Tuduhaké menu pokok
Sawijining pawon modhèren
Pawon ing laladan Priangan ing taun 1920

Pawon kanthi harafiah tegesé siji panggonan, lumrahé ing jero omah kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa pangan. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Nanging tembung pawon bisa uga tegesé aktivitas iki, utawa asil saka aktivitas iki ya iku panganan.

Isi

Wangun pawonBesut

Kanthi tuwuhing budaya lan teknologi, wangun pawon tansah owah. Perencanaan pawon modhèren saiki mèlu prinsip segitelu sing nyatakaké yèn 3 fungsi utama pawon ya iku panyimpenan (kaya kulkas), persiapan, lan masak. Prinsip iki nandhesaké supaya antara ktelu fungsi mau, ora silih ngalangi nanging uga let antara kaloroné ora pati adoh. Sawetara wangun pawon sing umum ya iku

  • Kabèh fungsi ing dhuwur dipasang ing siji témbok saéngga segitiga iku dadi garis. Wangun iki kurang èfèktif nanging ngirit panggonan.
  • Wangun liya fungsi ing dhuwur, ya iku dipasang ing loro témbok sing adhep-adhepan.
  • Wangun pawon L, ya iku piranti-piranti pawon dipasang ing pojoking rong témbok.
  • Wangun pawon U, ya iku mangon ing telung témbok.

Anakalané, pawon uga duwé papan kanggo mangan utawa sarapan.

Masakan pawonBesut

Akeh masakan sing dhadi pangane wong Jawa wiwit jaman kalabendhu. Pramila, kaca iki nyoba mitulungi panjenengan sakabeh kanggo ngangkat masakan Tanah Jawa. tembung Pawon sajatiné nduwé arti "panggonan kanggo masak", yèn ing basa Indonésia ya iku dapur.

PangananBesut

Masakan PadhangBesut

Uga delengenBesut