Tuduhaké menu pokok

Kutha Banjarmasin

kutha ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia

Cithakan:Kutha krajan provinsi

Pusat Kota Banjarmasin (Resident de Haanweg)

Kutha Banjarmasin iku kutha sisan minangka kutha krajan saka provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha iki duwé jembar wewengkon 97 km² utawa 0,019% saka jembaré wewengkon Kalimantan Kidul. Gunggung sing ndunungi kutha iki ya iku 627.245 jiwa (2008) kanthi kapadhetan 8.712/km².

DunungBesut

Kutha Banjarmasin dumunung ing 3°,15 nganti 3°,22 Lintang Kidul lan 114°,32 Bujur Wétan, ketinggian lemah watara 0,16 m ing sadhuwuring segara lan mèh kabèh wewengkon katutup banyu ing wektu pasang.

Kondhisi KaliBesut

Kutha Banjarmasin dibelah déning Kali Martapura lan diprabawai déning pasang surut banyu segara Jawa, saéngga duwé prabawa marang sistem drainase kutha lan mènèhi ciri kas marang kauripan masarakat, mligi pemanfaatan kali minangka salah siji prasarana transportasi, pariwisata, perikanan lan dagang.

Kondhisi LemahBesut

Lemah aluvial sing didominasi struktur lempung iku jinis lemah sing ndominasi wewengkon kutha Banjarmasin. Déné batuan dhasar sing kaentuk ing cekungan wewengkon asal saka batuan metamorf sing pérangan permukaané ditutupi krakal, kerikil, pasir lan lempung sing ngendhap ing tlatah kali lan rawa.

Panggunaan LahanBesut

Komposisi panggunaan tanah/lahan antarané:

  • Tanah pomahan 2.969,3 Ha
  • Tanah tetanèn 3.059,9 Ha
  • Tanah perusahaan 307,9 Ha
  • Tanah jasa 427,3 Ha

WatesBesut

Kuthta Banjarmasin dumunung ing sisih kidul provinsi Kalimantan Kidul ya iku:

Wewengkon AdministratifBesut

Kutha Banjarmasin dumadi saka 5 kacamatan:

  1. Banjarmasin Kulon: 13,37 km²
  2. Banjarmasin Kidul: 20,18 km²
  3. Banjarmasin Tengah: 11,66 km²
  4. Banjarmasin Wétan: 11,54 km²
  5. Banjarmasin Lor: 15,25 km²

Sarana Perhubungan SegaraBesut

Perguruan TinggiBesut

MediaBesut

Omah IbadahBesut

Suku bangsaBesut

Suku bangsa ing kutha iki antarané:

Nomor Sukubangsa Gunggung
1 Suku Banjar 417.309 jiwa
2 Wong Jawa 56.513 jiwa
3 Suku Madura 12.759 jiwa
4 Suku Bukit (Dayak Meratus) 7.836 jiwa
5 Suku Bugis 2.861 jiwa
6 Suku Sunda 2.319 jiwa
7 Suku Bakumpai 1.048 jiwa
8 Suku Mandar 105 jiwa
9 Suku-suku lainnya 26.500 jiwa

(Sumber: Badan Pusat Statistik-Sensus Penduduk Tahun 2000)

Suku liyané antarané:

Anané suku-suku iki ditandani kanthi anané omah ngibadah sing duwé latar mburi suku-suku mau.

Obyek WisataBesut

Lagu LaladanBesut

Wakil Rakyat DPRD Banjarmasin 2008-2013Besut

DPRD Banjarmasin dumadi saka 5 Laladan Pamilihan:

Laladan Pamilihan Banjarmasin I (8 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Muhammad Fauzan -
PAN H.M. Faisal Hariyadi -
Golkar Matnor Ali F -
PPP Hj. Jumiati SH -
PDIP Suyato, S.E., M.M. -
PBR Hj. Rinda Herliani, S.E. -
Dhémokrat M Firmansyah -
Dhémokrat Sri Nurmaningsih -

Laladan Pamilihan Banjarmasin II (11 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Mathari, S.Ag -
PAN Drs. H. Sastra H. -
PKB Yuriawati Zai Rose -
Golkar Ananda, S.Ked -
PPP Arufah -
PDIP Hj. Mahrita, SE -
PBR Chandra Bayu -
PBR Mursyid -
Dhémokrat Totok Hariyanto, S.Pd. -
Dhémokrat Ruslan -
Dhémokrat Edhy Susantyo -

Laladan Pamilihan Banjarmasin III (7 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
Hanura Noval -
PKS Mushaffa Zakir, Lc -
PAN M. Dafik As'ad, SE. MM. -
Golkar H. Iwan Rusmali, SH. -
PBR M. Isnaini, SE. -
Dhémokrat Bambang Yanto Permono -
Dhémokrat Dewi Sanjaya -

Laladan Pamilihan Banjarmasin IV (8 kursi)

Parté Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Awan Subarkah, STP -
PAN Hj. Ismina Mawarni -
Golkar H. Abadi Noor Supit -
PPP Drs. Johansyah -
PDIP H. Rudi Naparin, ST. -
PBR H. Zainal A. Husni -
Dhémokrat Abdul Gais -
Dhémokrat Hj. Ratna Juwita RD -

Laladan Pamilihan Banjarmasin V (11 kursi)

Parté Pulitik Caleg Karpilih Katrangan
PKPB Agus Arya Sandy -
Gerindra Muhammad Fahmi -
PKS Aliansyah -
PAN H. Abdul Muis -
Golkar H.A. Rudiani, SE. -
PPP Khairul Saleh, SE. MM. -
PBB M. Ismail Ibrahim, SE. -
PDIP Noorsiana Budiarsih -
PBR Andi Effendi, SPd. -
Dhémokrat Edy Yusuf -
Dhémokrat Emma Chandra H. -

Liya-liyaBesut

RéferènsiBesut

Pranala njabaBesut