Kabupatèn Banjarnegara

kabupatèn ing provinsi Jawa Tengah, Indonésia
(Kaelih saka Banjarnegara)

Kabupatèn Banjarnegara (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦨꦚ꧀ꦗꦂꦤꦼꦒꦫ, Pegon: كَبُڤَتَينْ بَنْجَرْنٚݢَرَ), iku kabupatèn ing Provinsi Jawa Tengah, Indonésia, pernahé ing wewengkon Tengah, kutha Banjarnegara iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Khuta Mandiraja, Purwanagara, Wanadadi, Klampok, Karangkobar, Wanayasa lan liya-liyané. Wiyaripun wewengkon kabupatèn iki ± 1,064,52 km² utawa 106.970,997 ha lan 3,10 % saking wiyaripun Provinsi Jawa Tengah, Indonésia.

Banjarnegara
كَبُڤَتَينْ بَنْجَرْنٚݢَرَ
ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦨꦚ꧀ꦗꦂꦤꦼꦒꦫ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Banjarnegara.gif
Lambang
Sesanti: Wani Memetri Rahayuning Praja
Locator kabupaten banjarnegara.gif
Pernahé Banjarnegara ing Jawa Tengah
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Tengah
Kutha krajanBanjarnegara
Pamaréntahan
 • BupatiBudhi Sarwono (Wing Cin)
Laladan
 • Gunggung1.069,71 km2 (0.41.302 sq mi)
Cacah warga
 • Gunggung916.875
 • Pepadhet860/km2 (2,200/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa, Arab, Cina lan liya-liya
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Katulik, Buddha, Hindu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe laladan(+62) 286
Situs wèbbanjarnegarakab.go.id
(ing basa Indonésia)

SajarahBesut

Amarga lelabuhané marang Pamaréntah Mataram sajeroning Perang Diponegoro, R. Tumenggung Dipayudha IV banjur diusulaké déning Pakubuwono VII dadi Bupati Banjar ing tanggal 22 Agustus 1831 (sadurungé status Bupati Banjar wis dibusak). Wektu semana kutha krajan kabupatèn dumunung ing Banjarmangu. Mudalé Kali Serayu dianggep kendala transportasi karo kutha krajan Kasunanan Surakarta, saéngga kutha krajan kabupatèn wusanané dipindhah menyang lokasi sing anyar ing sisih kidul kali, kanthi jeneng Banjarnegara (Banjar: sawah; Nagara: kutha).

Tumenggung Dipayudha mengku kalungguhan minangka bupati nganti taun 1846, lan pengganti Bupati Banjarnegara sabanjuré ya iku:

  • R. Adipati Dipadiningrat (1846-1878)
  • Mas Ngabehi Atmodipuro (1878-1896)
  • Radèn Mas Jayamisena (1896-1927)
  • Radèn Sumitro Kolopaking Purbonegoro (1927-1949)
  • R. Sumitro (1949-1960)
  • R. Mas Soedjirno (1960-1967)
  • R. Soedibjo (1967-1973)
  • Drs. Soewardji (1973-1980)
  • Drs. H. Winarno Surya Adisubrata (1980-1986)
  • H. Endro Soewarjo (1986-1991)
  • Drs. H. Nurachmad (1991-2001)
  • Drs. H. Djasri, MM-Drs. Hadi Supeno. MSi(2001-2006)
  • Drs. H. Djasri, MM-Drs. Soehardjo (2006-2011) minangka pasangan bupati-wakil bupati banjarnegara sing kapilih sepisanan liwat Pilkada langsung.

GéografiBesut

Miturut Astronomis, Kabupatèn Banjarnegara wonten ing sawatawis 7° 12'-7° 31' Lintang Selatan lan 109° 29'-109° 45'50" Bujur Timur.Wonten ing iring lèr kabupatèn punika jejeran kaliyan Kabupatèn Pekalongan lan Kabupatèn Batang, Kabupatèn Wonosobo wonteng ing iring wétan, Kabupatèn Kebumèn wonten ing iring kidul lan wonmten ing iring kilèn wonten Kabupatèn Banyumas lan Kabupatèn Purbalingga.[1]

PamaréntahanBesut

Kabupatèn Banjarnegara ketata saking 20 Kacamatan, 5 Kalurahan lan 273 désa. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Banjarnegara ya iku:

PendhidhikanBesut

Pendhidhikan formal TK utawa RA SD atau MI SMP utawa MTs SMA utawa MA SMK Pawiyatan luhur Liya
Negri 3 657 95 10 4 0 0
Swasta 539 210 49 17 13 2 0
Total 542 867 144 27 17 2 0
Data sekolah ing Kabupatèn Banjarnegara
Sumber:[2]

PlesiranBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut

Jawa Tengah

Cathetan sukuBesut

  1. [1](diundhuh tanggal 5 April 2011)
  2. Data Pokok Wiyata (DAPODIK) Wewengkon Kabupatèn Banjarnegara (2010/2011)