Tuduhaké menu pokok

Panglima Tentara Nasional Indonésia

Tentara Nasional Indonesia
Insignia of the Indonesian National Armed Forces.svg

Kacabangan militer
Angkatan Darat TNI Angkatan Dharat
Angkatan Laut TNI Angkatan Laut
Angkatan Udara TNI Angkatan Udhara
Liyané
Insignia of the Indonesian National Armed Forces.svg Sajarah TNI
Insignia of the Indonesian National Armed Forces.svg Panglima TNI
Kapangkatan ing TNI
Angkatan Dharat Pangkat ing TNI-AD
Angkatan Laut Pangkat ing TNI-AL
Angkatan Udara Pangkat ing TNI-AU

Panglima Tentara Nasional Indonésia (Panglima TNI) iku kalungguhan pemimpin Tentara Nasional Indonésia. Panglima TNI diangkat lan dipungkasi déning Présidhèn kanthi pasetujon DPR. Jabatan Panglima TNI bisa diwengku kanthi genti-gentèn déning Perwira Tinggi aktif saka saben Angkatan kang isih mengku utawa tau dadi Kepala Staf angkatan. Panglima TNI wektu iki diwengku déning Jendral TNI Djoko Santoso, asal saka TNI Angkatan Dharat.

Tugas lan kuwajiban Panglima TNIBesut

  1. mimpin TNI;
  2. nindakaké kawicaksanan pertahanan nagara;
  3. nyelenggarakaké strategi militèr lan ngayahi operasi militèr;
  4. ngembangaké dhoktrin TNI;
  5. nyelenggarakaké penggunaan kakuwatan TNI kanggo kapentingan operasi militèr;
  6. nyelenggarakaké pembinaan kakuwatan TNI sarta ngreksa kasiagaan operasional;
  7. mènèhi pertimbangan marang Mantri Pertahanan ing babagan panetepan kawicaksanan pertahanan nagara;
  8. mànàhi pertimbangan marang Mantri Pertahanan ing babagan panetepan kawicaksanan pamenuhan kabutuhan TNI lan komponèn pertahanan liyané;
  9. mènèhi pertimbangan marang Mantri Pertahanan sajeroning nyusun lan nindakaké perancangan strategis pengelolaan sumber daya nasional kanggo kapentingan pertahanan nagara;
  10. migunakaké komponèn cadhangan sawisé dimobilisasi kanggo kapentingan operasi militèr;
  11. migunakaké komponèn pendhukung kang wis disiapaké kanggo kapentingan operasi militèr; sarta
  12. nindakaké tugas lan kuwajiban liyané miturut peraturan perundhangan.

Pratélan pejabat Panglima TNIBesut

Panglima ABRI
Nama Saka Nganti Angkatan Katrangan
Jend. TNI Soeharto Juni 1968 Maret 1973
  TNI Angkatan Dharat
Ngrangkep Menhankam
Jend. TNI M. Panggabean Maret 1973 April 1978
  TNI Angkatan Dharat
Ngrangkep Menhankam
Jend. TNI Andi M. Jusuf April 1978 28 Maret 1983
  TNI Angkatan Dharat
Ngrangkep Menhankam
Jend. TNI L.B. Moerdani 28 Maret 1983 27 Fèbruari 1988
  TNI Angkatan Dharat
Jend. TNI Try Sutrisno 27 Fèbruari 1988 19 Fèbruari 1993
  TNI Angkatan Dharat
Jend. TNI Edi Sudrajat 19 Fèbruari 1993 21 Mèi 1993
  TNI Angkatan Dharat
Ngrangkep KSAD lan Menhankam
Jend. TNI Feisal Tanjung 21 Mèi 1993 12 Fèbruari 1998
  TNI Angkatan Dharat
Jend. TNI Wiranto 16 Fèbruari 1998 26 Oktober 1999
  TNI Angkatan Dharat
Ngrangkep Menhankam
Panglima TNI
Nama Saka Nganti Angkatan Katrangan
Laksamana TNI Widodo A.S. 26 Oktober 1999 7 Juni 2002
  TNI Angkatan Laut
 
Jend. TNI Endriartono Sutarto 7 Juni 2002 13 Fèbruari 2006
  TNI Angkatan Dharat
Kuduné pensiun taun 2002 banjur perpanjangan dinas wiwit 1 Mèi 2002 nganti 30 April 2007 miturut surat putusan nomer 1999/II/2002
Marsekal TNI Djoko Suyanto 13 Fèbruari 2006 28 Dhésèmber 2007
  TNI Angkatan Udhara
 
Jend. TNI Djoko Santoso 28 Dhésèmber 2007 28 Sèptèmber 2010
  TNI Angkatan Dharat
 
Laksamana TNI Agus Suhartono 28 Sèptèmber 2010 30 Agustus 2013
  TNI Angkatan Laut
 
Jend. TNI Moeldoko 30 Agustus 2013 8 Juli 2015
  TNI Angkatan Dharat
 
Jend. TNI Gatot Nurmantyo 8 Juli 2015 8 Dhésèmber 2017
  TNI Angkatan Dharat
 
Marsekal TNI Hadi Tjahjanto 8 Dhésèmber 2017 Saiki
  TNI Angkatan Udhara
 

Uga delengenBesut

SumberBesut

Pranala njabaBesut