Setatsiyun Probolinggo

Setatsiyun Probolinggo (PB) minangka setatsiyun sepur kelas I sing dununge ing Mayangan, Mayangan, Probolinggo ; kalebet ing Daerah Operasi IX Jember mapan ing ketinggian +5 meter. Setatsiyun iki nyambung karo wilayah Banyuwangi lan Surabaya.

Stasiun Probolinggo

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun PB.png
  • Singkatan: PB
  • Nomor: 5400
Stasiun Probolinggo 2020 2.jpg
Tampak ngarep Setatsiyun Probolinggo, 2020
Letak
PropinsiJawa Wetan
KuthaProbolinggo
KecamatanMayangan
KelurahanMayangan
AlamatJalan K.H. Mas Mansyur No. 26
Koordinat7°44′34″S 113°12′58″E / 7.7428381°S 113.216005°E / -7.7428381; 113.216005Koordhinat: 7°44′34″S 113°12′58″E / 7.7428381°S 113.216005°E / -7.7428381; 113.216005
Sujarah
Bukak3 Mei 1884
Liyan-liyan
OpratorPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi IX Jember
Kelas setasiunI[1]
PunggelanPB
Nomer setasiun5400
Dhuwuring stasiun+5 m
Kilometer
LayananRanggajati, Wijayakusuma, Mutiara Timur, Logawa, Sri Tanjung, Tawang Alun, kan Probowangi
LoketSistem tiket daring; melayani pemesanan langsung dan pengubahan/pembatalan keberangkatan di loket. Tersedia fasilitas ala bandara berupa check-in mandiri untuk pencetakan boarding pass.
Fasilitas
Kathahing jalur6 (jalur 2: sepur lurus)
Kathahing peron3 (siji peron sisi sing cendhak lan loro peron pulo sing rada dhuwur tinggi)
Jinis pasinyalanMekanik tipe Siemens & Halske semiotomatis
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun

Setatsiyun iki dibangun dening Staatsspoorwegen ing pungkasan abad kaping 19 . Sajrone dibangun, penempatan setatsiyun iki jumbuh karo tata letak kutha. Setatsiyun iki dununge ana ing ujung utara Jalan Suroyo, sing maune dadi dalan utama kutha. Ing cedhak setatsiyun iki ana plabuhan lan alun-alun.

SejarahBesut

Ngewangun Setatsiyun Probolinggo diwiwiti kanthi pambangunan jalur KA 63 saka Surabaya menyang Pasuruan km lan rampung dening Staatsspoorwegen (SS) tanggal 16 Mei 1878. Banjur, jalur kasebut ditambahi menyang Probolinggo udakara 40 taun km lan diresmekake tanggal 3 Mei 1884. Sawise iku, ing taun 1895, dalan sepur disambung maneh saka Probolinggo menyang Klakah . Mula, Walanda nggawe setatsiyun sing ana ing Probolinggo . [2]

PapanBesut

 
Papan jeneng Setatsiyun Probolinggo, 2019

Bangunan setatsiyun sing saiki ngadeg yaiku asil saka perbaikan utawa renovasi sing ditindakake PT KAI ing taun 2013-2014 selaras karo pendirian bangunan setatsiyun iki minangka bangunan warisan budaya dening Pamrentah Kota Probolinggo ing taun 2013. Sanajan mangkono, bentuk kasebut ora beda banget karo bentuk asline sing dibangun ing wiwitan abad kaping 20, sing nggunakake gaya arsitektur barat minimalis. Gaya arsitektur barat negesake interior lan eksterior. Akeh sing nggunakake bentuk sudhut mlengkung lan uga cahya alami. Iki bisa dideleng saka bentuk bangunan sing dhuwur lan ana ventilasi.

Jalur rel saka wetan setatsiyun iki mangidul. Sadurunge nyebrang ing Jalan Panglima Soedirman, ana tilas Setatsiyun Jati sing biyen garpu ing garis sing bakal diakhiri ing Paiton. Rute iki digunakake kanggo ngeterake tebu, nanging saiki ora digunakake maneh. Biyen, uga ana cabang ing plabuhan Probolinggo kanggo dienggo kreta bahan bakar PT Kertas Leces, nanging saiki wis ora digunakake maneh lan sawetara jalur sing nyebrang dalan ditutupi aspal.

Ing sisih wétan setatsiyun iki, sadurunge Setatsiyun Leces, adoh saka Setatsiyun Jati, uga ana Setatsiyun Jorongan sing uga wis ora aktif amarga papan penumpang mung sethithik lan ora adoh banget karo Setatsiyun Leces.

Layanan sepurBesut

Kelas campuranBesut

Kelas ekonomiBesut

Jadwal sepurBesut

Ing sor iki jadwal sepur panumpang sing mandheg ing Setatsiyun Probolinggo per 10 Februari 2021 (sesuai Gapeka 2021).

No. Sepur Sepur Menyang Kelas Teka Mangkat
116/117 Wijayakusuma Banyuwangi Ketapang (KTG) Eksekutif & Ekonomi Premium 01.22 01.27
180/181 Mutiara Timur 03.07 03.12
114/111 Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Cirebon (CN) Eksekutif & Bisnis 06.54 06.59
317 Probowangi Banyuwangi Ketapang (KTG) Ekonomi 07.44 07.53
250/247 Logawa Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Purwokerto (PWT) Bisnis & Ekonomi 07.51 07.56
314/315 Tawang Alun Bangil (BG) bersambung Malang Kotalama (MLK) Ekonomi 09.53 09.58
290/287 Sri Tanjung Surabaya Kota (SB) bersambung Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 11.14 11.19
288/289 Banyuwangi Ketapang (KTG) 15.36 15.42
118/115 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Cilacap (CP) Eksekutif & Ekonomi Premium 15.40 15.45
248/249 Logawa Jember (JR) Bisnis & Ekonomi 16.40 16.45
112/113 Ranggajati Eksekutif & Bisnis 18.19 18.24
316/313 Tawang Alun Banyuwangi Ketapang (KTG) Ekonomi 19.00 19.05
318 Probowangi Surabaya Gubeng (SGU) 19.32 19.37
182/179 Mutiara Timur Surabaya Gubeng (SGU) bersambung Yogyakarta (YK) Eksekutif & Ekonomi Premium 21.51 21.56

GambarBesut

ParipustakaBesut

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia.
  2. Staatsspoorwegen (1925). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Ned. Indië. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken.