Kabupatèn Kotabaru

kabupatèn ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia

Kabupatèn Kotabaru iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kotabaru kang mlebu Kacamatan Pulau Laut Lor. Kabupatèn iki uga salah siji kabupatèn kang wis ana ing jaman provinsi Kalimantan dhisik. Ing jaman Londo dadi Afdeeling Pasir en de Tanah Boemboe kang kutha krajané ana ing Kotabaru. Kabupatèn iki nduwè sesanti: "Sa-ijaan" (basa:Banjar), kang artiné Semufakat satu hati dan se-iya sekata (basa:Indonésia).

Kabupatèn Kotabaru
Lambang Kabupatèn Kotabaru
Lambang {{{nama}}}
Moto: Sa-ijaan
artiné:Semufakat, satu hati dan se-iya sekata


300px
Peta lokasi {{{nama}}} di Kalimantan Kidul
Koordinat: 115°15’ — 116°30’ Bujur Wétan
2°20’ — 4°21’ Lintang Kidul
Propinsi Kalimantan Kidul
Pamaréntahan
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0518
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.kotabarukab.go.id

Arti lambang laladan Kabupatèn KotabaruBesut

  • Lambang laladan wujud tamèng segi lima, artiné ketuhanan lan pertahanan rakyat.
  • Limang iji pojoké tamèng, artiné limang sila saka Pancasila.
  • Sisih dhuwur wujudé busur, artiné dinamika lan stamina rakyat.
  • Sisih samping wujudé tegak lurus, nduwè makna sipat gotong royong, jujur lan adil.
  • Sisih ngisor tamèng wujudé lancip, artiné ana tujuan kanggo dhidhik masarakat adil lan makmur.
  • Garis kandhel kelir kuning emas ing sisih njero sak ubengé tamèng, nduwè makna persatuan rakyat.
  • Dasar tamèng kang kelir abang, nglambangaké sipat kendhel.
  • Garis kuning kandhel kang misah gambar dhuwur lan ngisor, nduwè makna agraris (tani pari).
  • Iwak Todak, nglambangaké kasil tradhisional saka iwak segara.
  • Segara karo ombak, nduwè makna gelora semangat rakyat.

GéografisBesut

Kabupatèn Kotabaru duwé jembar 9.422,46 km2 ing sajeroning koordinat 2°20’ — 4°21’ Lintang Kidul lan 115°15’ — 116°30’ Bujur Wétan, uga dadi kabupatèn kang paling jembar ing Kalimantan Kidul. Kabupatèn iki dumunung ana ing sisih paling wétan Provinsi Kalimantan Kidul.

Kabupatèn iki wewatesan:

ing sisih lor karo: Provinsi Kalimantan Wétan
ing sisih kidul karo: Segara Jawa
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Tanah Bumbu, Kabupatèn Hulu Sungai Tengah, Kabupatèn Hulu Sungai Lor lan Kabupatèn Balangan
ing sisih wétan karo: Selat Makassar

KacamatanBesut

Kabupatèn iki nduwè 20 kacamatan, yaiku:

Pulo-puloBesut

Kotabaru duwé 90 pulo cilik, seproteloné durung duwé jeneng. Kacamatan Kelumpang Tengah nduwè 21 pulo cilik, Kacamatan Pulau Sebuku nduwè 10 pulo cilik, Kacamatan Pulau Laut Selatan nduwè 23 pulo cilik, lan liyané. Pulo-pulo ing Kotabaru contoné:

Pulo Lari Larian sempet dadi rebutan karo Provinsi Sulawesi Kulon, adohé 60 mil saka Pulo Sebuku lan 80 mil saka Sulawesi Kulon.

DemografisBesut

Cacahé kang ndunungi Kabupatèn Kotabaru akehé 272.000 jiwa (2007), 135.766 lanang lan 136.234 wadon. Kacamatan kang paling akèh kang ndunungi yaiku Kacamatan Pulau Laut Lor kang duwé 75.430 jiwa, kacamatan kang paling sithik kang ndunungi yaiku Kacamatan Kelumpang Kulon kang duwé 4.734 jiwa. Kacamatan Pulau Sembilan kang paling padhet kang ndunungi yaiku 1.241,81 jiwa/km2, Kacamatan Hampang kang paling arang kang ndunungi yaiku 4,68 jiwa/km2.

Suku bangsaBesut

BudayaBesut

Lagu laladan saka Kabupatèn Kotabaru yaiku Paris Barantai,kotabaru gunungnya bamega

Upacara adat ing Kabupatèn Kota Baru:

SajarahBesut

Kabupatèn Kotabaru dumadi saka gabungan pirang-pirang kraton ing jaman jajahan Londo yaiku Bangkalaan, Poelau Laoet (sadurungé mau tanah segara pulo), Tjangtoeng, Sampanahan, Tjingal lan Manoenggoel.

RéferènsiBesut

Pranala njabaBesut