Exocet

Exocet ya iku peluru kendali anti-kapal gawéan Prancis kang ditokaké sajeroning pira-pira versi kang bisa dilancaraké saka kapal, kapal selem, lan montor mabur. Exocet wis digunakaké kanthi amba sajeroning peperangan awit taun 1980-an lan seterusé. Jenengé asalé saka basa Prancis berarti iwak terbang.

Exocet
Exocet AM39 P1220892-detoured.jpg

Exocet AM39 peluncur udara
Tipe Medium-range anti-ship missile
Papan asal France
Sajarah panggunaan
Dianggo 1979
Production history
Pabrik Aérospatiale's division MBDA
Specifications
Bobot 670 kilograms (1,480 lb)
Dawa 4.7 metres (15 ft 5 in)
Diameter 34.8 centimetres (1 ft 1.7 in)

Warhead 165 kilograms (364 lb)

Engine solid propellant engine
Wingspan 1.1 metres (3 ft 7 in)
Operational
range
70–180 kilometres (43–112 mi; 38–97 nmi)
Flight altitude Sea-skimming
Kcepetan 315 metres per second (1,030 ft/s)
Guidance
system
Inertial and active radar
Launch
platform
multi-platform:
  • MM38 surface-launched
  • AM39 air-launched
  • SM39 submarine-launched
  • MM40 surface-launched

GambaranBesut

Cithakan:External médhia

 
Sue 204 of Argentina's 2nd Navy Sqd used on the Atlantic Conveyor attack. Video : Super Etendard Lanzando Misil Exocet AM 39

Peluru berpandu Exocet dibina déning sarékat MBDA Éropah divisi Aérospatiale (kang uga wujud cabang Prancis kanggo prajurit Anglo-Prancis kang mbina Concorde.) Misil iki uga wujud salah siji saka misil Permukaan ke Permukaan / Udara ke Permukaan. Pangyasa awalé ing 1967, minangka misil ing kapal kang jenengi MM 38. Exocet muncul ing taun 1974 lan wiwit digunakaké wadya lautan Prancis ing taun 1979.

Exocet digawé sajeroning pira-pira versi kalebu:

  • MM38 (Peluncur lumah)
  • AM38 (peluncur helicopter)[1][2]
  • AM39 (Peluncur udara)
  • SM39 (Peluncur kapal selam)
  • MM40 (Peluncur lumah)

Kompetitor Exocet ya iku, gawéan Amérikah Sarékat Harpoon, Cina Yingjidan Swèdhen RBS15.

MM40 Blok 3Besut

Versi anyar saka Exocet ya iku Versi MM40 blok 3 kang dibuktékaké kanti jangkauan terbang sakiwa-tengené 180 kilomèter, migunakaké mesin jet turbofan kalebu papat air intake kang menjamin ilèn angin kanthi kontinyu nalika manuver high-G.

Misil Blok 3 migunakaké sistem guidance waypoint, kang nuntun missilé kanggo nyerang target saka sudut kang béda nyerang target darat, lan mènèhi gambaran kaya cruise missile. [3][4]

Aplikasi Exocet AM39 utawa AM39 Block 2 Peluncur udaraBesut

 
Peluncur exocet MM-38 ing dèk kapal Tourville
 
Exocet AM-39 misil anti kapal (saka MBDA) ing Dassault Rafale
 
Peluncur exocet MM38 ing dèk kapal AL jerman
 
Misil Exocet MM38 di Imperial War Musiyum, London.
 
Exocet peluncur darat
 
Peluncuran Exocet MM 38 misil anti kapal saka Destroyer Schleswig-Holstein
 
Tabung peluncur Exocet

Aplikasi Exocet SM39 Peluncur lautBesut

SajarahBesut

Perang FalklandBesut

ing taun 1982, nalika Perang Falkland, misil Exocet dadi kaloka ing donya sawisé digawa déning pesawat Super Étendard duwéné AL Argentina iki kasil nggawé kapal perusak duwéne AL Inggris, HMS Sheffield kesilem ing tanggal 4 Mèi. Nanging Sheffield ora kesilem amarga ledakan Exocet, nanging sebanjuré misil iki kanggo nyilemaké kapal Atlantic Conveyor, kapal kontainer duwéné Inggris kanti gedhéné tonase 14.950 ton ing tanggal 25 Mèi. Pihak Argentina dhéwé ngeklaim bahwa misil Exocet kang digawa déning Super Étendard kasil nggawé kapal induk HMS Invicible rusak parah ing tanggal 30 Mèi. ing tanggal 12 Juni, misil Exocet kasil ngenoni kapal perusak, HMS Glamorgan. Glamorgan kasil slamet saka kerusakan fatal utawa kesilem sawisé Exocet kang mengenani kapal ini ora mbledog.

Timur TengahBesut

Sajeroning Perang Iran-Irak kang wiwit ing taun 1980 nganti 1988 iki, Irak seorané wis ngluncuraké kurang luwih 200 misil Exocet marang kapal-kapal duwéné Iran. Sanajan mangkono tercatat persentase kang cukup gedhé ngenani, kegagalan Exocet mbledog nalika mengenai sasaran. ing tanggal 17 Mèi 1987, juru anggegana Irak kang ngeburaké Mirage F-1 nembakaké 2 misil Exocet marang arah kapal perang duwéné AL Amérikah Sarékat, USS Stark kang lagi ana ing Timur Tengah awit taun 1984. Kaloro misil iku kasil mengenoni kapal, nanging mung siji kang kasil mbledog. 37 awak kapal mati lan 21 tatu parah. Stark dhéwé rusak parah. Kadadéan iki kontroversial banget lan nganti saiki durung ana penjelasan saka pikhak Irak babagan penyerangan kapal USS Stark.

OperatorBesut

  Argentina
MM38, MM40 and AM39
  Bulgaria
  Brasil
MM38, MM40 Block 2 and AM39
  Chili
MM38, AM39 SM39
  Kolombia
Cithakan:CYP
MM40
  Ekuador
MM40
  Mesir
  Prancis
  Jerman
  Yunani
MM38, MM40 Block 2/3, AM39
  Indonésia
MM40 Block 2,MM40 Blok 3
  Iran
  Irak


Cithakan:KWT
  Libya


  Malaysia
MM38, MM40 Block 2, SM39
Cithakan:MAR
Cithakan:OMN
  Pakistan
AM39 SM39
  Peru
MM38
Cithakan:QAT
  Afrika Selatan
  Thailand
  Turki
MM38[5][6]
  United Arab Emirates
Cithakan:URY
  Venezuela
AM39
  Koréa Kidul

Mantan operatorBesut

  Belgia
  Britania Raya
  Georgia

Senjata mèh padhaBesut

  • Boeing Harpoon (USA)-221 kg warhead, 93–315 km range depending on platform
  • C-802/YJ-82 CSS-N-8 'Saccade' (Cina)-165 kg warhead, 500+ km range
  • Kh-35 (Ruslan)-1645 kg warhead, 130 km range
  • RBS-15 (Swèdhen)-200 kg warhead, 200 km range
  • Sea Eagle (UK)-230 kg warhead, 110+ km range

Uga delengenBesut

Cathetan sikilBesut

  1. Ronald T. Pretty juru besut "Jane's Weapon Systems 1976" page 133
  2. only five tested in 1973 from Super-Felon helicopter, abandon for AM39
  3. (ing basa Prancis)[1] La France commande des Exocet Block3, Le blog de Joseph Henrotin
  4. "V-CRUISE MISSILES: THE OTHER AIR BREATHING THREAT". ATTACK AIRCRAFT PROLIFERATION: ISSUES FOR CONCERN. Christopher Bolkcom and John Pike. 01 April 1993. Check date values in: |date= (help)(Kaunduh 24/11/12)
  5. "Türk Deniz Kuvvetleri" (ing basa Turkish). www.dzkk.tsk.tr.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)(Kaunduh 24/11/12)
  6. "World Navies Today: Turkey". www.hazegray.org.(Kaunduh 24/11/12)

Pranala njabaBesut

Cithakan:Externalimage

Cithakan:Jinis rudal


Cithakan:Rudal-stub