Jalur sepur Sala Balapan-Kertasana

Jalur sepur Sala Balapan–Kertasana yaiku ruas jalur sepur lintas kidul Jawa sing nghubungake Setatsiyun Sala Balapan karo Setatsiyun Kertasana. Jalur iki mrupakan bagian seka jalur kidul sepur ing Pulo Jawa, nduwe lintasan sing sejajar karo dalan tol Sala–Ngawi lan dalan tol Ngawi–Kertasana sing sakniki uwis beroperasi.

Jalur sepur Sala Balapan–Kertasana
COLLECTIE TROPENMUSEUM Spoorbrug bij Solo. TMnr 60005499.jpg
Kretek Bengawan Sala, Jurug
Surasa
GolonganJalur lintas utama
PranataJalur sepur rel abot
DrajadBeroperasi
Tasiyun terminusSala Balapan
Kertasana
Cacahing tasiyun24
Palakon
Dibukak1881–1884
PanduwéDitjen KA, Kemenhub RI
PalakuPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi VI Yogyakarta (Sala Balapan-Kedungbanteng)
Daerah Operasi VII Madiun (Walikukun-Kertasana)
Cirining jalurRel lintas datar
Ambaning sepur1.067 mm
Karikatan palakon60 s.d. 100 km/jam
Peta Rute

KTA–PWS
SLO
Sala Balapan 2
Batas wilayah kerja KAI Commuter
Batas wilayah kerja Daop 6 YK
GD–SLO
Dalan DI Panjaitan
Dalan Wolter Monginsidi
SK
Sala Jebres 1 3 5
Dalan Ir. H. Juanda
BH-308
Kretek Bengawan Sala Jurug
Flyover Palur
PL
Palur
KMR
Kemiri
GP
Grompol
MSR
Masaran
SR
Sragen
KRO
Kebonromo
KDB
Kedungbanteng
Daop 6 YK
Daop 7 MN
Jawa Tengah
Jawa Wetan
WK
Walikukun
KG
Kedunggalar
NGW
Ngawi
GG
Geneng
Lanud Iswahyudi
MAG
Magetan
SMW
Semawur
Dalan Ringroad Madiun
BH ?
Kretek Bengawan Madiun
depot minyak Pertamina
MN
Madiun
MN–PO
BBD
Babadan
CRB
Caruban
SRD
Saradan
WLG
Wilangan
BGR
Bagor
NJ
Nganjuk
SKM
Sukomoro
NJK
Ngrajek
BRN
Baron
KTS
Kertasana
BH 259
Kretek Kali Brantas Kertasana
KTS–BG
KTS–WO

Jalur iki mrupakan jalur yang ramai dilintasi sepur eksekutif, bisnis, utawa ekonomi. Lintas Sala Balapan ngasi perbatasan Sragen–Ngawi klebu ning njero Daerah Operasi VI Yogyakarta, nalika petak watara perbatasan Sragen–Ngawi ngasi Kertasana klebu ning njero Daerah Operasi VII Madiun. Jalur iki kabeh wonten ning lintas datar, kanthi kombinasi sithik pemandangan alas ing sekitar Saradan, Madiun ngasi mlebu Wilangan, Nganjuk.

Wiwit seka 1 Desember 2019, loro setatsiyun ing lintas iki (Setatsiyun Barat lan Setatsiyun Paron) masing-masing ganti jeneng dadi Setatsiyun Magetan lan Setatsiyun Ngawi.[1][2][3]

  1. redaksiSKI (2019-07-18). "Rencana Per 1 Desember 2019 Nama Stasiun Barat diganti Menjadi Stasiun Magetan". Suara Kumandang (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2019-11-02.
  2. didik (2018-03-02). "Nama Stasiun Paron Mau Diganti ? Dewan Ngawi Meradang". siagaindonesia.com (ing basa Indonesia). Diarsip saka sing asli ing 2019-07-29. Dibukak ing 2019-07-29. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  3. admin. "Realisasi Perubahan Nama Stasiun Paron | Radar Madiun" (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-07-29.