Tuduhaké menu pokok

Slavoj Žižek (pocapan ˈslavoj ˈʒiʒɛk; lair ing Ljubljana, Slovenia, 21 Maret 1949; umur 70 taun) punika filsuf saka psikoanalitik Slovenia, kritikus budaya, lan sarjana Marxist. Panjenenganipun punika senior peneliti ing Institut Sosiologi lan Filsafat ing Universitas Ljubljana, Profesor babagan bentenaken global Jerman ing Universitas New York,[1] lan direktur internasional Birkbeck Institut kanggo ilmu Kamanungsan utawa Humaniora.[2] Karya kang dumunung ing simpanganing saka macem-macem ilmu, kalebu filsafat kontinental, teori politik, kawruh budaya, psikoanalisis, kritik filem, lan agama.

Žižek punika peneliti senior ing Institut Sosiologi ing Universitas Ljubljana . Dheweke uga mènèhi piwulang ing sekolah ing Logos, Slovenia, lan profesor ing Sekolah Pascasarjana Eropa . [3] Dheweke dadi profesor tamu, ing Universitas Chicago, Universitas Columbia, London Consortium, Universitas Princeton, Universitas New York, Sekolah Anyar, Universitas Minnesota, Universitas California, Irvine lan Universitas Michigan . Dheweke saiki dadi Direktur Internasional ing Institut Birkbeck ing ilmu Humaniora, Universitas London lan presiden Society for Theoretical Psychoanalysis, Ljubljana . [4]

Žižek migunakaké conto saka budaya populèr kanggo nerangake teori Jacques Lacan lan nggunakake psikoanalisis Lacanian, filsafat Hegelian lan kritik ekonomi Marxis kanggo nggambarake lan ngomongake babagan kadadeyan sosial sing paling anyar, contone kalebu krisis kêuangan global saiki . Ing wawancara taun 2008 karo Amy Goodman ing acara radio New York City Democracy Now! piyambakipun nggambaraken piyambakipun minangka " komunis kanthi pangertosan ingkang cekap" lan ing wulan Oktober 2009 piyambakipun kandha, piyambakipun minangka golongan " kiwa radikal ". [5] [6]

Saweg ing taun 1989 sawise nerbitake bukune sing ditulis ing basa Inggris,kanthi judul Obyek Ideologi Sublime, Žižek pikantuk pengakuan sakdonya minangka ahli teori sosial. Wiwit iku, dheweke terus ngembangake statuse minangka intelektual konfrontasi.

Tulisané babagan akeh topik kalebu subjektifitas, ideologi, kapitalisme, fundamentalisme , rasisme, toleransi, multikulturasisme, hak manungsa , ekologi, globalisasi, Perang Irak, revolusi, utopianisme, totalitarianisme, posmodernisme, budaya populer, opera, filem, teologi politik, lan agama .

Amargi macem-macem karyanipun , žižek dipunjenengi "filsuf politik paling mbebayani ing donya Kulon". [7]

  1. "Visiting Faculty". New York University. 
  2. http://www.bbk.ac.uk/bih/aboutus/staff/zizek
  3. "Halaman Slavoj Žižek di [[European Graduate School]]". Dijupuk 2010-09-23.  Cengkah URL–pranalawiki (pitulung)
  4. Revija Problemi (30 October 2007), Society for Theoretical Psychoanalysis, Ljubljana, Slovenia Cultural Profiles Project 
  5. Transkrip program televisi online Demokrasi Saiki! [1], 11 Maret 2008.
  6. "Slovenian Philosopher Slavoj Žižek on Capitalism, Healthcare, Latin American "Populism" and the "Farcical" Financial Crisis". Democracynow.org. Dijupuk 2010-08-13. 
  7. "Watch: Full Video of WikiLeaks’ Julian Assange & Philosopher Slavoj Žižek With Amy Goodman". Democracynow.org. Dijupuk 2012-05-11.