Wayne Rooney kang jeneng aslinè Wayne Mark Rooney (lair ing Croxteth, Liverpool, Inggris, 24 Oktober 1985, umur 26 taun).[1] Rooney ya iku juru main ngarep utawa striker bal-balan Inggris sing saiki maèn ana ing Manchester United lan tim nasional Inggris.[1] Rooney wiwit karir bal-balan umur sepuluh taun, wektu iku dhèwèké miwiti karir ana ing klub local ya iku Everton. Rooney padatan main ing posisi penyerang utawa striker. Gol pertamanè ana ing taun 2002 nggawè dhèwèkè dadi wong paling enom sing nggolkè wektu iku.[1] Sak durungè mangsa 2004-05 dhèwèkè pindah menyang Manchester United dituku £ 25.6 juta. Bareng karo Manchester United dhèwèkè juara liga primer kaping telu, Liga Champions mangsa 2007-08 lan piala liga.[1] Rooney pertama maèn ing tim nasional Inggris taun 2003 lan ing EURO 2004 dhèwèkè dadi juru main asring nggolkè ing turnamèn iku. [1]

Rooney
Wayne Rooney 2017.jpg
Katerangan priangga
Jeneng dawa Wayne Mark Rooney
Dhuwur 1.76 m (5 ft 9 12 in)
Posisi main Glandhang serang
Katerangan klub
Tim saiki
Pensiun
Angka 10
Karir nom
1996–2002 Everton
Karir sénior*
Taun Tim Main (Gul)
2002–2004
2004–2016
2016-2018
2018-2020
2020-saiki
Everton
Manchester United
Everton
DC.United
Derby County
67 (15)
215 (101)
Tim nasional
2002
2002–2018
England U19
England
1 (0)
70 (26)

* Gunggung main lan gul ing klub sénior tumrap liga dhomèstik iki mligi lan patitis per pukul 6 Mèi 2011.

‡ Gunggung main lan gul ing tim nasional iki patitis per pukul 26 Maret 2011

Rikala cilikBesut

Rooney lair ing Croxteth, Liverpool, Inggris tanggal 24 Oktober 1985. Dhèwèkè uga gedè ing distrik Croxteth, Liverpool. Nalika umurè sangang taun dhèwèkè wis mèlu latihan bal – balan ing akademi Everton. Bar iku dhèwèkè mèlu Everton U-15 lan 19. Rikala Oktober 2002 Rooney pertama maen ing Liga Primer Inggris.[2]

PribadiBesut

Rooney gedhé ing perumahan Croxteth ing wétan Liverpool. Tangga – tangganè yèn ngarani “the big white house” yo sanajan sebenerè ora gedhé banget.[3] Panganan senenganè ya iku corn dogs, sosis, endhog, keripik lan kacang panggang. Film senenganè Grease, lan serial TV senenganè Fools lan Horse. Ora mung iku dhèwèkè ya seneng maca ''Harry Potter''. Rooney uga seneng tinju, idolanè ya iku Mike Tyson. Ana ing tangan tengenè Rooney duwèni tato Sali lan tangan kiwanè tato Coleen.[2] Rooney duwè bojo jenengè Coleen McLoughlin.[2] loronè ketemu ana ing sekolahan. Sawisè pacaran 6 taun Rooney nikah tanggal 12 Juni 2008.[3] Nalika dhèwèkè pindah menyang Manchester United dhèwèkè uga duwè umah ing daerah mewah ing Prestbury, Cheshire, kang reganè £ 4.250.000. Tanggal 7 April 2009, Rooney karo bojonè ngarepakè bayi pertamanè. Coleen nglairke putra jenengè Kai Wayne Rooney nalika tanggal 2 November 2009

Statistik ing TetandhinganBesut

Rooney kondhang yèn maèn iku èmosinan, Gaya mainè ngotot.[2] Dhèwèkè mlaku 11,82 km nalika maèn. Sasuwènè tetandhingan bal – balan Rooney rata – rata mlaku 4.000 m, mlayu biyasa 1500 m, mlayu alon 1000 m lan 500 mlayu banter. Dadinè rata – rata mlayunè 9,70 mèter per detik.[3] Rata – rata nyundul bal ping loro, ngaggo dhadha ping 13 lan sikilè kena bal ping 90 sak tetandhingan.[3]

KarirBesut

Karir EvertonBesut

Striker iki dadi juru main paling enom ngegolkè ing sajarah Liga primer Inggris lawan Arsenal. Kiprahè ana ing Everton dhuwur, nanging ana isu yèn dhèwèkè ora bakal suwè ing Goodison Park. Sanajan dhèwèkè seneng banget karo Everton nanging dhèwèkè péngin nggabung karo tim gedè. Rooney akhirè gabung karo Manchester united.[4]

Karir Manchester UnitedBesut

Rooney nggawè 17 gol ing mangsa pertamanè ing Manchester United. Rooney sok nggawè masalah karo wasit, 18 kertu kuning nalika mangsa 2004-05 2003-04. Nanging Rooney isoh nahan emosinè pas maèn lan saiki wis isoh diandalkè ngatasi provokasi. Rooney duèt maut karo Cristiano Ronaldo isoh juara Liga Primer lan Liga Champions ing taun 2008. Bintang Portugal pindah menyang Real Madrid nalika mangsa panas lan Rooney dadi tokoh sèntral ing Old Trafford.[4]

Karir InggrisBesut

Rooney dadi juru main paling enom ngegolkè nalika lawan Australia. Theo Walcott dadi si bungsu nanging Rooney isih dadi rèkor nggawè gol. Ing Piala Dunia 2010, momen kang nggawè kecèwa, Inggris maèn èlèk ing Piala Dunia iku.[4]

International golBesut

Updated to games played 7 September 2010.[5][6]
# Date Venue Opponent Score Result Competition
1 6 September 2003 Gradski Stadium, Skopje, Republic of Macedonia Cithakan:Country data MKD 2–1 Win UEFA Euro 2004 qualifying
2 10 September 2003 Old Trafford, Manchester, England Cithakan:Country data LIE 2–0 Win UEFA Euro 2004 qualifying
3 16 November 2003 Old Trafford, Manchester, England   Dhènemarken 3–2 Loss Friendly
4 5 June 2004 Old Trafford, Manchester, England   Èslan 6–1 Win Friendly
5
6 17 June 2004 Estádio Cidade de Coimbra, Coimbra, Portugal   Switserlan 3–0 Win UEFA Euro 2004
7
8 21 June 2004 Estádio da Luz, Lisbon, Portugal   Kroasia 4–2 Win UEFA Euro 2004
9
10 17 August 2005 Parken Stadion, Copenhagen, Denmark   Dhènemarken 4–1 Loss Friendly
11 12 November 2005 Stade de Genève, Geneva, Switzerland   Argèntina 3–2 Win Friendly
12 15 November 2006 Amsterdam ArenA, Amsterdam, Netherlands   Nèderlan 1–1 Draw Friendly
13 13 October 2007 Wembley Stadium, London, England   Estonia 3–0 Win UEFA Euro 2008 qualification
14 17 October 2007 Luzhniki Stadium, Moscow, Russia   Ruslan 2–1 Loss UEFA Euro 2008 qualification
15 10 September 2008 Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia   Kroasia 4–1 Win 2010 FIFA World Cup qualification
16 12 October 2008 Wembley Stadium, London, England   Kazakhstan 5–1 Win 2010 FIFA World Cup qualification
17
18 15 October 2008 Dinamo Stadium, Minsk, Belarus   Bélarus 3–1 Win 2010 FIFA World Cup qualification
19
20 28 March 2009 Wembley Stadium, London, England   Slowak 4–0 Win Friendly
21
22 6 June 2009 Almaty Central Stadium, Almaty, Kazakhstan   Kazakhstan 4–0 Win 2010 FIFA World Cup qualification
23 10 June 2009 Wembley Stadium, London, England Cithakan:Country data AND 6–0 Win 2010 FIFA World Cup qualification
24
25 9 September 2009 Wembley Stadium, London, England   Kroasia 5–1 Win 2010 FIFA World Cup qualification
26 7 September 2010 St. Jakob-Park, Basel, Switzerland   Switserlan 3–1 Win UEFA Euro 2012 qualifying

Karir statistikBesut

ClubBesut

Club Season League Cup League Cup Continental Other!colspan="2"|Total
Apps Goals Apps Goals Apps Goals Apps Goals Apps Goals Apps Goals
Everton 2002–03 33 6 1 0 3 2 37 8
2003–04 34 9 3 0 3 0 40 9
Total 67 15 4 0 6 2 77 17
Manchester United 2004–05 29 11 6 3 2 0 6 3 0 0 43 17
2005–06 36 16 3 0 4 2 5 1 0 0 48 19
2006–07 35 14 7 5 1 0 12 4 0 0 55 23
2007–08 27 12 4 2 0 0 11 4 1 0 43 18
2008–09 30 12 2 1 1 0 13 4 3 3 49 20
2009–10 32 26 1 0 3 2 7 5 1 1 44 34
2010–11 27 11 2 1 0 0 8 3 1 0 38 15
Total 216 102 25 12 11 4 62 24 6 4 320 146
Career total 283 117 29 12 17 6 62 24 6 4 397 163

Statistics accurate as of match played 8 May 2011[7]

Pranala njabaBesut

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e www.bola.net(Dipuntingali tanggal 19 Mèi 2011)
  2. a b c d www.goal.com(Dipuntingali tanggal 19 Mèi 2011)
  3. a b c d waynerooneyonline.com(Dipuntingali tanggal 19 Mèi 2011)
  4. a b c worldsoccer.about.com(Dipuntingali tanggal 20 Mèi 2011)
  5. "Wayne Mark Rooney-Goals in International Matches". Rec.Sports.Soccer Statistics Foundation. Retrieved 2 April 2011.
  6. "Wayne Rooney-Player Report". England Stats. Retrieved 3 April 2011.
  7. Endlar, Andrew. "Wayne Rooney". StretfordEnd.co.uk. Retrieved 26 September 2010.