Jalur sepur Kertasana–Bangil

Jalur sepur Kertasana–Bangil yaiku salah sawijineng jalur penting ning perkeretaapian ing Jawa Wetan. Jalur iki klebu ning Daerah Operasi VIII Surabaya lan Daerah Operasi VII Madiun ngliwati Kediri, Blitar, lan Malang.

Jalur sepur Kertasana–Bangil
COLLECTIE TROPENMUSEUM De aanleg van de ijzeren spoorbrug over de Kali Metro op de lijn Malang-Blitar TMnr 10008085.jpg
Pambangunan Jembatan Metro
Surasa
GolonganJalur lintas utama
PranataJalur sepur ril abot
DrajadBeroperasi
Tasiyun terminusKertasana
Bangil
Palakon
Dibukak1879-1896
PanduwéDitjen KA, Kemenhub RI
PalakuPT. Kereta Api Indonesia
Daerah Operasi VII Madiun lan VIII Surabaya.
Ambaning sepur1.067 mm
Karikatan palakon60 s.d. 90 km/jam
Peta Rute

SLO–KTS
ke Sala Balapan, Sala Jebres, Madiun
KTS
Kertasana
KTS–WO
menyang Wonokromo liwat Tarik
Kretek Kali Brantas Kertasana
PWA
Purwoasri
PEL–PPR
ke Pelem, Pare
PPR
Papar
MGN
Minggiran
SS
Susuhan
KD
Kadhiri
JG–KD
menyang Pare, Jombang
NDL
Ngadiluwih
KRS
Kras
NJG
Ngujang
TA
Tulungagung
TA–TGU
menyang Tugu (Trenggalek)
SBL
Sumbergempol
NT
Ngunut
RJ
Rejotangan
BDO
Bendo
BL
Blitar
GEL
Gebang
GRM
Garum
TAL
Talun
DAOP VII MN
DAOP VIII SB
WG
Wlingi
KSB
Kesamben
PAG
Plampangan
PGJ
Pogajih
BH-
Kretek Lahor
BH-357
Terowongan Eka Bakti Karya
BH-352
Terowongan Dwi Bakti Karya
SBP
Sumberpucung
NB
Ngebruk
BH-
Kretek Kali Metro
KPN–GDL
ke Gondanglegi
KPN
Kepanjen
PSI
Pakisaji
KBA
Kebonagung
(MLK–GDL) menyang Gondanglegi
menyang Malang Jagalan, Blimbing, Singosari MS (MLK–BMG–SNG)
MLK
Malang Kotalama
ML
Malang
BMG
Blimbing
SGS
Singosari
LW
Lawang
SN
Sengon
SKJ
Sukorejo
WN
Wonokerto
BG–KLT
menyang Probolinggo, Jember, Kalisat
BG
Bangil
WO–BG
menyang Surabaya, Wonokromo, Sidoarjo

Ing jalur iki, wonten loro terowongan gaewan Indonesia sing jengenge Eka Bakti Karya lan Dwi Bakti Karya sing dibangun ning sebelah Waduk Sutami taun 1969, tepate ing petak jalur watara Setatsiyun Sumberpucung lan Setatsiyun Pohgajih.[1] Liane iku, wonten uga Kretek Lahor sing mrupakan kretek paling dawa ing jalur kasebut.

Pratuduh rujukanBesut

  1. Majalah KA Edisi Maret 2009