Marmut ya iku jinisé kéwan pengerat saka famili Sciuridae (bajing) kanthi génus Marmota.[1]

Marmut lumrahé urip ing tlatah pagunungan, kaya ta Alpen utawa Pirenia ing Èropah, Pegunungan Rocky utawa Sierra Nevada ing Amérikah Sarékat, lan Kanada ing pérangan lor.[1] Marmut lumrahé nggawé omah ing njero lemah lan nglakokaké hibernasi nalika mangsa adem.[1] Marmut hibernasi wiwit sasi Oktober nganti sasi Mèi.[2] Marmut kagolongaké dadi kéwan sosial awit marmut komunikasi karo marmut liyané kanthi swara anyul kang banter mligi nalika ana bebaya.[1]

Jeneng marmut asalé saka basa latin mures monti ("tikus gunung"), saka basa Latin Klasik mures alpini ("tikus Alpen").[2] Kéwan liyané kang mirib kaya marmut lan nduwéni sipat sosial ya iku asu prairi, kéwan iki ora digolongaké ing génus Marmota, nanging kalebu génus Cynomys.[2] Saliyané iku ing basa Indonésia ana kéwan kang diarani tikus Walanda (guinea pig) uga kena diarani marmut, sanajan kéwan pengerat iki asalé saka famili kang béda.[2] Pakanané marmut ya iku tuwuhan kaya ta suket-suketan, woh beri, lumut kerak, lumut godhong, oyot tuwuhan lan kembang.[2]

Jinisé marmut warna-warna.[2] Iki bisa dideleng saka ukuran awaké lan warna wulune kang warna-warna.[2] Ana marmut kang wuluné putih, klawu, coklat rada abang.[2] Marmut mirib kaya kelinci nanging kupingé luwih cendhek tinimbang kelinci.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d [Thorington, R. W. Jr. & R. S. Hoffman. 2005. Family Sciuridae. Pp. 754-818 sajeroning Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson & D. M. Reeder (Penyunting). Johns Hopkins University Press, Baltimore]
  2. a b c d e f g h i animal.discovery.com(dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)