Szeged (Cithakan:Audio-IPA), (pocapan: Seg-ed), (uga kaloka minangka jeneng alternatif) iku kutha gedhé dhéwé nomer papat ing Hongaria, dadi punjer regional tlatah kidul-wétan Hongaria lan kutha krajan county Csongrád.

Szeged
Votive Church
Votive Church
Gendéra Szeged
Gendéra
Coat of arms of Szeged
Coat of arms
CountryHonggari
CountyCsongrád
Pamaréntahan
 • MayorDr. László Botka
Laladan
 • Gunggung280,84 km2 (10,843 sq mi)
Cacah warga (2005)
 • Gunggung162.889
 • Pepadhet581/km2 (1,500/sq mi)
Zona wektuCET (UTC+1)
 • Usum panas (DST)CEST (UTC+2)
Kodhe laladan62
Situs wèbhttp://www.szegedvaros.hu/

JenengBesut

Jeneng Szeged mbokmanawa asal saka tembung basa Hongaria kang tegesé pojok [1] amarga ing tlatah iki Kali Tisza ménggok iliné. Sawetara iku ana kang celathu yèn Szeged iku asal saka tembung sziget sing tegesé "pulo".
Kutha iki duwé jeneng warna-warna ing sawatara basa. Ing basa Bulgaria: Сегет; Kroasia: Segedin; ing basa Jerman Szegedin/Segedin; ing basa Latin: Partiscum; ing basa Romania Seghedin; ing basa Serbia Сегедин, Segedin; ing basa Slowak Segedín; lan ing basa Turki Segedin.

Lokasi GéografiBesut

 
Szeged lan Kali Tisza.

Szeged dumunung ing cedhak tapel wates Hongaria, ing sisih kidulé sungapan Kali Maros, lan pinggiring Kali Tisza. Amarga akèhé sunar srengéngé ing saben dinané, Szeged uga sok ingaran minangka Kutha sunar surya (bebarengan karo kutha liya: Debrecen.)

DhémografiBesut

Ing taun 2003, ana 175,301 jiwa manggon ing kutha iki; 93.5% wong Magyar, 0.7% wong Roma, 0.5% wong Jerman (Danube Swabians), 0.2% wong Serbia, 0.2% wong Romania, 0.1% wong Kroat, 0.1% wong Slowak lan 5.9% liyané. Kapadhetan sing ndunungi 582.9/km². Ana 70,787 unit pomahan kanthi kapadhetan 252.05/km².

Panggonan utamaBesut

Pusat kutha, Dóm tér ("Cathedral Square")
kanthi Gréja Votive
  Gréja Grey Friars (Gothic, abad kaping-15)
Menara banyu   Dömötör Tower (13th century)  
Ferenc Móra Museum Reök Palace  
Szeged Synagogue Szeged City Hall  
Theater Nasional Szeged Gróf-palota (1913)
Episcopal palace (centre of the Diocese of Szeged-Csanád)
Serbian Orthodox Church (1773-1778) Synagogue http://zsinagoga.szeged.hu/
Minorite Church (Baroque, 18th century) Botanical Garden of the University
Szeged Zoo Fekete Haz "Black House", Museum of Currency

GladriBesut

Kutha kembarBesut

Szeged duwé kutha kembar karo:

RujukanBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut