Jumrah

Jumrah (basa Arab: jamarah, jamak: jamaraat) iku tugu saka watu kang dibalangi krikil sajeroning ritual ngibadah kaji. Dunungé ana ing Mina cedhak kutha Mekah lan cacahé ana telu, ya iku kang gedhé dhéwé jenengé Jumrah Aqabah, déné jumrah liyané kang luwih cilik jenengé Jumrah Ula lan Jumrah Wustha.

Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Mbalang jumrahBesut

Mbalang jumrah iku hukumé wajib sajeroning ngayahi ngibadah kaji. Nalika ngibadah kaji mau para jemaah kaji kudu mbalang jumrah nganggo krikil kanggo mèngeti lelaku Nabi Ibrahim kang mbalangi sétan-sétan kang nggoda nalika Nabi Ibrahim arep ngèstokaké dhawuhé Allah ngurbanaké putrané Ismail. Para jemaah nglumpukaké krikil kang dianggo mbalang jumrah mau ana ing tlatah Muzdalifah. Kagiatan mbalang jumrah iki minangka kagiyatan kaping sanga sajeroning urutan kagiyatan-kagiyatan ritual kang kudu dilakoni wektu nindakaké Ibadah Kaji. Ritual mbalang jumrah iki mung dilakoni sajeroning ngibadah kaji lan ora ana sajeroning ngibadah umrah.

Amarga sipaté wajib mula jama'ah kang ora ngayahi mbalang jumrah kudu mbayar Dam (dendha) wujud nyembelèh wedhus. Yèn ora kuwawa bisa diganti mbayar fidyah utawa pasa 10 dina ya iku telung dina ing mangsa kaji ing tanah suci lan sisané dilakoni ing omah.

Nalika mbalang jumrah iki kerep kadadéan kacilakan amarga kurang luwih rong yuta jamaah kaji bebarengan lan dhesek-dhesekan ing panggonan kang padha. Mula saiki wis diyasa jalur kanggo mbalang jumrah nganti limang tingkat lan wis dipepaki sarana pengawasan kanthi èlèktronik[1]

Tabel wektu mbalang jumrahBesut

RujukanBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut