Ngentut yaiku mbuwang gas liwat anus utawa rektum amarga panumpukan gas ing weteng (utamané saka usus utawa usus gedhe). Acara ngisi gas biasané diarani entut utawa uga diarani angin . Wangi biasané ditandhani karo mules

Karikatur wong sing ngentut angin.

Lan padatané ana ambune ora enak, pratandha pawongan iku:

  • Kaluwihan mangan panganan tartamtu.
  • Pengin mbuwang hajat.
  • Ngalami efek sesisih obat - obatan tartamtu.
  • Nandhang sembelit utawa konstipasi.
  • Nandhang masuk angin .

KandhutanBesut

Gas iki biasané ngemot: nitrogen, oksigen, metana (diproduksi dening baktéri utawa kuman sakwisé metabolisme ), karbon dioksida, hidrogen lan liya-liyané. Gas sing metu bisa mambu banget amarga isi gas iki campuran kluster indole utawa hydrosulfide (SH). Rasa mambu manungsa iki cukup reaktif tumrap senyawa sing ngemot peanthan iki. Bisa uga rasa kobong, amarga ngemot metana lan hidrogen sing gampang kabakar. Yen di obong, geniné biru amarga unsur hidrogen. Nanging gas entut ora bakal diobong ing kahanan normal amarga konsistensi liyané. Uga hawa ora cukup panas kanggo miwiti pangobongan.

Férméntasi baktéri saka proses pencernaan ngasilaké panas, asilé dadi gas bosok. Ukuran gelembung gas luwih cilik, luwih panas lan jenuh kanthi asil metabolik baktéri sing rusak. Banjur gas iki dadi luwih sithik, sanajan mung volumé cilik. Pramila entut sing rusak biasané anget lan ora nyuwara.

Persentase konten gas saka gas entut ora enak:[1]

  • Nitrogen: 20-90%
  • Hidrogen: 0-50%
  • Dioksida karbon: 10-30%
  • Oksigen: 0-10%
  • Metana: 0-10%

SebabéBesut

Penyebab entut saliyané faktor kandhutan ing panganan yaiku hawa sing mlebu, mangan cepet-cepet (utamané tanpa mamah), ngombé omben-omben sing ngemot soda, numpak montor mabur (amarga tekanan udara sithik), saéngga gas ing usus ngembang lan katon ora suwe dadi entut.

Kacang-kacangan uga ngemot gula sing ora bisa dicerna awak. Gula (raffinose, stachiose, verbascose) yen wis tekan usus, baktéri ing usus langsung nggawé akéh gas. Jagung, paprika, kubis, kembang kol, lan susu uga penyebab akéhé entut (nanging ora mambu).[2]

MekanismeBesut

Entut metu liwat bolongan rektum amarga kapadhetan sing luwih entheng. Owahing peristalsis ing jero ati nyebabaké isi kasebut mudhun. Tekanan ing sekitar dubur luwih murah. Peristalsis usus ndadekaké ruang tekanan, saéngga meksa isi usus, kalebu gas, supaya pindhah menyang wilayah tekanan ngisor, sing ana ing sekitar dubur. Ing dalan menyang dubur, gelembung cilik gabung dadi gelembung gedhe. Yen ora ana peristalsis, gelembung gas bakal mbuwang manéh, nanging ora adoh banget, amarga bentuk usus sing rumit & konjum. Pramila bensin gas ora kesah menyang sisih ndhuwur.[2]

akéh kenthel sing diprodhuksi kanthi rata-rata setengah liter saben dina kaping 14.[2] Rata-rata, wong sing paling larang 10 nganti 20 kaping dina isih dianggep normal. Ing frekuensi normal, entut minangka barang sing sehat amarga nuduhaké sistem pencernaan, utamané peristalsis usus nganti dubur normal.

TambahanBesut

Bau busak khas karakteristik sejatine ora ana hubungané karo masalah jender. Pria asring, lan ora ateges ambune luwih gedhe. Nanging biasané wanita luwih kerep nyepetaké kenthel amarga alasan estetika. Yen pegat ditahan, bakal nyebabaké weteng saya tambah kembung lan lara mules, lan ambu sing khas bakal saya tambah sengak amarga akumulasi gas lan senyawa sing terus tuwuh ing weteng. Mula, asring wanita sing entuté luwih mambu tinimbang lanang. Panganan kaya ta rempah-rempah lan kacang-kacangan bisa nambah mambu sing khas.

Gas tipis asam, amarga isine karbon dioksida (CO 2 ) lan hidrogen sulfida (H 2 S).[2]

entut dianggep masarakat minangka wewaler (nanging kadhangkala bisa uga nglipur). Saliyané nggawé rasa ora kepenak ing bebrayan, entut sing mambu gawé masalah lan bisa nyebabaké rasa lara tur rasa ora nyenengaké ing weteng.

Mambu entut asu lan kucing entut luwih bosok amarga padha karnivor (panganan pemangan daging). Daging, kaya protein; Protein ngemot pirang-pirang belerang, sakéngga ambune kewan kewan iki saya akéh. Liyané karo kewan omo kaya ta sapi, jaran, gajah, sing ngasilaké swara luwih dawa, luwih dawa, lan luwih angel, nanging ora ana bau.[2]

 
Ngombe teh bisa nyuda ambune entut.

Sawétara cara kanggo nyuda ambu entut:

  • Ngombe jamu

Ngombe teh herbal sawisé mangan bisa nyegah pambentukan gas ing usus. Teh chamomile utawa peppermint, sing bisa mbantu nyuda ambu panganan kanthi bener supaya bisa nyegah ambu entut.

  • Ngewatesi panganan sing nyebabaké kembung

Mangan panganan sing akéh serat kaya kacang lan pala kependhem bisa nyebabaké kembung. Watesi janganan kaya ta brokoli, kubis, tokolan lan kembang kol nalika sampeyan duwe kembung. Alkohol lan omben-omben alus uga bisa nggawé wong luwih tuwa lan mambu liyané.

  • Gatékna saka asupan produk susu sampeyan

Coba nimbang gas weteng nalika ngonsumsi produk susu kaya ta susu, keju lan yogurt, amarga bisa uga sistem pencernaan ora lactose, sing bisa nimbulaké entut kanthi asring ambu ora enak.

  • Rutin Ulah raga

Latihan ulahraga kanthi rutin bisa mbantu ngilangi entut sing gedhe banget sing nyebabaké entutmambu bosok. Pilih ngleksanani gladhen kaya ta dalan sikil (jogging) lan Yoga, kang bisa bantuan sistem pencernaan sehat supaya ora ngasilaké gas gedhe banget.

  • Ngganti kabiasan mangan

Ngganti kabiasan mangan supaya bisa ngalangi panganan kanthi bener lan nyuda hawa sing mlebu ing weteng nalika mangan. pamah panganan alon-alon, tutuk ditutup, ora nganggo cokotan gedhe lan ora ngomong nalika mangan. Aja nggunakaké jerami nalika ngombe lan aja nganti ngunyah permen karet supaya luwih akéh udakara sing mlebu ing weteng.

CathetanBesut

  1. "Human Digestive System". Encyclopædia Britannica. Retrieved 2007-08-22.
  2. a b c d e Apa itu kentut