Salafiyah

Salafiyah utawi Salafy inggih punika salah satunggalipun ilèn wonten ing agami Islam ingkang mbekta utawi ngajaraken saréngat Islam ingkang murni boten mawi tambahan lan pangirangan, dhedhasar saréngat utawi ngèlmu kang bangsa agami Islam kados ingkang wonten nalika generasinipun Muhammad lan para kanca-kancanipun, sasampunipun kanca-kancanipun (tabi'it), lan tiyang-tiyang sasampunipun (tabi'in).[1] Aliran punika wiwitanipun dipunajaraken déning Muhammad bin Abdul Wahhab. Golongan punika asring sinebat Wahabi, ingkang dipunnisbataken dhateng pangarsaning ilèn punika.

Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Sahadat · Salat · Pasa
Jakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Kuran · Malaékat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Mukamad
Nabi & Rasul · Sakabat
Ahlul Bait
Kutha suci
Mekkah ·Madinah · Yérusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Éjrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitèktur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitèktur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Tèks & Ukum
Kuran ·Kadis · Sunah
Fiqih · Fatwa · Saréngat
Madahab
Sunni
Kanapi ·Kambali
Maliki ·Sapingi
Singah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Pokok utawi intinipun Salafiyah, inggih punika:

  • Tansah ngugemi Kuran lan As Sunat kanthi pamahaman salafush sholih (kanca-kanca nabi ingkang saé/sholeh),
  • Tansah ngicalaken utawi nebihi prakara bid'ah lan ugi ahli/pandemen bid'ah,
  • Ngutamakaken pangajak-ajak dhateng dakwah tauhid,
  • Ngudi ngèlmu ingkang mangfaat,
  • At-Tashfiyah (nyucikaken saréngat) lan at-Tarbiyah (pendidikan),
  • Merangi perpecahan umat.[2]

ÈtimologiBesut

Tembung salafiyah dipunpendhet saking tembung "Salaf" inggih punika cekakan saking "Salaf al-Ṣāliḥ" (Arab: السلف الصالح), ingkang tegesipun "ingkang ngrumiyini". Miturut terminologi Islam, limrahipun dipunangge kanggé nedahaken dhateng tigang génerasi ingkang saé piyambak umat Islam, inggih punika shohabat, tabi'in, tabi'ut tabi'in. Tigang génerasi punika dipunanggep minangka patuladhan ingkang saé piyambak kanggé praktek agami Islam.

Cathetan sukuBesut

  1. [1](dipununduh tanggal 26 Juni 2012)
  2. [Dzar, Mukhlis Abu. 1428 H. Manhaj Dakwah Salafiyah. Gresik: Al-Furqon](dipunwaos tanggal 28 Juni 2012)