Tuduhaké menu pokok
Présidhèn Sukarno kaliyan Agus Salim wonten tahanan Walanda, 1949.

Agus Salim utawi Haji Agus Salim (kanthi asma lair Mashudul Haq (ateges "pembéla kebenaran"); lair ing Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan, 8 Oktober 1884 – pati ing Jakarta, Indonésia, 4 Novèmber 1954 ing umur 70 taun) inggih punika salah satunggalipun pejuang kamardikan Indonésia.[1] Agus Salim miyos saking pasangan Angku Sutan Mohammad Salim kaliyan Siti Zainab.[2] Ramanipun inggih punika kepala jaksa wonten ing Pengadhilan Tinggi Riau.[3] Pendhidhikan dhasaripun dipunlampahi wonten ing Europeesche Lagere School (ELS), sekolah mirunggan kanggé laré-laré Éropa.[2] Sasampunipun lulus saking ELS, Agus Salim nglajengaken sekolah wonten Hoogere Burgerschool (HBS) ing Batavia.[2] Wonten sekolah ngriku, Agus Salim pikantuk gelar lulusan ingkang paling saé ing HBS se-Hindiya Walanda.[4] Sasampunipun lulus saking HBS, Agus Salim lajeng nyambut damel dados penerjemah tuwin ambiyantu notaris wonten ing satunggaling kongsi pertambangan ing Indragiri.[1] Nalika taun 1906, Agus Salim tindak dhateng Jeddah, Arab Saudi kanggé makarya wonten ing Konsulat Walanda.[4] Wiwit taun 1915, Agus Salim lajeng dados redhaktur 2 wonten ing Harian Neratja.[2] Boten dangu, Agus Salim lajeng anjawat dados ketua redhaksi.[3] Agus Salim lajeng palakrama kaliyan Zaénatun Nahar lajeng dipunkaruniani wolung lare.[3] Pandamelanipun wonten babagan jurnalistik andadosaken Agus Salim anyepeng Pemimpin Harian Hindia Baroé wonten ing Jakarta.[4] Salajengipun Agus Salim ngadegaken Surat kabar Fadjar Asia.[4] Agus Salim dados redhaktur wonten Harian Moéstika ing Yogyakarta saha mbikak kantor Advies en Informatie Bureau Penerangan Oemoem (AIPO).[5] Sesarengan kaliyan punika, Agus Salim mlebet wonten ing donya pulitik minangka pandhéganipun Sarékat Islam.[4]

Agus Salim
Mantri Luar Negeri Republik Indonesia 3
Linggih
3 Juli 1947 – 20 Dhésèmber 1949
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéSutan Syahrir
Kang sawiséMohammad Roem
Rerincèn dhiri
Lair(1884-10-08)Oktober 8, 1884
Nèderlan Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan
PatiNovèmber 4, 1954(1954-11-04) (umur 70)
Indonésia Jakarta, Indonésia
BangsaIndonésia
SisihanZainatun Nahar
AlurEmil Salim (Keponakan)
AnakViolet Hanisah
Theodora Atia
Maria Zenibiyang
Yusuf Taufik
ProfésiJurnalis, Diplomat
AgamaIslam

Karyanipun Agus SalimBesut

Karya-karya ingkang sampun dipundamel déning Agus Salim inggih punika

  1. Riwayat Kedatangan Islam di Indonésia.[6]
  2. Dari Hal Ilmu Quran.[6]
  3. Muhammad voor en na de Ijrah.[6]
  4. Gods Laatste Boodschap.[6]
  5. Jejak Langkah Haji Agus Salim (Kumpulan karyanipun Agus Salim ingkang dipunkompilasi kolèganipun, Oktober 1954).[6]
  6. Menjinakkan Perempuan Garang (pertalan saking The Taming of the Shrew karyaipun Shakespeare)[6]
  7. Cerita Mowgli Anak Didikan Rimba (pertalan saking The Jungle Book karyanipun Rudyard Kipling)[6]
  8. Sajarah Dunia (karyanipun E. Molt)[6]

Karir PulitikBesut

Wonten ing taun 1915, Agus Salim mlebet wonten Sarèkat Islam (SI) dene anjawat pemimpin kaping kalih, sasampunipun H.O.S. Tjokroaminoto.[4] Lelampahanipun Agus Salim kanthi ngupadosaken perjuwangan kamardikan RI kados ta:

Cathetan sukuBesut