Tuduhaké menu pokok

Asosiasi Bangsa Bangsa Asia Kidul Wétan

Asosisasi Bangsa-Bangsa Asia Kidul Wétan utawi dipuncekak ASEAN punika jarwi saking istilah Basa Inggris: Association of Southeast-Asian Nation. ASEAN dipunadegaken ing tanggal 8 Agustus 1967 ing Bangkok mawi Dhéklarasi Bangkok. Ancasing ASEAN punika ngiyataken kerja sama régional. Negari anggota ASEAN ngawontenaken rapat umum saben sasi November. ASEAN nyakup wewengkon dharatan ingkang wiyaripun 4.46 yuta km² utawi watawis 3% saking total jembaripun dharatan ing Bumi, lan gadhah populasi watawis 600 yuta orang utawi 8.8% total populasi donya. Jembar tlatah seganten ASEAN tikel tiga saking jembaripun wewengkon dharatan. Ing taun 2010, kombinasi nominal GDP ASEAN sampun tuwuh ngantos 1,8 Triliun Dolar AS. Manawi ASEAN sampun dados entitas tunggal, ASEAN lajeng gadhah ékonomi paling ageng kasanga sasampunipun Amérikah Sarékat, Cina, Jepang, Jerman, Prancis, Brasil, Inggris, lan Italia.

Isi

Prinsip Utama ASEANBesut

Prinsip-prinsip utama ASEAN inggih punika:

  • Ngurmati kamardikan, kadhaulatan, kesamaan, integritas wewengkon nasional, lan identitas nasional saben nagari
  • Hak saben nagari mimpin kawontenan nasional bébas saking campur tangan, subversif utawi koersi pihak sanès
  • Boten nyampuri urusan lebet nagari nagari anggota
  • Ngrampungi prabélan utawi pasulayan kanthi cara damai
  • Nulak pangginaan kakiyatan ageng / mbebayani
  • Nyambut damel sesarengan sesami anggota

Anggota ASEANBesut

ASEAN sapunika gadhah anggota sadaya nagari ing Asia Kidul-Wétan inggihpunika:

Perbandingan kaliyan blok/nagara sanèsBesut

Badan Wewengkon
km²
Populasi GDP (PPP)
juta $AS
GDP (PPP)
per kapita

$AS
Nagara
anggota
UE 3.977.487 456.285.839 11.064.752 24.249 25
ASEAN 4.400.000 553.900.000 2.172.000 4.044 10
CSN 17.715.335 366.669.975 2.635.349 7.187 12
NAFTA 21.588.638 430.495.039 12.889.900 29.942 3
AU 29.797.500 850.000.000 1.515.000 1.896 53
Nagara
besar
Pamérangan
pulitik
India 3.287.,590 1.102.600.000 3.433.000 3.100 35
Cina 9.596.960 1.306.847.624 7.249.000 5.200 33
AS1 9.631.418 296.900.571 11.190.000 39.100 50
Kanada1 9.984.670 32.507.874 958.700 29.800 13
Russia 17.075.200 143.782.338 1.282.000 8.900 89

Salebeting taun 2003. Sian kanggé aji paling ageng, ijem kanggé paling alit, ing antawisipun blok ingkang dipunbandhingaken.
Sumber: CIA World Factbook 2004, IMF WEO Database
1 Anggota NAFTA

Status ékonomiBesut

Tabel PDB miturut PPP, dipunwedalaken déning IMF ing wulan September 2004.

Nagara PDB (PPP)
yuta
int. dolar
PDB (PPP)
per kapita
int. dollar
  Indonésia 820.543 3.661 (6)
  Thailand 514.236 7.851 (4)
  Filipina 391.849 4.652 (5)
  Malaysia 271.167 10.449 (3)
  Vietnam 222.345 2.685 (7)
  Singapura 111.507 25.384 (1)
  Myanmar 81.283 1.466 (10)
  Kamboja 25.648 1.775 (9)
  Laos 11.832 1.972 (8)
  Brunei Darussalam 5.658 15.171 (2)

Nami ASEAN ing basa-basa Asia Kidul WétanBesut

Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Pranala njawiBesut