Tuduhaké menu pokok
Patang jinis woh punika sampun menehi (saka clockwise tengen grapes, persimmons, gooseberry abang, Ribes rubrum

Woh wuni (basa Latin: Bacca, basa Inggris: berry) ing pangerten botani inggih punika woh ndaging kang kawangun saka ovary (ovarium) tunggal. Morfologi, kabeh lapisan pambungkusé (perikarp) alus: lapisan paling njaba (exocarp utawa epicarp) tipis lan alus, lapisan jero (mesocarp lan endokarp asring ora bisa dibedakaké), kandel, alus, lan mbanyu. Wiji utawa kempalan wiji (biasane pancen cilik) nyebar ing jero daging, benih asring duwéni wiji kang alus banget sing kaya tlutuh (kanthi teknis disebat pulp ).

Woh wuni ya iku jinis woh sing paling asring ditemokaké lan wohé bisa dipangan. Woh wuni minangka jinis dhasar, nanging akeh jinis woh-wohan misuwur liyané tuladhané woh anggur, woh terong (terong, tomat, lan lombok), jambu jambunan ( jambu banyu, jambu krikil), lan woh kakao . Sawetara woh wuni ana sing beracun, kayata woh kentang ( Solanum tuberosum ).


Isi

Tuladha saka woh wuniBesut

 
Lingonberries ( Vaccinium vitis-idaea )

Anang definisi botani, woh beri sing duwéni wiji lan woh daging kang diprodhuksi saka siji ovarium, loro ana ovarium inferior uga ovarium superior

Tuladha woh wuni ya iku:

  • Anggur Oregon ( Mahonia aquifolium ; Berberidaceae )
  • Anggur, Vitis vinifera
  • Apokat ( Persea americana )
  • Arbutus unedo
  • Arctostaphylos spp.
  • Berberis ( Berberidaceae )
  • Blueberries
  • Cranberry
  • Empetrum spp.
  • Garcinia gummi-gutta, Garcinia mangostana, lan Garcinia indica
  • Goji
  • Gooseberry ( Ribes spp.; Grossulariaceae )
  • Persimmon
  • Woh kopi
  • Waluh
  • Lonicera caerulea
  • Phyllanthus emblica
  • Banana [1]
  • Podophyllum peltatum
  • Ribes spp. ( Grossulariaceae )
  • Sambucus niger ( Caprifoliaceae )
  • Watermelon
  • Tomat lan spesies liya ing kulawarga Solanaceae
  • Vaccinium vitis-idaea
  • Viburnum lentago

Woh Beri modifikasiBesut

Woh - wohan jeruk kayata jeruk, lemon, kumquat, woh beri kang kulité jambon lan daging woh sing mbanyu banget disebat uga woh hesperidium .

Woh Beri sing dirembakakaké saka ovarium inferior asring diarani minangka "beri semu", sing beda karo "menehi bener" sing ngrembaka saka ovary superior. Ing beri semu, bagian saka woh uga kalebu bagéan kang dadi komponèn saka kembang liyané tinimbang ovariumé. Sajroning kembang bisa ngrembaka dadi daging buah bebarengan karo gedhené ovarium kang dadi woh. Conto beri semu yaiku gedhang, kopi, anggota Vaccinium genus, lan maneka kulawarga Cucurbitaceae . [2]

"Woh Pepo" minangka aran liya kang dipigunakaké ana ing pepanthan Cucurbitaceae sing nduwèni kulit woh kang apik. Woh saka genus Passiflora lan Carica uga diarani woh pepo. [3]

Ora woh beri minangka botaniBesut

 
Sawetara woh-wohan diarani woh wohan beri ing cara kuliner, nanging sing ditemtokake ing definisi woh beri botani mung blueberry

Maneka warna woh-wohan diarani woh wohan beri kanthi cara kuliner, nanging ora ngebaki definisi woh beri minangka botani, nanging mlebu ing kategori woh-wohan kaya ing ngisor iki:

Drupa

Woh drupa (drupe) utawa woh watu ya iku woh sing asalé saka ovarium wiji tunggal kang duwéni kulit atos kang mlungkeri wiji diarani endocarp . Sawetara tuladha:

Pome

Woh Pomegranates diasilaké saka subspesies Pyrinae saka kulawarga Rosaceae, kayata apel lan pir . Woh Pome nduweni struktur sing misahaké antarané wiji lan jaringan ovarium kanthi cetha. Woh-wohan saka genus Crataegus lan Amelanchier mirip karo woh beri ananging ora woh beri kanthi cara botani, nanging woh pome.

Agregat

woh agregat utawa woh loron ngemot wiji saka maneka warba ovarium kang beda ing siji kembang. Tuladha ya iku BlackBerry lan raspberry .

Jamak

Woh jamak utawa woh majemuk ya iku woh-wohan saka pirang-pirang kembang sing béda-béda sawayah ngrembakané; padatané saka kembang majemuk . Mulberry (mulbey) minangka conto woh sing meh podho karo woh beri nanging saktenané woh jamak. Mulberry dikembangaké saka kempalan kembang sing nyawiji nalika dadi woh. [4]

Aksesori

Ana ing woh aksesoris, bagéan sing bisa dipangan ora saka asil ovarium Tuladha woh-wohan aksesoris sing meh padhet woh wohan beri yaiku:

  • Strawberry
  • Gurbir
  • Coccoloba uvifera
  • Gaultheria procumbens

RujukanBesut

  1. Armstrong, Wayne P. "Identification Of Major Fruit Types". Wayne's Word: An On-Line Textbook of Natural History. Dijupuk 2013-08-17. 
  2. Gupta, P.K. (2007). Genetics Classical To Modern. Rastogi Publications. ISBN 978-81-7133-896-2. 
  3. "A Systematic Treatment of Fruit Types". Worldbotanical.com. Dijupuk 2013-08-26. 
  4. The American Heritage Science Dictionary. Google Books. Dijupuk 2013-08-26. 

Wacan gegayutanBesut

  • Bowling, BL (2005). Companion Berry Grower's . Timber Press. ISBN 978-0-88192-726-9

Pranala njabaBesut