Setatsiyun Surabaya Kota

setatsiyun sepur ing Indonésia

Setatsiyun Surabaya Kota (SB) utawa sing luwih misuwur kanthi jeneng Setatsiyun Semut, yaiku Setatsiyun sepur kelas B gedhe sing ana ing Bongkaran, Pabean Cantik, Surabaya ; kalebet ing Area Operasi VIII Surabaya ing ketinggian +4 meter. Sadurunge, setatsiyun iki minangka setatsiyun tujuan pungkasan ing kutha Surabaya saka sisih kidul jalur sepur Pulau Jawa sing ngubungake Surabaya karo Yogyakarta, Bandung lan Jakarta lan sisih wetan sing nggandhengake Surabaya karo Malang, Probolinggo, Jember lan Banyuwangi.

Stasiun Surabaya Kota

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun SB.png
  • Singkatan: SB
  • Nomor: 4510
Stasiun SB Baru 2020.jpg
Stasiun Surabaya Kota, 2020
Letak
PropinsiJawa Wetan
KuthaSurabaya
KecamatanPabean Cantikan
KelurahanBongkaran
AlamatDalan Stasiun Kota No.9
Koordinat7°14′35″S 112°44′28″E / 7.242955°S 112.741212°E / -7.242955; 112.741212Koordhinat: 7°14′35″S 112°44′28″E / 7.242955°S 112.741212°E / -7.242955; 112.741212
Sujarah
Bukak
  • Mèi 16, 1878 (1878-05-16) (bangunan pertama stasiun)
  • April 22, 1986 (1986-04-22) (stasiun Indo Plaza)
Dibukak maneh1899 (bangunan kedua stasiun)
Jeneng saderengeStasiun Soerabaja, Soerabaia
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi VIII Surabaya
Kelas setasiunGedhe tipe B[1]
PunggelanSB
Nomer setasiun4510
Dhuwuring stasiun+4 m
Kilometer
LayananSri Tanjung, Komuter Surabaya–Bangil, Dhoho, Penataran, Ekonomi Lokal/KRD Kertosono, lan Parcel ONS Kidul
LoketSistem tiket daring, melayani pemesanan langsung di loket khusus untuk KA lokal dan komuter saja.
Operasi
Cithakan:Adjacent stations
Fasilitas
Kathahing jalur4 (jalur 1 lan 2: sepur lurus)
Kathahing peron3 (loro peron sisi lan siji peron pulo sing pada-pada cukup dhuwur)
Jinis pasinyalan
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
Lokasi ing gambar peta
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Kota Surabaya" nor "Template:Location map Kota Surabaya" exists.

Saiki, mangkat saka lan menyang kutha-kutha kasebut dipindhah menyang Setatsiyun Surabaya Gubeng saengga Setatsiyun Semut digunakake minangka gudang lan nyimpen serangkaian sepur jarak menengah lan jarak tempuh lan mung ngladeni kereta ekonomi jarak jauh (lokal lan komuter). Setatsiyun penting liyane ing Surabaya yaiku Setatsiyun Surabaya Pasarturi sing nyambung Surabaya karo Semarang lan Jakarta.

SejarahBesut

Setatsiyun Surabaya Kota minangka setatsiyun sepur pisanan sing diduweni dening Staatsspoorwegen (SS), operator sepur sing duweke Pamrentah Hindia Walanda. Adhedhasar sejarah, setatsiyun iki dibangun nalika jalur kereta api Surabaya-Malang lan Pasuruan diwiwiti udakara taun 1870. Tujuane yaiku kanggo ngeterake palawija lan perkebunan saka pedalaman Jawa Wetan, khususe saka Malang, menyang Pelabuhan Tanjung Perak, sing uga dibangun udakara taun kasebut. Bangunan iki diresmekake tanggal 16 Mei 1878. Kanthi nambah panggunaan sepur, ing taun 1899 gedhung setatsiyun lawas pungkasane dirusak lan diganti karo bangunan anyar sing saiki. [2]

Setatsiyun Surabaya Kota dadi setatsiyun terminus kanggo kreta ekspres paling apik ing jamane, diwiwiti saka Eendaagsche Express sing nyambungake Jakarta karo Surabaya ing wektu paling cepet 11 jam 30 menit ing taun 1930 - an, [3] menyang kereta ekspres Bima sing nganti wengi awal taun 1990an nggawa sepur turu. [4]

Setatsiyun sepur iki wis ditetepake minangka warisan budaya dening Walikota Surabaya . [5] Setatsiyun iki ditunjuk minangka bangunan sing kudu dikelola bareng karo 60 bangunan liyane ing kutha Surabaya. Eksistensi kasebut diancam rencana ngrancang pusat perbelanjaan lan area perbelanjaan sing ngancam ngancur keaslian lanskap stasiun, kayata Setatsiyun Jakarta Kota ing Jakarta. Malah ana pembongkaran wilayah kasebut kanthi ironis sing ana gandhengane karo PT Kereta Api Indonesia.

PapanBesut

 
Tampilan ngarep bangunan Setatsiyun Kota Kota Surabaya sing lawas ditetepake minangka warisan budaya, 2020

Setatsiyun Surabaya Kota duwe total rolas jalur sepur: Papat jalur digunakake minangka jalur tekan lan budhal penumpang kanthi garis 1 lan 2 garis lurus, dene sisa wolung jalur minangka trek badug minangka area panyimpenan / parkir kanggo seri sepur.

Wangunan setatsiyun lawas, sing dununge ana ing ngarep Pasar Atom, wis ora digunakake wiwit taun 1990an, nanging wis direnovasi sajrone periode 2012-2015. Nganti saiki, ora ana rencana kanggo ngaktifake maneh, nanging kemungkinan kasebut bakal bisa digunakake maneh minangka setatsiyun penumpang utawa kaya museum. Saiki, layanan penumpang isih dipusatake ing gedung Indo Plaza, sing dununge ana ing swiwi sisih kulon. Bangunan setatsiyun ing sisih kulon Indo Plaza diresmikake tanggal 22 April 1986 adhedhasar prasasti sing dipasang ing pungkasan garis badug setatsiyun kasebut.

Wiwit Juli 2014, setatsiyun iki nggunakake sistem sinyal listrik digawe dening PT Len Industri kanggo ngganti sinyal mekanik. Omah sinyal ing sisih wétan saka piranti sing biasane digunakake kanggo ngontrol piranti sinyal mekanik ing setatsiyun iki uga dipateni sawise transisi sistem sinyal rampung lan uga wis ditunjuk minangka warisan budaya wiwit taun 2013 [6]

Wiwit Oktober 2014, jalur trabasan sing nyambungake jalur sing nduweni akses langsung menyang pesawat setatsiyun lan jalur sing liwat jalur Tugu Pahlawan cedhak persimpangan ing sisih wétan setatsiyun iki wis dioperasikake, saéngga jalur sepur bisa langsung mlaku saka Setatsiyun Gubeng menyang Pasarturi utawa Setatsiyun Kalimas utawa kosok balene. tanpa muter sirkuit luwih dhisik ing Setatsiyun Sidotopo.

GegambaranBesut

Waca ugaBesut

ParipustakaBesut

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Staatsspoorwegen (1921–1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken.CS1 dandani: format tanggal (link)
  3. Kop, Jan (2004). Bouwen in de Archipel: burgerlijke openbare werken in Nederlands-Indië 1800-2000. Walburg Pers.
  4. Ojong, P.K. (1981). Kompasiana: esei jurnalistik tentang berbagai masalah: pers, politik, asimilasi, cendekiawan, pelayanan masyarakat, tertib hukum, kebudayaan, ekonomi, kepemimpinan, kota Jakarta. PT Gramedia.
  5. Surat Keputusan Kepala Daerah Tingkat II Surabaya Nomor 188.45/251/402.1.04/1996
  6. "Rumah Sinyal Semut, Ditinggali Sambil Dirawat". Jawa Pos. 28 Januari 2018.