Honggari

(Kaelih saka Hungaria)

Républik Honggari (Hongaria) iku nagara ing bawana Éropa. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 11 yuta. Kutha krajané iku Budapest. Nagara iki wewatesan karo Ostenrik ing sisih kulon, Slowak ing sisih lor, Ukraina ing sisih wétan, Rumeni ing sisih kidul-wétan lan Kroasia sarta Serbia ing sisih kidul. Sajeroning basa saenggon, nagara iki dikenal minangka Magyarország sing tegesé laladan Magyar. Honggari mbentuk kumpulan Visegrád bebarengan karo Polen, Slowak lan Républik Céko.

Magyar Köztársaság
Gendéraning Honggari
Gendéra
Aditamènging Honggari
Aditamèng
Gunagita: Himnusz (Isten, áldd meg a magyart)
Dunungpenering Honggari
Kuthagara
lan Kutha paling gedhé
Budapest
JawatbasaHonggari
PapréntahanRépublik demokratis
Didirikan
• Banyu (%)
0,74%
Population
• Pikira-kira 2006
10.070.000 (82)
• Cacahjiwa 2001
10.198.315
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$162.289 juta (49)
• Saben wong
US$16.627 (43)
ArtacihnaForint (HUF)
Laladan wektuUTC+1 (CET)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+2 (CEST)
Kodhé bèl36
TLD internèt.hu
Peta Honggari
Peta Honggari

Sajarah besut

Artikel utama: Sajarah Honggari

Ing mangsa Kakaésaran Rum, wong-wong Rum ngarani wewengkon iki Pannonia (sisih kulon Kali Danube). Sawisé Roma klebon suku-suku Jermanik lan tekanan saka bangsa Karpia, Periode Migrasi terus nekakaké akèh penyerang. Wiwitan teka wong-wong Hun, sing yasa sawijining imperium sing kuwat ing sangisoring Attila. Jeneng "Honggari" manawa kaprabawan déning bangsa Hun, sanadyan manawa jeneng iki asal saka jeneng aliansi Turkis ing abad kaping 7 sing karan Onogur. Sawisé papréntahan wong-wong Hun ilang, suku-suku Jermanik liyané ya iku wong-wong Lombardi lan Gepid kuwasa ing Pannonia sajeroning watara 100 taun. Ing mangsa iku uga suku-suku Slavia wiwit migrasi mangidul. Ing taun 560-an, banjur digantekake déning Avar sing kuwasa ing negri iku rong abad suwéné. Wong-wong Prancis ing sangisoring Charlemagne saka kulon lan wong-wong Bulgar saka kidul-wétan wusanane kasil nggulingake wong-wong Avar ing wiwitan abad angka 9. Sabanjure wong-wong Frankia mundur, lan karajan Slavonik Moravia Raya sarta Kepangeranan Balaton nguwasani sapérangan gedhé Pannonia nganti pungkasan abad iku. Wusanane bangsa Magyar migrasi menyang Honggari ing pungkasan abad angka 9.

Wewengkon besut

Artikel utama: Wewengkon ing Honggari

Sacara administratif Honggari kapérang dados 19 kabupatèn. Nanging sanèsipun punika, wonten satunggal kutha krajan (főváros): Budapest. Wonten 23 kabupatèn kutha (wangun tunggal: megyei jogú város) ing Honggari, inggih punika:

Kabupatèn kuthaKabupatèn (Kutha krajan kabupatèn)

Uga delengen besut

Pranala njaba besut

Cithakan:Éropa