Tuduhaké menu pokok

Perang Lempongan utawi Perang Lempongan Pèrsi (2 Agustus 199028 Fèbruari 1991)[1][2] inggih punika konflik antawis Iraq lan Pasukan koalisi saking 35 nagari[3] ingkang dipunidinaken déning PBB (UN) lan dipunpimpin mliginipun déning Amérikah Sarékat kanggé mbébasaken Kuwait.

USAF F-16A F-15C F-15E Desert Storm edit2.jpg

Perang tuwuh amargi invasi Irak dhateng Kuwait wonten ing tanggal 2 Agustus, 1990. Agresi Irak punika lajeng dipunbales kanthi sanksi ékonomi déning PBB dhumateng Irak. Intervensi nganggé gaman saking internasional dipunwiwiti ing wulan January 1991 lan ngasilaken kamenangan kanggé wadyabala koalisi, ingkang nggiring wadyabala Irak medal saking Kuwait kanthi kurban ingkang sakedhik. Pertempuran udara lan dharat dumados wonten ing palagan Irak, Kuwait, lan tlatah tapel wates Saudi Arabia. Irak ugi ngluncuraken peluru kendhali missiles dhumateng sasaran-sasaran ing Saudi Arabia lan Israèl. Amargi Perang Iran-Irak ing taun 1980-88 sampun kadhung dipunwastani "Perang Lempongan " utawi "Perang Lempongan Pèrsi" déning sumber-sumber berita, pramila perang taun 1991 punika lajeng dipunwastani ''Perang Lempongan II'', utawi langkung umum kasebat Perang Lempongan kémawon, déné perang ingkang kadadosan taun 1980 dipunwastani Perang Lempongan Kapisan.[4] Operation Desert Storm was the U.S. name of the air and land operations and is often used to refer to the conflict.

Rencana Operasi Desert Sabre.

Kekiatan ingkang Adu arepBesut

Nem dinten sasampunipun invasi Irak ing Kuwait wonten ing 2 Agustus, 1990, Amérika Sarikat miwiti nggelar pasukanipun wujud wadyabala dharat, Angkatan Seganten Marinir, Angkatan Udara lan Penjaga Pasisir dhateng Saudi Arabia(Operation Desert Shield), sauntawis nyuwun kanthi sanget supados nagari sanès inggih purun ngintun pasukanipun. Operasi Badai Ara-ara dipunwiwiti kaping 17 Januari, 1991, kanthi kalih welas nagari sampun ngintun Angkatan Seganten, nggabung kaliyan pasuka Saudi Arabia, nagari Lempongan sanèsipun. lan wadyabala Angkatan Seganten Amérika Sarikat, ingkang nggelar enem armada kapal indhuk; wolung nagari sampun ngintun wadyabala dharat, nggabung kaliyan wadyabala saking Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, lan Uni Emirat Arab, ugi pitulas brigade awrat lan enem brigade alit saking Angkatan Dharat Amérika Sarikat. Army lan sangang resimen Marinir, kanthi sadaya pendhukungipun,; lan sekawan nagari sampun ngintun montor mabur tempur, nggabung kaliyan Angkatan Udara Kuwait, Qatar, lan Saudi Arabia, lan ugi Angkatan Udara Amérika Sarikat, penerbangan Angkatan Seganten lan Marinir Amérika Sarikat kanthi total 2,430 montor mabur sayap tetap utawi fixed-wing aircraft.

Saking péhak Irak, dipungelar sawatawis kapal gunboat lan montor mabur kanthi peluru kendhali alit kanggé ngadhepi armada koalisi; nanging suwalikipun, kinten-kinten 1.2 yuta wadyabala dharat kanthi kirang langkung 5,800 tank, 5,100 kendharaan lapis waja sanèsipun, lan 3,850 artileri kanggé nedahaken kakuatan dharat ingkang pinunjul.. Kanthi 750 montor mabur penenmpur lan pembom, 200 montor mabur sanèsipun, lan ngadelaken pertahanan peluru kendhali lan mriem, kakuatan udara Irak ugi cekap mbebayani. Nanging bab kualitas prajurit lan peralatan wadyabala Irak pancèn akgolong kirang saé.

Panggelaran PasukanBesut

List of Coalition forces by number of troops
Country Number of Troops Comments / Major Events
  United States 575,000-697,000 Operation Desert Shield
Battle of Khafji
Battle of 73 Easting
Battle of Al Busayyah
Battle of Phase Line Bullet
Battle of Medina Ridge
Battle of Wadi Al-Batin
Battle of Norfolk
Operation Desert Storm.
  Saudi Arabia 52,000-100,000 Operation Desert Shield
Battle of Khafji
Operation Desert Storm
  United Kingdom 43,000-45,400 Operation Desert Shield
Operation Granby
Operation Desert Storm
  Egypt 33,600-35,000 Operation Desert Storm
  France 14,600 Opération Daguet
  Syria 14,500 Operation Desert Storm
  Morocco 13,000
  Kuwait 9,900 Operation Desert Storm
  Oman 6,300 Operation Desert Storm
  Pakistan 4,900-5,500
  United Arab Emirates 4,300 Operation Desert Storm
  Qatar 2,600 Battle of Khafji
  Bangladesh 2,200
  Canada 2,000 Operation FRICTION
  Italy 1,200
  Australia 700 Operation Habitat
  Netherlands 600
  Niger 600
  Spain 500
  Senegal 500
  Belgium 400
  Bahrain 400
  Argentina 300
  Afghanistan 300
  Greece 200
  South Koréa 200
  Poland 200 Operation Simoom
  Denmark 100
  Hungary 50
  Norway 50

[5]

BibliografiBesut

Ugi pirsaniBesut

RéferènsiBesut

  1. "Frontline Chronology" (PDF). Public Broadcasting Service. Dijupuk 2007-03-20. 
  2. CNN, 16 January 2001
  3. The reported number of countries participating in the Coalition varies according to source. These variations may be in part be due to uncertainty over what level of participation constitutes being a Coalition member, and vagueness over the organization timeline of the Coalition. Examples of count variations include: an Arab anti-Gulf War essay - 31; CNN - 34; an Arab médhia site - 36; the Heritage Foundation (a US conservative think tank citing a 1991 Department of Defense report) - 38; US Institute of Medicine report on Gulf War Veterans' Health - 39. The number of Coalition members has been reported to be as low as 19 at the beginning of the air campaign.
  4. "Rescue Operations in the Second Gulf War". Air & Space Power Journal. Spring 2005.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  5. Nationmaster.com-Gulf War Coalition - Troops by country

Pranala njawiBesut

Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.