Tuduhaké menu pokok
Tin
Fig tree.jpg
Daun dan buah tin
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Rosales
Famili: Moraceae
Génus: Ficus
Subgénus: Ficus
Spésies: F. carica
Jeneng binomial
Ficus carica
L.

Tin ( Ficus carica L. ) yaiku salah sawijining jinis tanduran sing ngasilaké woh-wohan kang bisa dipangan saka Asia Kulon . Woh iki dijenengi padha. Jeneng "Tin" dijupuk saka basa Arab, uga dingerteni minangka jeneng "Ara" (woh Ara / wit Ara), dene ing basa Inggris diarani fig (wit ara "woh ara "), nanging isih ana ing sanak kadhang saka wit ringin saka banyan sing padha, yaiku Ficus.

Isi

GambaranBesut

Tetuwuhan iki thukul ing Asia Kulon, wiwit saka panté Balkan nganti menyang Afghanistan . Saiki uga dibudhidayakaké ing Australia, Chili, Argèntina, lan Amérikah Sarékat .

Habitus kang arupa wit, gedhé lan bisa tuwuh nganti 10 mètèr kanthi galih alus werna klawu. Godhongé radha gedhé lan duwèni tekuk mlebu, 3 utawa 5 lobus.

Woh tin ora katon mripat amarga dialangi dèning ngisor kembang sing nutup saengga dianggep woh. Panyerbukan ditindakaké kewan tawon mligi, kaya angga-angga sing ngewohi jinis Ficus liyané .

Woh sing saktenané diarani minangka dhasar kembang sing bentuké bunderan. Jenis iki khas kanggo kabeh anggota suku ara ( Moraceae ). Woh kang ukurané telu nganti 5 cm, kang warna ijo. Sawetara kultivar ngowahi warna dadi wungu yén diulah. Tlutuh sing ditokaké déning wit iki bisa ngriribaké kulit.

PigunaBesut

Woh tin bisa dipangan seger, digaringaké, utawa digawé selé. Woh sing diopèk kudu lekas dienggo kanthi cepet amarga ora bisa disimpen kanthi suwé (gampang rusak). Ana ing Bengali, woh ara diulah minangka jangan.[1]

Piguna liyané ya iku bisa nyegah kanker, nyegah hipertensi, mudhunake kolésterol, lan bisa mudhunake bobot awak[2]

Sesambungan karo literatBesut

Wong Yahudi / KristenBesut

Wit Ara iku wit katelu sing kasebut ing Kitab Suci Ibrani lan Prajanjian Lawas ana ing Kitab Suci Kristen, sawisé "wit panguripan" lan "wit kawruh" babagan samubarang kang becik lan ala".[3] Adam lan Hawa nyelehaké godhong Ara lan digawé sandhangan kanggo nutupi awak sawisé dhèwèké ngerti yén dhèwèké wuda.[4]

Woh Ara iku uga kalebu ing dhaptar panganan kang ditemokaké ana ing Lemah Prajanji miturut kitab Taurat ( Ulangan 8 ). Yesus Kristus ngipat-ipati wit Ara amarga ora bisa ngasilaké woh ( Markus 11: 12-14 ).

IslamBesut

Wit Ara iku salah siji saka rong wit sing disebut munpangat becik ing agami Islam . Ing Qur'an, salah sijiné serat kasebut kanthi jeneng iki (QS Surah At-Tin ayat 1) amarga Gusti Allah sangi ana ing sadhuwuré woh iki. Woh iki uga kasebut ing hadits kang diserat dening Abu Darda. Dhèwèké nyariyosaké tembung Nabi yén : "Kirané aku ngomong ana woh-wohan sing mudhun saka langit, yaiku woh ara. Amarga, woh-wohan swarga iku ora ana wiji. Mangana iku, amarga iku bisa mandhegaké wasir lan nduwéni munpangat nambani asam urat "(dikandhakaké dening Ibnu Qayyim ing Zaadul Ma'aad)"

Artikel iki wis dibabaraké ana ing tribunjabar.id kanthi irah-irahan Buah Iki Diserat ing jero Al Qur'an, Sugih Nutrisi, lan Dadi Penyandang "Sakyuta" Lelara, http://jabar.tribunnews.com/2015/12/17/buah-ini-tertulis- ing-quran-kaya-nutrisi-lan-dadi-biddera-yuta penyakit .

Panganggité: Kisdiantoro

Editor: Kisdiantoro

Deleng ugaBesut

BiologiBesut

AgamiBesut

  • Babagan Kitab Suci sing gegandhengan: Purwaning Dumadi 3, Ulangan 8, Matius 21, Matius 24, Markus 11, Markus 13, Lukas 21
    • Pasemon bab wit ara
    • Pasemon bab wit ara kang ora metu woh
    • Mujizat saka Yesus ngutuk wit ara
  • Babagan Qur'an kang gegayutan: Surah At-Tin

RujukanBesut

  1. Setyorini, Tantri (2017-11-07). "Manfaat Buah Tin untuk Kesehatan dan Kecantikan". Merdeka.com. Dijupuk 2019-05-13. 
  2. Joseph, Novita (2016-03-20). "Manfaat Buah Tin". Hello Sehat. Dijupuk 2019-05-14. 
  3. Kejadian 3:7