Tuduhaké menu pokok
Gambar:Sby13.jpeg
Stasiun Surabaya Kota ing taun 1905-an

Setatsiyun sepur utawa uga ditulis minangka setasiyun, tasiyun utawa stasiun iku papan mandheging sepur. Ing papan iki para penumpang bisa munggah-mudhun nalika nganggo sarana transportasi sepur. Saliyané stasiun, ing mangsa kapungkur kaloka uga halte sepur sing duwé fungsi amèh padha karo stasiun sepur. Tumrap laladan/kutha sing nembé diyasa manawa stasiun portabel bisa minangka halté sepur.

Isi

ÉtimologiBesut

Tembung setatsiyun iku dijupuk saka basa Walanda station (/stat.ˈsʲɔn/, /stɑt.ˈʃɔn/). Banjur basa Walanda njupuk saka basa Prancis Kuna estacion. Nanging ing basa Prancis, setatsiyun sepur iku sajatiné diarani la gare, kajaba setatsiyun métro sing diarani station. Iki tembung silihan saka basa Inggris. Banjur tembung estacion iku saka Latin stātiō utawa stātiōnem.

Fasilitas ing setatsiyun sepurBesut

 
Ing Kanada Lor ana Stasiun Portable

Fasilitas stasiun sepur lumrahé dumadi saka:

  • Palataran parkir ing ngarep setatsiyun
  • Papan adol karcis, lan lokèt informasi
  • Peron utawa ruwang tunggu
  • Ruang kepala stasiun, lan
  • Ruang PPKA (Pengatur Perjalanan Sepur) sarta peralatané, kaya sinyal, wèsel (piranti pamindhah jalur), tilpun, telegraf, lan sapanunggalané.

Setatsiyun gedhé lumrahé diwènèhi perlengkapan sing luwih akèh tinimbang stasiun cilik kanggo nunjang kenyamanan penumpang lan calon penumpang sepur, kaya ruwang tunggu (VIP mawa AC), rèstoran, toilèt, langgar, area parkir, sarana kaamanan (pulisi mirunggan sepur), sarana komunikasi, dipo lokomotif, lan sarana pangisèn bahan bakar. Ing papan jeneng stasiun sing diyasa ing jaman Walanda, lumrahé dipirantèni kanthi ukuran èlevasi rata-rata wewengkon iku saka lumahing segara, umpamané Stasiun Bandung ing sangisoré ana tulisané plus-minus 709 mèter.

Setatsiyun gedhé ing JawaBesut

GladriBesut

Pranala njabaBesut