Taman Nasional Kapuloan Seribu

Taman Nasional Kapuloan Seribu iku kawasan pelestarian alam bahari ing Indonésia kang dumunung kurang luwih 45 km ing lokasi géografis 5°23’-5°40’ LS, 106°25’-106°37’ BT sisih lor Jakarta dumadi saka 110 pulo.[2] 68 pulo wujud pulo cilik mawa pasir putih lan gosong-gosong karang dumadi saka 54 jinis karang atos/lunak, 20 pulo kang wis dikembangaké minangka pulo wisata, 6 pulo kang dihuni kang ndunungi lan 6 dikuasani perorangan utawa badan usaha. Pulo Untung Jawa minangka pulo mawa kang ndunungi kang paling kidul utawa paling cedhak karo Jakarta leté 37 mil segara déné kawasan pulo paling lor ya iku Pulo Dua Barat kang leté watara 70 mil laut saka Jakarta.

Taman Nasional
Kepuloan Seribu
Taman Nasional Laut Kepulauan Seribu
IUCN kategori II (taman nasional)
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
TN Kepuloan Seribu
Lokasi ing Jawa
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
Map showing the location of Taman Nasional Kepuloan Seribu
TN Kepuloan Seribu
TN Kepuloan Seribu (Indonesia)
PernahSegara Jawa, Indonésia
Kutha cedhak dhéwéJakarta
Koordhinat5°44′44″S 106°36′55″E / 5.74556°S 106.61528°E / -5.74556; 106.61528
Laladan107,489 hectares (265,610 acres; 1,074.89 km2)
Dikukuhaké10 Oktober 1982 (1982-10-10)
Dhayoh777,008 (ing 2019[1])
Bebadan pamaréntahanKamentrian Kehutanan
Situs jaringantnlkepulauanseribu.net

CuacaBesut

Mangsa udan racaké kadadéan antara sasi Novèmber-April déné curah udan gedhé dhéwé kadadéan watara sasi Januari lan paling cilik ing sasi Agustus, ing sajeroning mangsa katiga kerep uga ana udan kanthi gunggung dina udan antara 4-10 dina sesasi.

ZonasiBesut

Taman Nasional Kapuloan Seribu dumadi saka 4 laladan zonasi ya iku laladan zona inti kang jembaré 4.449 hèktar minangka pérangan kawasan taman nasional kang mutlak dilindhungi lan ora olèh diowahi déning aktivitas manungsa, laladan zona perlindungan kang jembaré 26.284,50 hèktar minangka pérangan kawasan taman nasional kang berfungsi sebagai penyangga zona inti, laladan zona pemanfaatan bagi kagiyatan pariwisata kang jembaré 59.634,50 hèktar minangka pérangan kawasan kang didadèkaké sebagai pusat rekreasi lan kunjungan wisata, lan laladan zona pemukiman kang jembaré 17.121 hèktar minangka papan hunian utawa pomahan kang ndunungi saenggon. Zonasi iki kondhang minangka zona Kapuloan Seribu Lor dumadi saka 79 buah pulo lan Kapuloan Seribu Selatan dumadi saka 31 pulo

Kapuloan Seribu[2]Besut

Penangkaran penyuBesut

BenthikBesut

GladriBesut

Flora
 
Mengkudu
 
Cemara
laut
 
Nyamplung
 
Ketapang
 
Butun atau
Putat Laut
 
Kelapa
 
Bintaro
Barkas:Pandan laut.JPG
Pandan
laut
Barkas:Waru.JPG
Waru
 
Alga merah
 
Rumput
laut
 
Rumput laut
Lamun
 
Alga hijau


Fauna
 
Biawak Air
 
Penyu sisik
 
Penyu hijau
 
penyu Tempayan
 
penyu Lekang
 
Garudha Bondol
 
Burung pecuk ular
 
Burung roko-roko
 
Kakap merah
 
Cakalang
 
Tenggiri
 
Humphead wrasse
atau
Napoleon wrasse
 
Baronang
 
Kepe-Kepe

RujukanBesut

  1. "Kabupaten Kepulauan Seribu Dalam Angka 2020" (ing basa Indonesia). BPS Kepulauan Seribu.
  2. a b PP No. 55 TAHUN 2001 Pembentukan Kabupatèn Administrasi Kapuloan Seribu, Propinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Pranala njabaBesut

  • Tomascik, Tomas (1997). The ecology of the Indonésian seas, Part 1. Periplus Editions. kc. 656. ISBN 9789625930787.
  • Tomascik, Tomas (1997). The ecology of the Indonésian seas, Part 2. Tuttle Publishing. kc. 1388. ISBN 9789625931630.
  • Jordan, Clifton F. (1998). The sedimentology of Kapuloan Seribu: a modern patch reef complex in the West Java Sea, Indonésia. Indonésian Petroleum Association. kc. 81.