Festival de Cannes

Patchwork-Cannes-2.jpg

Cithakan:Infobox filem festival

Festival de Cannes (cara Jawa: Karaméan Cannes) inggih punika festival filem paling bèrgèngsi ing donya. Piyambakipun dipunwontènakèn pertama kali saking 20 September ngantos 5 Oktober 1946 ing kutha peristirahatan Cannes ing Perancis pérangan selatan. Ing wanci punika, festival punika dipunwontènakèn saben taunipin ing wulan Mèi sanèsipun ing pinten-pinten.[1][2][3] Manawi makaten ambanipun pemberitaan médhia massa, festival nonpublik punika dipunhadiri déning kathah bintang filem lan dados sebuah ajang populer kanggé pengusaha filem kanggé meluncurkan filem-filem ingkang énggal lan nyobi nyade karyanipun ing para distributor ingkang dateng saking sadaya donya. Penghargaan paling bergengsi ingkang dipunparingaken déning Cannes inggih punika Palem Emas (Palme d'Or) kanggé filem ingkang saé ; kadang-kadang penghargaan punika dipunpérang kaliyan pinten-pinten filem ing satunggal taun.Nanging, juri festival, ingkang dipunbentuk saking pilihan internasional ing jumlah alit ingkang kapérang saking para ahli filem, maringi penghargaan sanès, kalebet "grand prize" (penghargaan tergengsi kaping kalih). Penghargaan Filem Cannes taun punika, Festival Filem Cannes 2012 kalangsung wiwit tanggal 16 ngantos 27 Mèi 2012[4]. Présidhèn Juri taun punika inggih punika direktur filem saking Italia, Nanni Moretti.

Pemenang "Palem Emas"Besut

Lihat pratélan pemenang ing artikel Palem Emas.

Penghargaan SanèsipunBesut

Feature Films (Film-filem Utama)

  • Grand Prix
  • Prix de la mise en scène
  • Prix du Jury
  • Caméra d'Or
  • Prix du scénario
  • Prix d'interprétation féminine du Festival de Cannes
  • Prix d'interprétation masculine du Festival de Cannes
  • Prix un certain regard

Short Films (Film-filem Pendek)

  • Palme d'Or du Festival de Cannes-court métrage
  • Prix du Jury-court métrage

Pemenang "Palem Emas" miturut nagara asalBesut

Amérikah Sarékat
18
Italia
12
Britania Raya
9
Perancis
8
Denmark, Jepang
4
Bèlgi, Jerman, Serbia dan Montenegro, Swedia, Uni Soviet
2
Aljazair, Brasil, Cekoslowakia, India, Iran, Meksiko, Polen, Selandia Baru, Spanyol, Swiss, Republik Rakyat Cina, Turki, Yunani
1

Film-filem ingkang gadhah irah-irahan CannesBesut

Cathetan sukuBesut

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

  1. Dargis, Manohla. "Cannes International Filem Festival". New York Times. 
  2. Lim, Dennis. "They'll Always Have Cannes". New York Times. 
  3. Woolsey, Matt. "In Pictures: Chic Cannes Hideaways". Forbes. 
  4. Découvrez le palmarès du 65e Festival de Cannes, Le Point, 27 May 2012

Waosan LanjutanBesut

  • Cannes: Fifty Years of Sun, Sex & Celluloid: Behind the Scenes at the World's Most Famous Filem Festival by Peter Bart (Miramax, 1997)
  • Cannes – A Festival Virgin's Guide by Benjamin Craig (Cinemagine Media Publishing, 2004)
  • Hollywood on the Riviera: The Inside Story of the Cannes Filem Festival by Cari Beauchamp and Henri Behar (William Morrow & Co, 1992)

Pranala njabaBesut

Cithakan:Festival Filem Cannes Cithakan:Festival Filem Terakreditasi FIAPF

Koordhinat: 43°33′03.10″N 7°01′02.10″E / 43.5508611°N 7.0172500°E / 43.5508611; 7.0172500