 30 wong sing dipimpin dening Moh. Ali. Saben anggotanipun dipersenjatani mitralyur.[7]

Wangunan lan tata letakBesut

 
Wangunan Setatsiyun Surabaya Gubeng sing anyar ingkang digunakaké wiwit taun 1996

Setatsiyun iki nduwéni enem jalur sepur. Jalur 1 (sisih paling kulon) minangka jalur lurus arah hilir sing biasane digunakake kanggo pamangkatan sepur ékonomi lokal/jarak cedhak menyang arah kidul; jalur 2 minangka jalur lurus arah hulu kanggo tekané sepur ékonomi jarak cedhak saka arah kidul; jalur 3 lan 4 biasane kanggo papan mandheg sepur ékonomi nalika langsir lokomotif, parkir lokomotif utawa sepur/gerbong, lan jalur lumampah langsung kanggo sepur kargo ; jalur 5 minangka sepur lurus menyang lan saking SidotopoBenteng kanggo tekan lan mangkat sepur yen ing jalur 6 ana sepur sing mandheg lan uga dadi jalur dalan langsung kanggo sepur kargo; lan jalur 6 (sisih paling wétan) kanggo mangkat lan tekan sepur jarak adhoh kelas èksekutif, bisnis, ékonomi lan campuran. Ing sisih lor jalur 6 ana jalur cabang menyang Balai Yasa (BY) Surabaya Gubeng.

Setatsiyun iki saiki uga dilengkapi panunjuk arah kanggo menyang ruang/nomer jalur/fasilitas tartamtu, panunjuk arah trek kanthi jarak, lan layar monitor kanggo informasi kamangkatan sepur lan informasi tekaning sepur ing cara wektu nyata sing katon kaya ing bandara.

Tetenger mligiBesut

Setatsiyun iki nduwéni karakteristik ing bentuk bel swara instrumental sing asring diputer saben karawuhan sepur penumpang. Wiwitane, lagu sing digunakaké yaiku Surabaya Oh Surabaya padha karo Setatsiyun Pasar Turi, nanging wiwit taun 2018 Setatsiyun Surabaya Gubeng ganti muterké lagu Rek Ayo Rek.

Layanan sepurBesut

PenumpangBesut

Kelas èksekutifBesut

Kelas campuranBesut

Kelas ékonomi prèmiumBesut

Kelas ékonomiBesut

LokalBesut

  1. menyang Sidoarjo lan menyang Surabaya Kota
  2. menyang Sidoarjo lan menyang Surabaya Pasarturi bersambung Bojonegoro
  3. menyang Kertasana lan menyang Surabaya Kota
  1. menyang Surabaya Kota lan menyang Bangil
  2. menyang Sidoarjo lan menyang Surabaya Pasarturi bersambung Indro
  3. menyang Sidoarjo lan menyang Surabaya (Kota utawa Pasarturi)
  4. menyang Surabaya Kota lan menyang Pasuruan
  5. Jenggala, menyang Surabaya Kota lan menyang Mojokerto

Jadwal sepurBesut

Ing sor iki jadwal sepur panumpang sing mandheg ing Setatsiyun Surabaya Gubeng per 26 Maret 2021 (Gapeka 2021).

  • Sepur antarkutha
No. Sepur Sepur Menyang Kelas Teka Mangkat
286 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ekonomi 00.06 -
104 Gaya Baru Malam Selatan Eksekutif & Ekonomi Plus 00.40
180/181 Mutiara Wetan Banyuwangi Ketapang (KTG) Eksekutif & Ekonomi Premium 00.53 01.20
106/107 Jayabaya Malang (ML) Eksekutif & Ekonomi Plus 04.05 04.18
76 Bima Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif 04.36 -
80 Turangga 05.09
317 Probowangi* Banyuwangi Ketapang (KTG) Ekonomi - 05.30
285 Pasundan Bandung Kiaracondong (KAC) 05.50
91F Arjuno Ekspres* Malang (ML) Eksekutif 06.00
254 Jayakarta Surabaya Gubeng (SGU) Ekonomi Premium 06.37 -
5 Argo Wilis Bandung (BD) Eksekutif - 07.00
94F Arjuno Ekspres* Surabaya Gubeng (SGU) 07.41 -
132 Mutiara Kidul Eksekutif & Ekonomi Premium 08.30
114/111 Ranggajati Cirebon (CN) Eksekutif & Bisnis 08.52 09.22
175 Sancaka Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Premium - 09.00
250/247 Logawa Purwakerta (PWT) Bisnis & Ekonomi 09.57 10.36
178F Sancaka Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif & Ekonomi Premium 10.45 -
103 Gaya Baru Malam Selatan Jakarta Pasar Senen (PSE) Eksekutif & Ekonomi Plus - 12.00
92F Arjuno Ekspres* Surabaya Gubeng (SGU) Eksekutif 12.15 -
93F Malang (ML) - 13.00
288/289 Sri Tanjung Banyuwangi Ketapang (KTG) Ekonomi 13.33 13.40
108/105 Jayabaya Surabaya Pasarturi (SBI) bersambung Jakarta Pasar Senen (PSE)

via Bojonegoro (BJ)-Cepu (CU)-Semarang Poncol (SMC)

Eksekutif & Ekonomi Plus 13.50 13.56
248/249 Logawa Jember (JR) Bisnis & Ekonomi 14.00 14.38
290/287 Sri Tanjung Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Ekonomi 14.04 14.08
253 Jayakarta Jakarta Pasar Senen (PSE) Ekonomi Premium - 14.30
112/113 Ranggajati Jember (JR) Eksekutif & Bisnis 15.57 16.22
75 Bima Jakarta Gambir (GMR) Eksekutif - 17.10
118/115 Wijayakusuma Cilacap (CP) Eksekutif & Ekonomi Premium 17.32 18.12
177F Sancaka Yogyakarta (YK) - 17.55
79 Turangga Bandung (BD) Eksekutif 18.45
6 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) 18.53 -
131 Mutiara Kidul Bandung (BD) Eksekutif & Ekonomi Premium - 19.45
176 Sancaka Surabaya Gubeng (SGU) 21.14 -
318 Probowangi* Ekonomi 21.36
116/117 Wijayakusuma Banyuwangi Ketapang (KTG) Eksekutif & Ekonomi Premium 22.50 23.35
182/179 Mutiara Wetan Yogyakarta (YK) 23.43 00.10

Katerangan: jeneng sepur sing ana tanda lintang (*) klebu sepur aglomerasi.

No. Sepur Teka Mangkat No. Sepur Teka Mangkat
Sepur Dhoho
menyang Kertasana-

Blitar via Kadhiri

menyang Surabaya Kota
359/352 05.08 05.12 351/360 09.31 09.34
361/354 09.29 09.32 353/362 15.19 15.23
363/356 12.08 12.12 355/364 18.27 18.36
365/358 18.18 18.21 357/366 21.27 21.31
Sepur Penataran
menyang Blitar via Malang menyang Surabaya

(Gubeng utawa Kota)

367 04.23 04.28 370 09.19 09.23
369 07.18 07.21 372 16.06 16.10
371 11.18 11.21 374 20.13 -
373 17.38 17.42 376 22.21 22.25
Sepur Tumapel
menyang Malang menyang Surabaya Kota
375 - 20.45 368 07.04 07.08
Sepur Ekonomi Lokal
menyang Kertasana menyang Surabaya Kota
401 20.58 21.01 402 07.15 07.20
menyang Sidoarjo menyang Surabaya Kota
403 08.08 08.11 408 19.55 19.58
menyang Sidoarjo menyang Surabaya Pasarturi-

Bojonegoro

406/407 17.40 17.42 404/405 10.15 10.18
Sepur Komuter
No. Sepur Teka Mangkat No. Sepur Teka Mangkat
menyang Bangil menyang Surabaya Kota
621 - 03.32 622 06.45 06.48
629 17.53 18.03 630 21.09 21.12
menyang Sidoarjo menyang Surabaya Kota
627 14.18 14.21 628 16.32 16.34
menyang Sidoarjo menyang Surabaya Pasarturi
675 08.31 08.34 676 17.06 17.14
menyang Sidoarjo menyang Surabaya Pasarturi-

Indro

680/677 13.44 13.52 678/679 10.56 11.00
menyang Pasuruan menyang Surabaya Kota
681 - 03.10 682 07.24 07.30
683 11.38 11.41 684 17.41 17.44
685 18.49 18.54 686 23.10 23.13
Sepur Jenggala
menyang Mojokerto menyang Surabaya Kota
623 07.28 07.33 626 13.24 13.26

CathetanBesut

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46).
  3. Staatsspoorwegen (1932). Staatsspoorwegen in Nederlandsch-Indië: Jaarstatistieken over de jaren 1931 en 1932. Burgerlijke Openbare Werken.
  4. Direktorat Publikasi, Deppen RI (1996). "Setatsiyun KA Gubeng, Terbesar Kedua di Indonesia". Warta Laporan Daerah: Berkala Bulanan. Departemen Penerangan Republik Indonesia.
  5. "Setatsiyun sepur Gubeng Surabaya". Informasi Situs Budaya Indonesia (ing basa Indonesia). 2017-10-27. Dibukak ing 2018-02-23.
  6. SK Wali Kota No188.45/251/402.1.04/1996
  7. Sejarah Brigade Ronggolawe., Panitia Penyusunan; IKAPI, Anggota (1985). Pengabdian Selama Perang Kemerdekaan Bersama Brigade Ronggolawe (Cet. 1 ed.). Aries Lima. p. 179.

Pranala njabaBesut

(ing basa Indonésia) Situs rasmi KAI lan jadwal sepur taun 2019

Setatsiyun sadurungé     Lintas Sepur Indonésia   Setatsiyun sabanjuré
liwat viaduk Surabaya Kota
Lintas Surabaya
Shortcut SBI–SGU
Terminus
Wonokromo–Surabaya Kota
Wonokromo–Surabaya Kota
Terminus Jalur menuju Benteng
Jalur menyang Bèntèng
Sidotopo