Tuduhaké menu pokok
Artikel iki arupa bagéyan saka sèri
Pendhidhikan ing Indonésia
Tut Wuri Handayani.svg
Pendidikan anak usia dini

Taman kanak-kanak
Raudatul athfal
Klompok bermain

Pendhidhikan dhasar (Kelas 1-6)

Sekolah dhasar
Madrasah ibtidaiyah
Klompok belajar Paket A

Pendhidhikan dhasar (Kelas 7-9)

Sekolah menengah pertama
Madrasah tsanawiyah
Klompok belajar Paket B

Pendhidhikan menengah (Kelas 10-12)

Sekolah menengah atas/kejuruan
Madrasah aliyah/kejuruan
Klompok belajar Paket C

Pendhidhikan dhuwur

Akadhemi
Institut

Perguruan tinggi

Politèknik
Sekolah dhuwur
Universitas

Paguron dhuwur (Basa Jawa Krama:Pawiyatan Luhur, Basa Indonésia: Perguruan Tinggi) iku ékan pendhidhikan penyelenggara pendhidhikan dhuwur. Peserta dhidhik paguron dhuwur ingaran mahasiswa, déné tenaga pendhidhik paguron dhuwur ingaran dhosèn. Miturut jinisé, paguron dhuwur dipérang dadi loro:

  • Paguron dhuwur nagari ya iku paguron dhuwur sing diadani déning pamaréntah.
  • Paguron dhuwur swasta ya iku paguron dhuwur sing diadani déning pihak swasta.

Isi

Paguron dhuwur ing IndonésiaBesut

Ing Indonésia, paguron dhuwur bisa awangun akadhemi, institut, politeknik, sekolah dhuwur, lan universitas. Paguron dhuwur bisa nyelenggarakaké pendhidhikan akademik, profèsi, lan vokasi kanthi program pendhidhikan diploma (D1, D2, D3, D4), sarjana (S1), magister (S2), dhoktor (S3), lan spesialis.

Universitas, institut, lan sekolah dhuwur sing duwé program dhoktor duwé hak maringi sesebutan dhoktor kaurmatan (dhoktor honoris causa) marang saben individu sing layak memperoleh pangaji berkenaan dengan jasa-jasa sing luar biyasa sajeroning babagan ngèlmu kawruh, tèknologi, kemasyarakatan, kaagamaan, kabudayan, utawa seni. Sebutan guru besar utawa profèsor amung dipigunakaké nalika masih aktif nyambut gawé minangka pendhidhik ing paguron dhuwur.

Pengelolaan lan regulasi paguron dhuwur ing Indonésia diayahi déning Kamentrian Pendhidhikan Nasional. Rektor Paguron Tinggi Negri minangka punggawa eselon ing sangisoré Mantri Pendhidhikan Nasional.

Saliyané iku uga ana paguron dhuwur sing dikelola déning kamentrian utawa lembaga pamaréntah nonkementerian sing lumrahé minangka paguron dhuwur kedinasan, umpamané Sekolah Tinggi Akuntansi Nagara sing dikelola déning Kamentrian Keuangan.

Paguron dhuwur nagari ing IndonésiaBesut

Ing Indonésia, paguron dhuwur nagari dikelola déning Kamentrian Pendhidhikan Nasional. Rektor paguron dhuwur nagari minangka punggawa setingkat eselon 2 ing sangisoré Mantri Pendhidhikan Nasional utawa kamentrian liyané.

Paguron dhuwur Islam nagari ing IndonésiaBesut

Paguron Tinggi Islam Negri ing Indonésia ana ing sangisoré tanggung jawab Kamentrian Agama. Ana telu jinis paguron dhuwur sing kalebu sajeroning kategori iki, ya iku Universitas Islam Negri (UIN), Institut Agama Islam Negri (IAIN), lan Sekolah Tinggi Agama Islam Negri (STAIN). Ing saben provinsi ing Indonésia lumrahé ana siji UIN, IAIN, utawa STAIN.

Pratélan paguron dhuwur kedinasan ing IndonésiaBesut

Paguron dhuwur kedinasan ing Indonésia ana ing sangisoré kamentrian/LPNK tertentu. Terbagi atas:

  • 1 Paguron Tinggi Kedinasan ing sangisoré Kamentrian
1.1 Kamentrian Dalam Negri
1.2 Kamentrian Energi lan Sumber Daya Mineral
1.3 Kamentrian Hukum lan Hak Asasi Manungsa
1.4 Kamentrian Pariwisata lan Ékonomi Kreatif
1.5 Kamentrian Keuangan
1.6 Kamentrian Kelautan lan Perikanan
1.7 Kamentrian Keséhatan
1.8 Kamentrian Perhubungan
1.9 Kamentrian Perindustrian
1.10 Kamentrian Pertahanan Nasional
1.11 Kamentrian Pertanian, Kamentrian Perkebunan, lan Kamentrian Kehutanan
1.12 Kamentrian Sosial
  • 2 Paguron Tinggi Kedinasan ing sangisoré Lembaga pamaréntah Nonkementerian
2.1 Badan Intelijen Nagara
2.2 Badan Meteorologi Klimatologi lan Geofisika
2.3 Badan Pertanahan Nasional
2.4 Badan Pusat Statistik
2.5 Badan Tenaga Nuklir Nasional
2.6 Lembaga Administrasi Nagara
2.7 Lembaga Sandi Nagara Républik Indonésia

Paguron dhuwur swasta ing IndonésiaBesut

Paguron dhuwur swasta ing Indonésia, dikelola déning masarakat sesuai dengan perundang-undangan sing berlaku.[1] Bimbingan lan pengawasan atas penyelenggaraan paguron dhuwur swasta padha mulanya diayahi déning Lembaga Paguron Tinggi Swasta (disingkat LPTS) sing diwangun déning pamaréntah.[2] LPTS iki minangka cikal bakal dari Koordinasi Paguron Tinggi Swasta (disingkat Kopertis).

Paguron dhuwur Islam swasta ing IndonésiaBesut

Paguron Tinggi Islam swasta ing Indonésia tidak ana ing sangisoré tanggung jawab Kamentrian Agama, melainkan dikelola déning berbagai organisasi Islam. Termasuk ing sini ya iku sejumlah Sekolah Tinggi Agama Islam (STAI), Sekolah Tinggi Ilmu Tarbiyah, Institut Agama Islam, Universitas Muhammadiyah, lan sebagainya.

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

  1. UU No. 22 taun 1961 tentang Paguron Tinggi, pasal 22
  2. UU No. 22 taun 1961 tentang Paguron Tinggi, pasal 24

Pranala njabaBesut