Tuduhaké menu pokok
Logo Kodam Siliwangi

Komando Laladan Militer III/Siliwangi (sok dicekak Kodam III, Kodam Siliwangi, utawa Kodam III/Siliwangi) iku Komando Kewewengkonan Pertahanan sing nyakup provinsi Jawa Kulon lan Provinsi Banten. Sesanti Kodam Siliwangi ya iku Esa Hilang, Dua Terbilang.

Sajarah Pembentukan Kodam SiliwangiBesut

Limang dina sawisé proklamasi, tanggal 22 Agustus 1945, pamaréntah mbentuk Badan Keamanan Rakyat (BKR) minangka wadhah perjuangan. Sairing anané ancaman sing tansaya mundhak, ing tanggal 5 Oktober 1945, BKR banjur diowahi dadi Tentara Keamanan Rakyat (TKR).

Jawa Kulon kebagéyan mbentuk Komandemen-I TKR sing mbawahi 3 divisi. Divisi-I nyakup Karesidenan Banten lan Bogor (markasé ing Serang), Divisi-II nyakup Karesidenan Jakarta lan Cirebon (markasé ing Linggarjati, lan Divisi-III nyakup Karesidenan Priangan (markasé ing Bandung).

Tanggal 20 Mèi 1948, katelu divisi mau disawijèkaké dadi "Divisi Siliwangi" lan markasé ing Tasikmalaya. Jeneng Siliwangi terus dipigunakaké, sanadyan jeneng kesatuan owah dadi Tentara & Teritorium (T & T) III Siliwangi, 24 Juli 1950. Sabanjuré dadi Kodam VI/Siliwangi, 24 Oktober 1959 lan dadi Kodam III/Siliwangi, 2 Fèbruari 1985. Momentum pamilihan jeneng "Siliwangi" sapisanan, 20 Mèi dadi dina kelairan Kodam III/Siliwangi.

Pangdam III/Siliwangi sing saiki ya iku Mayor Jenderal TNI Suroyo Gino. Suroyo Gino nggantèkaké Mayor Jenderal TNI George Toisutta. Suroyo Gino dilantik tanggal 7 Novèmber 2007.

Pejabat PangdamBesut

Panglima Siliwangi miturut urutanné kanthi pangkat wektu mengku kalungguhan panglima:

  1. Kolonel TNI A. H. Nasution (1946-1948)
  2. Letkol TNI Daan Yahya (1948)
  3. Letkol TNI Abimanyu (1948 – 1949)
  4. Kolonel TNI Sadikin (1949 – 1951)
  5. Kolonel TNI A. E. Kawilarang (1951 – 1956)
  6. Kolonel TNI Dadang Suprajogi (1956 – 1958)
  7. Kolonel TNI R. A. Kosasih (1958 – 1960)
  8. Mayjen TNI Ibrahim Aji (1960 – 1966)
  9. Mayjen TNI H. R. Dharsono (1966-1969)
  10. Mayjen TNI A. J. Witono (1969-1972)#
  11. Mayjen TNI Wahyu Hagono (1972-1974)
  12. Mayjen TNI Aang Kunaefi (1974-1975)
  13. Mayjen TNI Himawan Soetanto (1975-1978)
  14. Mayjen TNI Yogie S. Memet (1978-1983)
  15. Mayjen TNI Edi Sudradjat (1983-1985)
  16. Mayjen TNI R. I. Siregar (1985-1988)
  17. Mayjen TNI Djamari Chaniago (?-?)
  18. Mayjen TNI Nuriana (?-?)
  19. Mayjen TNI Tayo Tarmadi (1995-1997)
  20. Mayjen TNI Slamet Supriadi (?-?)
  21. Mayjen TNI Zainuri Hasyim (?-?)
  22. Mayjen TNI Darsono (9 Juli 2001-24 Juli 2002)
  23. Mayjen TNI Iwan Sulandjana (24 Juli 2002-14 Fèbruari 2005)
  24. Mayjen TNI Sriyanto Muntrasan (14 Fèbruari 2005-11 September 2006)
  25. Mayjen TNI George Toisutta (11 September 2006-7 Novèmber 2007)
  26. Mayjen TNI Suroyo Gino (7 Novèmber 2007-sekarang)

Kajaba iku, ana uga Letjen Kemal Idris lan Solihin G. P. sing sakbeneré ora tau dadi Panglima Siliwangi. Kemal Idris ya iku Pangkostrad pungkasan ing Siliwangi njabat Danrem Cirebon lan Solihin GP ya iku Panglima Kodam XIV/Hasanudin pungkasan ing Siliwangi njabat Assisten II Operasi.

Ékan infanteri Kodam III SliwangiBesut

Korem ing sangisoré Kodam III/SiliwangiBesut

Pranala njabaBesut