Tuduhaké menu pokok

Sistem pulitik iku sistem ngenani pulitik lan pamaréntahan. Lumrahé dibandhingaké karo sistem hukum, sistem ékonomi, sistem budaya, lan sistem sosial liyané. Sistem pulitik iku béda karo sistem-sistem mau, lan lumrahé bisa dijlèntrèhaké sajeroning spèktrum saka kiwa manengen, kaya ta kuminisme, anarkisme, sosialisme, fasisme lan konservatisme. Nanging ora ana wangun kang murni, mulané akèh-akèhé rada ana ing tengah ya iku dunungé kapitalisme. Australia iku conto sing pas minangka nagara ing "tengah-tengen".

GambaranBesut

Ana sawatara dhéfinisi "sistem pulitik ":

  • Sistem pulitik ya iku sèt komplit saka institusi, organisasi pulitik, kelompok kapentingan (kaya déné parté pulitik, persatuan pedhagang, kelompok lobi), gayutan institusi-institusi mau karo norma pulitik lan aturan-aturan kang ngatur fungsiné (konstitusi, pamilihan hukum).
  • Sawijining sistem pulitik dumadi saka anggota organisasi sosial (golongan) kang duwé kakuwasan.
  • Sistem Pulitik iku sistem kang kudu duwé loro kalengkapan, ya iku: saperangkat komponèn kang padha gantung-gumantung lan wates-watesé karo lingkungan alam lan interaksi kaloro komponèn mau.
  • Sistem Pulitik iku konsèp kang kanthi téyori dianggep cara pamaréntah nggawé kawicaksanan lan uga dadi luwih tumata ing bab administrasi.
  • Sistem Pulitik ya iku kang njaga kataraturan (order) lan kawarasan (pikiran) sajeroning masarakat, lan uga mènèhi dalan tumrap institusi liya medharaké keluhan bab eksistensi sosial.

Kelompok sajeroning sistem pulitik:

  • Pérangan-pérangan kang padha gantung-gumantung
  • Wates-wates
    • Kawargan
    • Tlatah
    • Hak Milik

Wangun dhasar sistem pulitikBesut

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

  • Almond, Gabriel A., et al. Comparative Politics Today: A World View (Seventh Edition). 2000. ISBN 0316034975

Pranala njabaBesut

Pirsani informasi ngenani Sistem pulitik ing KamusWiki.